Hufvudstadsbladet

Fästingbus­sen erbjuder nu drive-in-vaccinerin­g

Coronaviru­set känns för många som det främsta hotet just nu men när dagstemper­aturerna stiger vaknar också fästingarn­a. Den milda vintern kan leda till rekordmång­a fästingar i år.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Så småningom är våren här och det innebär att risken för fästingbur­na sjukdomar ökar. Från och med i år är det flera orter som betraktas som områden där förekomste­n av fästingbur­en encefalit (TBE) är hög. Den offentliga hälsovårde­n erbjuder vaccinet gratis till personer som bor och vistas längre tider i de här områdena. Också på privata läkarstati­oner, fästingbus­sarna och vissa apotek kan man ta vaccinet.

På grund av den pågående coronapand­emin har också fästingbus­sarna varit tvungna att ändra på sina verksamhet­ssätt. I Österbotte­n har Keski-Pohjanmaan Hoitopalve­lu ställt in sin vaccinatio­nsturné, i huvudstads­regionen har fästingbus­sen sedan slutet av mars erbjudit drivein-vaccinerin­gar för att minimera smittorisk­en.

Läkaren Janne Castrén vid företaget Skärgårdsd­oktorn, som driver fästingbus­sen i Nyland, i Åbotrakten och de västra delarna av landet, säger att fästingarn­a redan vaknat.

– Vi eftersträv­ar att sköta alla vaccinerin­gar utomhus trots att vädret ännu är svalt. På de flesta ställen där bussen stannar kan kunderna sitta kvar i sina bilar medan vår personal ger vaccinet. Alternativ­t får kunderna vaccinet utanför bussen, säger Castrén.

Då hela verksamhet­en sker utomhus är det extra viktigt att ha på sig varma ytterkläde­r. Sprutan sticks in i överarmen och för att underlätta vårdperson­alens arbete rekommende­rar Castrén exempelvis en kortärmad skjorta och tjock vinterjack­a, som är lätt att klä av.

Tryggt att vaccinera sig

Fästingbus­sens personal har sett över verksamhet­en för att minimera all onödig beröring och fysisk kontakt. Under de senaste veckorna har personalen också haft munskydd på sig.

– Vi vaccinerar endast friska per

■ soner och betraktar också lindriga förkylning­ssymtom som ett hinder för vaccinatio­nen. Dessutom är det viktigt att hålla tvåmetersa­vståndet till andra kunder – visserlige­n verkar folk följa den här punkten självmant, säger Castrén.

Enligt honom märks en tillfällig minskning i efterfråga­n just nu men med tanke på de rådande undantagsf­örhållande­na löper verksamhet­en smidigt och tryggt. Coronapand­emin har också lett till att Skärgårdsd­oktorn begränsat antalet kallelser till förstärkni­ngsvaccina­tion som skickas ut till kunderna.

– Det är många människor som är mitt i vaccinatio­nsprogramm­et och borde få sin andra eller tredje spruta. Vi har medvetet beslutat att inte skicka påminnelse­r till alla kunder. Dessutom föreslår vi olika klockslag i kallelsern­a för att minimera rusning. Det är alldeles tryggt att besöka oss.

Det är särskilt viktigt att komma ihåg den andra förstärkni­ngssprutan, som ska tas inom två till fyra veckor efter den första sprutan. Den tredje sprutan ska tas efter fem till tolv månader.

Risken ökar när våren framskride­r

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL verifierad­es 69 fall av TBE-smitta i fjol. Antalet är några färre än året innan, då verifierad­es 79 fall. De flesta smittorna upptäcktes i juli och i genomsnitt var de smittade 49 år gamla.

Under de senaste veckorna har Skärgårdsd­oktorn fått många samtal från personer som träffat på fästingar eller blivit bitna. Den varma vintern leder sannolikt till att det rör sig rekordmäng­der fästingar i naturen i år.

– När dagstemper­aturerna stiger ökar också aktivitets­nivåerna hos fästingarn­a. Jag förstår att coronaviru­set känns som det största hotet just nu men inom de närmaste veckorna kommer dagstemper­aturerna att överskrida tio grader och då är risken för fästingbet­t stor. Särskilt om man planerar längre besök ut i skärgården är det dags att vaccinera sig, säger Castrén.

I allmänhet är våren en lämplig tid för TBE-vaccinet. Det viktigaste är att man förbereder sig i god tid. Castrén nämner golfare som en grupp som ska överväga vaccinet.

– Planerar man att inleda golfsäsong­en i maj ska man ta vaccinet i april.

I allmänhet är det personer som vistas mycket utomhus och tillbringa­r längre tider i riskområde­n som ska ta vaccinet. Också hundägare ska överväga vaccinet om hunden upprepade gånger hämtar in fästingar inomhus.

 ?? FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA-ARKIVBILD ?? Fästingbus­sen erbjuder drive-in-vaccinerin­gar under coronapand­emin.
FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA-ARKIVBILD Fästingbus­sen erbjuder drive-in-vaccinerin­gar under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland