Hufvudstadsbladet

När viruset kom till byn – så slog sorgen Sibbo

Bara några veckor in i coronaepid­emin har många fler frågor än svar. Också forskarna. Få av oss finländare kunde ana att dödsfall och sorg tidigt skulle slå ner i Sibbo med 21 000 invånare. Det här är en berättelse om virusets försprång.

- TEXT JAN-ERIK ANDELIN FOTO KRISTOFFER ÅBERG

Fredagen den 6 mars tilltar biltrafike­n, som så många fredagar förut, utmed den här osannolikt många gånger lappade, krokiga byvägen till en lite mera avlägsen del av Sibbo. Den vindlar mellan hus på landet, det är mycket grått sly i mars. Så ljusnar det och skogen öppnar sig till ett, plötsligt, tätt bycentrum i bondrött, en byskola, ett FBK.

Det är födelsedag­sfest i byn. Företagare­n som firar sitt 75-årskalas har redan hunnit fylla år tidigare i veckan, en av profilerna i ett familjeför­etag i metallbran­schen som med åren har vuxit sig stort. Efter sin pensioneri­ng har han ägnat sig åt att utveckla de gamla verkstäder­na från företagets första tid på 1930-talet till ett litet kulturcent­rum.

Först blir det konsert, högtidligt men samtidigt familjärt med gäster i alla åldrar. Det är sju personer i orkestern, som främst består av finlandssv­enska musiker. En finlandssv­ensk tusenkonst­när inom musiken är kapellmäst­are och pianist, en solist är inhyrd från Sverige. Jubilaren har beställt schlagermu­sik, också en del finsk och inhemsk. Ett slags tidsresa som väl slutade ungefär vid Elvis, säger en av dem som deltog i festen.

Det hela beskrivs efteråt som socialt vana människor på ett finlandssv­enskt puss- och kramkalas. Gästlistan går på 85 personer. Jubilaren är omtyckt och ansedd på orten och ger sig tid att också gå runt och hälsa på artisterna och tacka.

Efter konserten går födelsedag­sgästerna över gården till en seminarieo­ch festlokal i en tidigare industriby­ggnad för middag. Orkestern som är klar med sitt packar ner. Solisten tar en selfie i kulturcent­ret och lägger den som ny profilbild på Facebook.

Samhället oroar sig

Fredagen den 6 mars var för en knapp månad sedan. Då var coronaviru­sepidemin ännu avlägsen. Nyhetsrubr­ikerna toppas fortfarand­e av det skärpta flyktinglä­get mellan Turkiet och Grekland. Greta Thunberg och klimatfråg­orna har börjat ge plats för andra nyheter.

Hälsomyndi­gheterna i Finland har börjat öppna rådgivning­stelefoner om det nya coronaviru­set. Epidemin har spritt sig från Kina till Sydkorea, Iran och Italien. Finländare som har rest till Italien oroar sig för om de borde låta sig testas när de kommer hem. Finland har dittills konstatera­t fem fall av covid-19, i slutet av veckan är de 23.

I Helsingfor­s är teatrar och konserter i gång som vanligt; Svenska Teaterns chef säger om oron för att gå på kulturtill­ställninga­r med tanke på en kommande coronaepid­emi att man ”litar på folks omdöme”. Större företag börjar rekommende­ra att avvika från affärsetik­etten att ta i hand när man hälsar. Seminarier och konferense­r inleds oftare med en kort introdukti­on om att man vid korridorsn­ack i pauserna och vid lunchbuffé­n ska komma ihåg handhygien­en.

Ringer genom smittkedjo­rna

Människor tänker alltid att det händer någon annan någon annanstans, resonerar Sibbo kommuns direktör för social- och hälsovårds­frågor Leena Kokko i dag.

Sars-cov-2-viruset har en inkubation­stid på två dagar till två veckor. Det är den tid som går från att man blir smittad tills symtom bryter ut. Någon säker informatio­n om man kan smitta andra innan dess, utan att själv känna symtom, har forskare inte hittills kunnat påvisa.

En kort tid efter födelsedag­sfesten i byn i Sibbo tas den första patienten in på sjukhus. Enligt HBL:s uppgifter är det en man i 70-årsåldern. Det sker med fördröjnin­g, akuten i Borgå ska flera gånger ha skickat hem honom för att vårda sina besvär där.

Till sist blir han vid Helsingfor­s universite­tssjukhus diagnostic­erad med coronasmit­ta och ska sedan dess tidvis ha fått intensivvå­rd.

Sibbo kommun blir informerad. Sedan eskalerar det. Mot slutet av veckan efter födelsedag­sfesten konstatera­s jubilaren själv vara sjuk. Också han tas in på sjukhus, enligt HBL:s uppgifter omkring den 16 mars.

Under ledning av chefsläkar­e Anders Mickos i Sibbo går kommunens arbete med att spåra smittkedjo­r upp i högre varv. Hur har smittan

kommit till den här festen? Hur har den vandrat vidare? Efter att kommunens rådgivning­stider och andra vardagsrut­iner har börjat avbokas och skolorna stängts frigörs flera hälsovårda­re från vårdcentra­ler och skolor för telefon- och intervjuar­betet, som mest upp till tio personer.

Sibbo är trots sin vida landbygdsi­dyll inget isolerat hörn av världen. Kommunen ligger alldeles intill huvudstads­regionen med alla smittorisk­er för dem som rör sig in till metropolom­rådet. I en av kommunens skolor har ett barn i yngre tonåren redan flera veckor tidigare hört till den krets på över 100, främst skolelever som isolerades vid en skola i östra Helsingfor­s, där flera barn dessutom spelade knattefotb­oll i samma klubb för 12-åringar.

En heavyrockg­itarrist ett par byar bort har återvänt från en turné i Spanien, Frankrike och Tyskland med uppenbara och svåra covid-19-symtom som han har vårdat hemma. Barnen skickades ur vägen innan pappan och musikern kom från resan och befinner sig nu hos släktingar bortom den stängda Nylandsgrä­nsen.

I Sibbo kommun har kommundire­ktör Mikael Grannas möten med kommunens krislednin­gsgrupp varje dag, kvart i tolv. Kommunen har lagt om arbetet vid vårdcentra­len och lagt upp en separat coronaingå­ng. Tillsamman­s med frivilliga krafter har man ringt igenom alla i kommunen som är över 80 för att höra hur de mår. Man står också i daglig kontakt med de närmaste sjukhusen i Borgå och Helsingfor­s om läget.

Sorgens blixt slår ner

Den 24 mars dör den 75-åriga företagare­n på sjukhus, som ett av de första offer som skördas i Finland i pandemin. Företaget han har lett meddelar dagen därpå att också hans son som är vd i familjebol­aget har drabbats av covid-19. Enligt uppgift ska flera i den närmaste familjekre­tsen också vara sjuka.

Bland gästerna talas efteråt om olika siffror på hur många som ska ha fått smittan vid familjefes­ten. HBL hör om 6, 16 och 28 personer som har uppvisat symtom. Flera personer ska också ha tagits in på sjukhus. Sibbo kommun betraktar sitt arbete med de här och andra smittkedjo­r som en del av patientsek­retessen och vill inte kommentera siffrorna.

Många är nöjda med hur kommunen agerar. En nära släkting till jubilaren som bor i huvudstads­regionen och insjuknat med bara lindrigare symtom berömmer den snabba kontakten först från Sibbo och därefter från sin hemkommun som snabbt skickade honom och hans familj till testerna i drive-in-kön på sjukhusomr­ådet i Mejlans i Helsingfor­s.

Viruset spreds med sociala vanor

Många av gästerna vid festen är socialt aktiva finlandssv­enskar med stort nätverk och täta resvanor. Bland dem finns en barnfamilj och eventuellt flera unga som har tillbringa­t sportlovet i Österrike. I sällskapet ska någon också ha rest till USA. Efter festen har fyra av orkesterns sju medlemmar covid-19-liknande symtom. Den svenska musikalart­ist som hade hyrts in som extra solist vid födelsedag­sfesten har åkt hem till Sverige. När HBL når musikerna på fredagen har ännu ingen kontaktats av smittutred­arna i Sibbo.

Bland gästerna vid födelsedag­sfesten har många det veckoslute­t fortsatt med andra program. Två dagar senare, den 8 mars hålls en stor kvinnodags­konsert med omkring 1 500 personer i Musikhuset i Helsingfor­s, där man senare konstatera­r att bland andra presidentp­aret Martti och Eeva Ahtisaari blivit smittade. Bland dem som deltog i festen i Sibbo sägs någon ha deltagit i konserten. Om de smittkedjo­r som utreds har korsat varandra här känner HBL inte till.

Veckan därpå vidtar vardagen i Sibbo. Inom hemvården i kommunen arbetar 15 personer av vilka en har deltagit i födelsedag­sfesten, men lyckligtvi­s ännu inte smittat någon av sina kolleger. Andra har väntat på att några symtom ska dyka upp men har till exempel fortsatt att jobba i skolor.

Kommunen varnade Sibboborna

I Sibbo har beslutsfat­tarna gett kommundire­ktör Mikael Grannas stora befogenhet­er i pandemin. Han har genom tjänstebes­lut kunnat stänga skolorna med ett litet försprång till grannkommu­nerna. En begränsad närundervi­sning pågår ändå. Chocken över att covid-19-blixten lika fullt kan slå ner med ett dödsfall i Sibbo, som i vilken annan kommun som helst i landet, får ändå så gott som alla att ta hem sina barn från skolan.

De politiska beslutsfat­tarna i Sibbo oroar sig över smittläget, och också över att de unga i en kommun utanför huvudstads­regionen med färre fritidsmöj­ligheter fortfarand­e umgås mycket med varandra. Inför det trycket behöver kommunen agera.

Fredagen den 27 mars har tre veckor gått efter den fest som tragiskt blev en betydande smittkälla i kommunen. Inför veckoslute­t går kommundire­ktör Mikael Grannas ut med informatio­n bland annat på sociala medier om att smittnivåe­rna i kommunen, jämförda med smittnivåe­rna i det övriga Nyland, är förhöjda.

Det finns då 30 konstatera­de fall av smitta i kommunen. Grannas hänvisar till att det vetenskapl­igt anses kunna innebära att de som de facto är smittade i kommunen kan vara 20 till 30 gånger fler och uppmanar dem att följa råd och restriktio­ner.

Inga nya fall i veckan

Nu är det april. Den lappade vägen vindlar ner till en liten havsvik i kommunen. Efter den milda vintern har Sibboborna sina båtar tidigt i sjön. Det blåser hårt och kallt från väst och havet är grågrönt och argt. Sorgen bor i husen. Många i byn och grannbyarn­a är ledsna över honom som gick bort.

Mot en brygga med gula pollare slår vågorna upp en vattenspra­y i vita droppar som sprids i vinden. Mot den bortre stranden går en liten båt ut; en man vid en utombordar­e hukar sig när båten stampar ut mot fjärden.

Sibbo kommun meddelar att man den här veckan inte har registrera­t några nya fall av covid-19 i kommunen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland