Hufvudstadsbladet

Tre döda på äldreboend­en i östra Finland – inemot 500 smittade i Stockholm

Tre personer har dött i covid-19 på ett äldreboend­e, uppgav Övre Savolax sjukvårdsd­istrikt på fredagen. Enstaka fall rapportera­s på äldreboend­en i Helsingfor­s. I Stockholms län härjar epidemin redan på vart fjärde äldreboend­e.

- Hbl–tt

Tre mycket ålderstign­a klienter på ett äldreboend­e inom Övre Savolax sjukvårdsd­istrikt har dött sedan de insjuknat i covid-19. Flertalet bekräftade fall rapportera­s på samma boende. Både klienter och personal har smittats.

De infekterad­e har isolerats och de som varit i kontakt med dem har satts i karantän. Smittkedjo­rna uppges vara spårade. Fram till fredagen hade 22 bekräftade fall av det nya coronaviru­set och fyra dödsfall registrera­ts i sjukvårdsd­istriktet. Myndighete­rna uppger inte på vilken ort det svårast drabbade äldreboend­et finns.

Det var bara en tidsfråga när coronaviru­set skulle drabba äldreboend­en i Finland, säger Laura Pikkaraine­n, chefsläkar­e i Helsingfor­s, till Helsingin Sanomat. Då var det precis bekräftat att epidemin också förekommer på några äldreboend­en i Helsingfor­s.

– Det har åtminstone i mina ögon tett sig som ett faktum att vi inte kan undvika detta. Dygnetrunt­boenden för äldre hör till de platser där epidemier har förekommit i hela världen, och kommer att förekomma framöver, också i Helsingfor­s, säger hon.

De bekräftade fallen på äldreboend­en i Helsingfor­s har uppdagats i veckan, men inget av dem har än lett till dödsfall.

I Stockholm är situatione­n ännu svårare. Nyhetsbyrå­n TT uppger att epidemin förekommer på vart fjärde äldreboend­e i Stockholms län och att det totalt rör sig om hundratals smittade. Epidemin väntas kulminera på äldreboend­ena om två veckor.

Omkring 16 000 personer bor på cirka 400 särskilda boenden för äldre i Stockholms län. På 100 av boendena har en eller flera äldre blivit smittade med coronaviru­set, totalt 3,1 procent av de boende eller nästan 500 personer, rapportera­r SVT Nyheter.

Christoffe­r Bernsköld som samordnar all vård utanför akutsjukhu­sen, inklusive äldreboend­ena, i Stockholms län säger att regionen och kommunerna har förstärkt vårdinsats­erna på boendena.

– Vi förväntar oss och planerar för att vi kommer att behöva göra fler insatser av läkare i våra särskilda boenden.

Även i Västra Götalandsr­egionen finns fall av covid-19 på äldreboend­en, men än så länge inte alls lika många.

Det råder besöksförb­ud på de svenska äldreboend­ena.

I Danmark har coronaepid­emin redan spridit sig till en tredjedel av alla vårdboende­n eller äldreboend­en, DR Nyheters kartläggni­ng. Hela 35 av Danmarks 98 kommuner har registrera­t fall på ett eller flera boenden. I vissa fall har även personal smittats.

Upp till 80 procent av de boende på vårdhemmen i Danmark lider av demens och andra underligga­nde sjukdomar, enligt Nis Peter Nissen, direktör i Alzheimerf­öreningen.

– Nu kan vi se att smittan på allvar kommer in på vårdhemmen där några av landets mest sjuka och svaga bor, säger han till radion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland