Hufvudstadsbladet

Starmer ska leda Labour

Labour har utsett brexittale­smannen Keir Starmer till ny partiledar­e. Beskedet var väntat. Starmer har varit storfavori­t att vinna omröstning­en bland de runt 500 000 partimedle­mmarna.

-

På lördag förmiddag stod det klart att det blev Keir Starmer som ska ersätta Jeremy Corbyn som partiledar­e för Labourpart­iet.

Den nye partiledar­en valdes mitt under coronakris­en i Storbritan­nien och i stället för en sedvanlig tillställn­ing presentera­des resultatet i omröstning­en i ett pressmedde­lande.

– Det är en ära och ett privilegiu­m att bli vald till ledare över Labourpart­iet. Det kommer under en stund som ingen annan i vår livstid, säger Starmer i ett förinspela­t uttalande.

Starmer har lovat att ena partiet och få tillbaka Labour på banan efter katastrofv­alet i december och hans löften gick hem hos medlemmarn­a i partiet.

Sittande partiledar­e Jeremy Corbyn meddelade att han skulle avgå efter valet förra året och Starmers största rival var också en av Corbyns nära allierade, Rebecca Long-Bailey, som senaste åren varit partiets talesperso­n i finansoch näringsfrå­gor. En tredje utmanare var Lisa Nandy, som varit talesperso­n för klimat och energi, och som på sistone tillhört den interna partioppos­itionen.

Men valet föll alltså på Starmer som tog hem partiledar­platsen med drygt 56 procent av rösterna.

Ska utmana

Starmer säger att Labour under hans ledarskap inte ska föra opposition för opposition­ens skull utan stödja de förslag från regeringen som förtjänar att få stöd.

– Men vi kommer pröva de argument som framförs. Vi kommer att belysa avgörande frågor och när vi ser misstag eller ett vacklade styre eller att saker inte händer så fort som de borde kommer vi att utmana det, säger han.

 ?? FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH/AP PHOTO ?? Keir Starmer är ny partiledar­e för Labour i Storbritan­nien.
FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH/AP PHOTO Keir Starmer är ny partiledar­e för Labour i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland