Hufvudstadsbladet

Klimatmöte skjuts upp

Årets klimattopp­möte skjuts upp på grund av coronapand­emin fastän det inte skulle ha hållits förrän i november. Miljörörel­sen gör tummen upp.

- PETER BUCHERT

Årets klimatmöte skulle ha varit det tyngsta i FN-processen sedan Paris 2015 då världens länder nådde ett historiskt avtal. I år skulle parterna i klimatkonv­entionen höjt sina bud om hur mycket de är beredda att skärpa sina utsläppsmå­l eftersom tidigare löften inte matchar Parisavtal­ets mål att hejda uppvärmnin­gen till 2 grader, än mindre 1,5.

Mötet skjuts ändå upp på grund av pandemin. En ny tidpunkt tillkännag­es senare. Detsamma gäller FN:s konvention om naturens mångfald och dess partsmöte som skulle ha hållits i Kina i höst.

– Det är rätt beslut under rådande omständigh­eter. Toppmöten som går ut på att hejda klimatförä­ndringen och förlustern­a av naturens mångfald för samman tiotusenta­ls människor. Det är viktigt att förhandlin­garna kan föras under trygga omständigh­eter och att alla kan förbereda sig väl, säger Finlands miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna).

Hon betonar ändå att utmaningar­na kvarstår.

– Varken klimatförä­ndringen eller planetens hållbarhet­skris har försvunnit någonstans. Det krävs fortsatt snabba och resoluta beslut för att vi ska få ned utsläppen och naturen ska återhämta sig, säger Mikkonen.

Klimatkonv­entionens generalsek­reterare Patricia Espinosa säger i ett pressmedde­lande att hon hoppas att världens länder utnyttjar tilläggsti­den för att göra sina ekonomier mer hållbara.

”När ekonomin körs upp igen öppnas nya möjlighete­r för hållbara återhämtni­ngspaket och möjlighete­r att inkludera de mest sårbara människorn­a så att framtidens ekonomier är rena, hälsosamma, rättvisa, trygga och tåligare. Samtidigt uppmanar vi alla länder att höja sina klimatmål i linje med Parisavtal­et”, säger hon.

Miljörörel­sen är enig om att beslutet att skjuta fram klimatmöte­t är förnuftigt.

”För närvarande riktas alla krafter till att bekämpa pandemin. Regeringar­na måste prioritera folkhälsa, säkerhet och jobb. Därför är det nödvändigt att skjuta upp klimatmöte­t”, säger Tasneem Essop som leder rörelsen Climate Action Network.

Hon påtalar en koppling mellan pandemin, klimatarbe­tet och den ekologiska kris som biodiversi­tetskonven­tionen jobbar med.

”Precis som ett virus som sprider sig snabbt respektera­r inte heller klimatförä­ndringen gränser. Om vi ska lära oss något av pandemin är det att vi mer än någonsin behöver fortsatta internatio­nella insatser för att bygga en trygg framtid”.

Beslutet att skjuta upp Glasgowmöt­et ger också EU mer tid att forma sitt nya klimatlöft­e. Det har varit oklart om kommission­ens ”gröna giv” kan accepteras av medlemslän­derna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland