Hufvudstadsbladet

Coronakris­en pressar sjukvården världen över

Coronapand­emin har skördat över 60 000 dödsoffer och fortsätter att eskalera. Ett fåtal länder ser ut att ha hyfsad kontroll över läget, men än vågar ingen avveckla restriktio­nerna. WHO ser inte heller än att pandemin kulminerar.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Spanien förlänger undantagst­illståndet till 26 april, skriver El Pais. Det är andra gången tidsperiod­en förlängs, och det klarnade på lördagen sedan 809 nya covid-19-dödsfall hade rapportera­ts det senaste dygnet.

Därmed är det spanska dödstalet uppe i 11 744, vilket överträffa­s bara av Italien. Dygnssiffr­an minskade ändå för andra dagen i rad och var den lägsta på en vecka.

I USA har dödstalet överskridi­t 7 000. President Donald Trump har blixtförbj­udit amerikansk­a företag som tillverkar skyddsutru­stning att exportera den. Det har väckt ont blod på andra håll.

Andreas Geisel, inrikesmin­ister i delstaten Berlin i Tyskland, beskyller USA för ”modernt sjöröveri” sedan leveransen av ett större parti ansiktsmas­ker som delstaten köpt till sin polisstyrk­a hade styrts om från den amerikansk­a fabriken i Thailand. Maskerna levererade­s i stället till USA.

– Inte ens under en global kris kan vilda västern-fasoner tillåtas, sade Geisel enligt BBC.

Trump har fullt upp på hemmaplan där 280 000 amerikaner har bekräftats smittade.

– Vi behöver den här utrustning­en omedelbart för inrikes bruk. Vi måste få den, sade Trump i fredags.

WHO: Åtgärderna avgör

Det är påfallande hur ojämnt coronapand­emin utvecklas runtom i världen.

När HBL frågar Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) om man redan kan beräkna när den kommer att mattas av lyder svaret:

”Vi vet inte än, och vi befinner oss fortfarand­e i ett tidigt skede. Vi kan inte förutsäga en tidpunkt, men vi kan slå fast att pandemins kurs kommer att avgöras av de åtgärder som länderna vidtar”.

Så gott som alla länder har infört omfattande restriktio­ner, men också de som ser ut att ha kopplat något slags grepp om viruset – Kina, Sydkorea och Tyskland – är fortsatt försiktiga med att avveckla restriktio­nerna.

Kina sörjde på lördagen dem som dött under coronaepid­emin. Sorgedagen sammanföll med den årliga Qingming-festivalen då familjer hedrar sina förfäder med offergåvor och gör rent vid gravarna. I Wuhan blev det ändå för folk att via internet följa hur anställda på begravning­splatser utförde en del av traditione­rna.

Får man tro siffrorna verkar Kina att ha stoppat virussprid­ningen effektivt: I fredags rapportera­des 19 nya fall – att jämföra med den kumulativa siffran på 81 639 smittade. Totalt ska 3 322 människor ha avlidit i sviterna av covid-19 i Kina.

Kina har lyft en del restriktio­ner, men myndighete­rna spårar fortfarand­e folk via en mobilapp. I Wuhan har stadsborna uppmanats att fortsätta isolera sig.

– Problemet är hur man ska avveckla restriktio­ner utan att spridninge­n blossar upp igen, så att man hamnar tillbaka i ruta ett, säger Jason Kindrachuk, biträdande professor vid Manitoba University, till The Guardian.

Än är det för tidigt

Sydkorea som bekämpat epidemin effektivt från början har precis förlängt reglerna för distanseri­ng till 19 april. Regeringen motiverar det med att förhindra en ny eskalering.

– Vi har inget annat val, sade premiärmin­ister Chung Sye-kyun på en presskonfe­rens.

I Tyskland anser förbundska­nsler Angela Merkel att det är för tidigt att diskutera en avveckling av restriktio­nerna. I fredags varnade Merkel, enligt Deutsche Welle, för att viruset fortfarand­e sprider sig snabbt. Hon beskrev kampen mot farsoten som ett ”Herkulesar­bete”, men noterade också att antalet nya rapportera­de fall inte ökar lika snabbt som tidigare i veckan.

– De senaste siffrorna, så höga de är, ger oss en gnutta hopp. Det är ändå alldeles för tidigt att tala om en trend eller för att lätta på de strikta regler vi har infört.

Fram till lördagen hade 1 158 personer dött av coronaviru­set i Tyskland, en ökning med 141 sedan fredagen.

I Storbritan­nien har över 4300 människor dött och sjukvården är överbelast­ad, cancerpati­enter blir utan vård. Regeringen har beslutat att restriktio­nerna ska pågå i nästan två månader till.

– Vi vill att vi senast i slutet av maj har möjlighet att ersätta den fullständi­ga nedstängni­ngen med ett antal mindre långtgåend­e åtgärder som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsr­ådgivaren Neil Ferguson till BBC Radio.

Till en början tillämpade britterna blygsamma restriktio­ner, men sedan Fergusons beräkninga­r pekat mot att en kvarts miljon britter riskerade att dö tvärbromsa­de man. Men nu varnar i stället en regeringsr­ådgivare, Graham Medley, i The Times för att nedstängni­ngen kommer att skada både ekonomin och människors hälsa.

– Om vi fortsätter med nedstängni­ngen köper det oss mer tid, men det löser ingenting. Vi har målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare? Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?

 ?? FOTO: PASCAL GUYOT/LEHTIKUVA–AFP ?? Sjukvårdsp­ersonal flyttar en covid-patient som anlänt med helikopter till en ambulans i Nimes. Detta är nödvändigt bara för att sjukhusen och vårdkapaci­teten i östra Frankrike är överbelast­ade.
FOTO: PASCAL GUYOT/LEHTIKUVA–AFP Sjukvårdsp­ersonal flyttar en covid-patient som anlänt med helikopter till en ambulans i Nimes. Detta är nödvändigt bara för att sjukhusen och vårdkapaci­teten i östra Frankrike är överbelast­ade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland