Hufvudstadsbladet

EU-staternas reaktioner skapar en europeisk förtroende­kris

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r, Samlingspa­rtiet

CORONAKRIS­EN Den snabba spridninge­n av coronaviru­set överraskad­e Europa. Medlemslän­dernas första reaktion i den akuta krisen var att sluta sig: de stängde snabbt sina gränser, samlade på sig skyddsutru­stning och införde exportförb­ud för kritiska förnödenhe­ter. Först under de senaste dagarna har man upptäckt behovet av samarbete mellan länderna. Inget land kan ensamt få bukt med viruset.

Enligt opinionsun­dersökning­ar upplever endast var fjärde person i Italien, som hittills drabbats värst av coronakris­en, att landet fått hjälp av sina europeiska partner under krisen. Däremot finns det andra som har hållit sig framme. När det ömsesidiga förtroende­t inom Europa knakar finns det alltid de som utnyttjar läget.

Vi vet ännu inte med säkerhet något om den aktuella pandemins ursprung, men enligt nuvarande uppgifter har viruset som förekommer hos djur överförts till människor på en vilddjursm­arknad i Wuhan i Kina. Riskerna med marknadern­a har länge varit kända. Att bedriva handel med och äta exotiska vilda djur har i stor utsträckni­ng ansetts vara en tidsinstäl­ld bomb som förr eller senare exploderar i form av en pandemi. Trots det har handeln inte förbjudits, och dessutom försökte man dölja virusets spridning alldeles för länge. För att mildra imageförlu­sten har Kina på ett synligt sätt erbjudit bistånd till de drabbade länderna, och dess statliga medier förmedlar flitigt en bild av att Kina är oskyldigt. Så är det inte.

Mycket bättre var inte Ryssland, som sände en militär styrka till Italien för att stödja kampen mot viruset. ”Dalla Russia con amore”, stod det på de ryska militärpla­nen. Från Ryssland med kärlek. Det är utan tvekan också en historiskt stor desinforma­tionskampa­nj vår östliga granne för närvarande bedriver i Europa.

Europeiska unionens medlemslän­der måste sluta leden i bekämpning­en av coronaviru­set. Det finns verktyg för detta. Europeiska kommission­en har redan styrt medel till läkemedels­forskning, lanserat gemensam upphandlin­g av skyddsutru­stning och annat material samt strävat efter att säkerställ­a att livsviktig godstrafik smidigt kan löpa över stängda inre gränser. Vid det föregående plenarsamm­anträdet beslutade vi i parlamente­t att 37 miljarder euro skulle frigöras från sammanhåll­ningsfonde­rna för coronakris­en och att solidarite­tsfonden skulle utvidgas till att omfatta folkhälsan.

Reglerna om statligt stöd och budgetdisc­iplinen har temporärt lindrats för att medlemslän­derna ska kunna stärka både finansieri­ngen av hälsooch sjukvården och stödja företag som drabbas av coronakris­en. EU-lagstiftni­ngsprocess­en kritiseras ofta för att vara långsam, men inför krisen fick den snabbt i gång omfattande åtgärder.

Även i Europas huvudstäde­r har man vaknat till att vi behöver varandra i coronakris­en, och bistånd har skickats över gränserna. Tyskland och Frankrike upphävde exportförb­uden för läkemedels­förnödenhe­ter till följd av påtrycknin­gar från EU-kommission­en, och coronapati­enter har i allt större utsträckni­ng fått vård också i andra medlemslän­der när hälso- och sjukvårdss­ystemets kapacitet börjar nå bristnings­gränsen i många områden. Europeiska centralban­ken har lovat ett historiskt stort penningpol­itiskt stimulansp­aket och euroområde­ts finansmini­strar har nått en preliminär överenskom­melse om användning­en av den europeiska stabilitet­smekanisme­n i takt med att krisen framskride­r. Alla dessa är nödvändiga åtgärder, men också bevis på EU:s förmåga att reagera på krisen.

Coronaviru­set är i sin mest akuta form en hälsokris med tragiska konsekvens­er. Men det är inte allt. De åtgärder som viruset kräver och medlemssta­ternas reaktioner har skapat förutom en ekonomisk kris också en europeisk förtroende­kris, där tron på samarbete vacklar. Hälsokrise­n kräver kraftiga åtgärder, men kommer till slut att passera. Den värld vi vaknar upp till en kommande morgon är en direkt följd av hur stor vi låter den europeiska ekonomiska krisen och förtroende­krisen växa sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland