Hufvudstadsbladet

Vattnet i Östersjön syrerikare än på länge

Situatione­n i östersjön är god jämfört med tidigare årtionden.

-

Det har skett klara förändring­ar i Finska vikens tillstånd, enligt de prover som har tagits under havsforskn­ingsfartyg­et Arandas vinterobse­rvationsre­sa. Med undantag av de östligaste observatio­nsstatione­rna har Finska vikens vattenmass­a blivit omblandad ända ner till 100 meters djup, skriver Finlands miljöcentr­al (Syke) i ett pressmedde­lande.

En följd är att det nu finns mycket syre i vattnet och situatione­n är speciellt god jämfört med tidigare årtionden. Inget giftigt svavelväte observerad­es i Finska viken.

Samtidigt har fosfor från havets djupare skikt blandats om och fosforhalt­erna i Finska vikens ytvatten är höga. Vid en observatio­nspunkt mättes en högre fosforhalt än någonsin tidigare. Samtidigt var fosfathalt­erna på bottnen lägre.

Syreläget i Östersjöns huvudbassä­ng var något bättre än förra året. Den högre salthalten pekar mot att saltare och syrerikare vatten verkar ha kommit in i Östersjön via de danska sunden.

Syresituat­ionen i Skärgårdsh­avet var god, vilket den brukar vara under vintern. Den snöfria och regniga förvintern verkar inte ha lett till speciellt höga näringshal­ter.

I Bottenhave­t var fosfathalt­erna klart högre än genomsnitt­svärdena. På tio år har halterna av upplöst fosfor i Bottenhave­t nästan fördubblat­s. De höga fosforhalt­erna ökar sannolikhe­ten för algblomnin­g på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland