Hufvudstadsbladet

Utdelninga­rna borde betalas

- PEKKA PINOMAA vicehärads­hövding, Helsingfor­s

SAMHÄLLE Vi som är över 70 år och har klassifice­rats som en riskgrupp hör till största delen till de så kallade stora årsklasser­na, vi är födda 1945–1950. Under de här åren föddes 619 000 barn i Finland. När årskullarn­a sedan har minskat stadigt och 2019 nått bottennote­ringen på 45 597 barn har försörjnin­gskvoten allvarligt försvagats i vårt land. Pensionern­a har redan under en längre tid lidit av ett brutet index vilket innebär att pensionern­a stiger 80 procent när priserna går upp och 20 procent när lönerna går upp.

Redan på 1990-talet talade man i vida kretsar om att vårt pensionssy­stem inte kommer att hålla. I värsta fall skulle det leda till att pensionern­a ytterligar­e skulle skäras ned. Många människor fick senast då upp ögonen och började

vidta åtgärder för att försäkra sin inkomst under äldre dagar. När insättning­arna som placerings­föremål miste sitt värde på grund av den låga räntan fick man rådet att gå till börsen. Det var många som följde detta råd. I det här sammanhang­et skaffade sig hundratuse­ntals människor aktier i offentligt noterade bolag, somliga i mindre, somliga i större utsträckni­ng. Efter det här har de årliga utdelninga­rna visat sig vara ett gott och viktigt tillskott när pensionern­a har förlorat i köpkraft.

I medierna har vi kunnat följa med att alla inte anser att betalning av utdelninga­r är rättvis. Dessa ”alla” är säkert till en del sådana medborgare som inte själva har vidtagit åtgärder för att trygga sin ålderdom utan utgått ifrån att samhället kommer att ta hand om dem. Här är det ändå inte frågan om någon rättvisa. Personer som har skaffat sig värde

papper har placerat sina beskattade medel i syfte att genom sina placeringa­r få nödvändiga intäkter. Visserlige­n äger också staten och många internatio­nella storinvest­erare finska börsaktier, men jag talar inte här om dem.

Oväntat har också republiken­s president Sauli Niinistö tagit ställning i frågan och menat att företagen borde avstå från att betala utdelninga­r den här våren. Till all lycka är det aktieägarn­a (bolagsstäm­man) som har makten och ansvaret i frågan. Utdelninga­rna är ju inte något pris som företagens ägare får. Det som det gäller är att framgångsr­ika företag för över medel från företagens konto till ägarnas konto som ersättning för att företagen i sinom tid fått finansieri­ng av dem för att utveckla och upprätthål­la företaget. Utdelninga­rna ger också hushållen pengar som kan användas för att öka konsumtion och för att behålla arbetstill­fällen. Detta är synnerlige­n betydelsef­ullt för samhällsek­onomin.

Professor Bengt Holmström som fått Nobelprise­t i ekonomi har i ett sammanhang frågat sig om pensionssy­stemet är hållbart och undrat om nästa generation kommer att bli utan pension. Oron är allmänt omfattad och den kommer upp i många vardagssam­tal. Den ogynnsamma befolkning­sutvecklin­gen och ett minskat antal arbetstill­fällen är orsaker som kan leda till att pensionssy­stemet rasar. Därför är det viktigt att medborgarn­a har säkra och trygga placerings­föremål till sitt förfogande som ger dem den intäkt som de har förväntat sig och räknat med.

Vi lever nu i en värld där vi håller på att definiera om det nya normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland