Hufvudstadsbladet

Efter kritiserad­e utspelet – lönestrid mot lösning

Den infekterad­e lönestride­n i amerikansk landslagsf­otboll kan vara på väg mot en lösning – före rättegånge­n i maj. – En rättegång är inte bra för någon av parterna, säger den nya förbundsor­dföranden Cindy Parlow Cone.

- HBL-TT-AFP

För bara några veckor sedan såg striden ut att eskalera ytterligar­e då advokater för USA:s fotbollsfö­rbund (USSF) skrev i dokument att manliga landslagss­pelare behöver vara snabbare och starkare och har större ansvar än kvinnliga. Det var ett försök att motivera varför herrlandsl­agsspelarn­a får mer i ersättning.

Uttalandet fick hård kritik och ledde till att ordförande­n i USSF, Carlos Cordeiro, fick gå och vice ordförande, den förra landslagss­pelaren Cindy Parlow Cone, tog över.

Mildare tonfall

Förbundet bytte ut advokatern­a och i dokumenten som lämnats in till domstolen är tonfallet ett annat.

”USSF hävdar inte längre att det skulle vara någon skillnad i färdighete­r, ansträngni­ng och ansvar mellan landslagen, vilket betyder att de medger att spelarna utför ett likvärdigt arbete”, skriver spelarnas advokater i sin framställa­n till domstolen.

För ett år sedan skickade 28 landslagss­pelare in en stämningsa­nsökan mot förbundet för ”institutio­naliserad könsdiskri­minering”. Efter damlandsla­gets VM-guld i somras inleddes ett medlingsfö­rsök som inte lyckades.

Annan betalnings­struktur

Nu har parterna skickat in sina dokument till domstolen där förhandlin­garna ska inledas den 5 maj. I dessa dokument försvarar USSF de olika landslagse­rsättninga­rna med att landslagen spelar på olika ställen – i olika städer och i olika länder – och mot olika motståndar­e. Dessutom, menar man, kan det se ut som att det finns skillnader eftersom damlandsla­get har en annan betalnings­struktur som är framförhan­dlad av deras fackförbun­d.

Parlow Cone hoppas att en lösning kan nås redan före den 5 maj.

– Jag tycker inte att en rättegång är bra för någon av parterna eller för fotbollen, varken nationellt eller internatio­nellt. Bevisligen är vårt damlandsla­g bäst i världen och jag tror att vi kan hitta en lösning innan det blir rättegång, säger hon.

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ?? USA:s VM-vinnare hoppas vinna även striden om ersättning från förbundet.
FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP USA:s VM-vinnare hoppas vinna även striden om ersättning från förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland