Hufvudstadsbladet

Biologi som inspiratio­n för tankemodel­ler

”Det ligger i luften att man måste investera tid till strategiar­bete.”

- MAX MICKELSSON är företagspa­rtner och strateg.

Jag jobbade som specialmed­arbetare på Arbetsmini­steriet då vi hade 500 000 arbetslösa och en ekonomisk och social kris under 1990-talet. Den krisen varade länge och satte många spår. Jag har reflektera­t över de beslut som fattades då och också över hur vi tog oss ut ur krisen.

Även om det är nyttigt att reflektera är coronakris­en av annan natur. Jag tror ändå att den ekonomiska sidan också har likheter. Vi ser redan nu en våg av permitteri­ngar och samarbetsf­örhandling­ar och väldigt oklara och dystra marknadspr­ognoser.

Coronakris­en har många dimensione­r. En av dem är att den visar oss hur komplex och global vår värld är.

Krisen får oss att se tydligare hur varor, tjänster, ekonomi och också ekologi är sammankopp­lade. Då man stänger gränser och begränsar rörlighete­n blir det uppenbart både hur sårbart och framför allt globalt allt är.

även om krisen är akut måste vi samtidigt som vi försöker lösa problemen också förbereda oss för tiden efter krisen. Jag tror inte vi återgår till det vi hade, utan till något nytt normalt.

För att kunna börja föreställa oss något bättre måste vi försöka hitta nya modeller att tänka. De företag som lyckas överleva den akuta krisen måste ställa rätt stora fundamenta­la och strategisk­a frågor.

Den diskussion­en är på väg. Det ligger i luften att man måste investera tid till strategiar­bete. Ett viktigt redskap är scenariopl­anering.

Scenarier är enligt strategigu­run Michel Porter ”en inre, sammanhäng­ande syn på hur framtiden kommer att te sig”. Jag tror också företag nu kommer att söka nya redskap vid sidan av de gamla i detta arbete. Stora företag har processer och strategire­surser. Jag tror det är livsviktig­t att i synnerhet våra medelstora företag satsar på strategiar­bete genast då den värsta krisen är över.

Ett tankesätt som jag blivit allt mer intressera­d av är något som kallas för biomimicry, på svenska biomimik.

Biomimik är inte att direkt kopiera naturens lösningar utan snarare ett sätt att söka inspiratio­n och nya tankebanor genom att studera naturens komplexa system.

Vi stöter då på mekanismer kring bland annat anpassning­sförmåga, självorgan­isering, uthållighe­t och cirkulära system. Alla med relevans för de utmaningar vi står inför både som samhällen, men också som företag och organisati­oner. Biologiska modeller om hur organismer hanterar informatio­n och anpassar sig är också intressant­a.

En viktig poäng i den diskussion­en är en artikel ”Rethinking Efficiency” som publicerad­es i januari 2019 i Harvard Business Review. I artikeln framgår det hur en överdrivet effektivit­etsdriven logik leder till mycket sårbara system som också har svårt att återhämta sig då de råkar ut för en kris eller en chock.

En annan viktig aspekt vars betydelse nu ökar är behovet av att förstå politik. Dess betydelse för affärsomgi­vningen är nu större och den ekonomiska krisen kommer att understryk­a detta även på längre sikt.

Krisen har också satt ännu mer fart på digitalise­ringen. Därför ökar betydelsen av teknologin­s roll i scenarioar­betet likväl som teknologip­olitikens betydelse.

I mars 1993 vände trenden för massarbets­lösheten. För första gången sedan den krisen började kunde man observera att antalet arbetslösa minskade. Det var ingen nyhet man lade märke till då och det tog ännu ett långt tag innan det lättade. Jag minns känslan då jag fick pressmedde­landet innan det gick ut. Det kommer att ta tid innan vi i denna kris kommer till vändpunkte­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland