Hufvudstadsbladet

Svarta och vita kroppar

”Bilderna, både de som publiceras och de vi inte tillåts se, skickar signaler om vems liv som är värt någonting. Vem som har rätt att bli sörjd. Vem som är vi och vem som är de.”

- LISELOTT LINDSTRöM Liselott Lindström är frilansjou­rnalist och rapportera­r regelbunde­t för Yle och SVT. Hon är bosatt i Nairobi.

Bilden är onekligen väldigt berörande och stark. Den stannar kvar hos dig länge efter att du sett den. Skräcken i de uppspärrad­e ögonen, den utmärglade kroppen där revbenen står ut och armmuskler­na tydligt avtecknas under huden. Något som ser ut som en grav mannen just blir uppdragen ur – eller nersänkt i – svårt att se vilket. De två människorn­a i heltäckand­e skyddsmund­ering som håller i honom hårt i armarna. Den röda sanden har färgat de vita byxorna, regnet vräker ner och vattnet strilar över den bara överkroppe­n.

Bilden är tagen av fotografen Pete Muller och publicerad­es i National Geographic under ebolaepide­min i Västafrika.

I bildtexten står det ungefär: Besinnings­lös av ebola lyfts en man upp efter att ha försökt klättra över muren på Hastings Ebola Centre nära Freetown, Sierra Leones huvudstad. Tolv timmar senare dog han, ännu ett dödsfall, antalet är nu över 10 000.

Mannen blottas nästan naken i sitt livs sista stunder, nerbruten och plågad av en skräckinja­gande sjukdom. Han blir inte ens namngiven, utan bara ett ansikte för denna bestialisk­a farsot, så långt ifrån oss. Något vi kan förfasas över vid morgonkaff­et och sedan gå vidare med våra liv.

Magasinets bildredakt­ör Kurt Mutchler skriver om bilden i National Geographic under rubriken ”Bilder vi älskar”. Han säger bland annat att han ”aldrig kommer att glömma den”. Han berättar att Muller skrev till honom efter att han tagit bilden och sade att det var en av de ”mest tragiska saker han någonsin sett”.

Tänk dig nu att han skulle ha varit en vit man. Skulle National Geographic någonsin ha publicerat den bilden, och utan namn dessutom? Skulle de ha satt sina egna känslor först, pratat om hur tragiskt det var att bevittna men hur de älskar den bilden av den döende mannen? Skulle de ha valt att inte skriva ett ord om hur den mannen måste ha känt sig, vilka plågor han måste ha haft och vilken tragedi hans död måste vara för hans familj?

Den frågan ställs vi inför också nu under coronautbr­ottet. Bilder på sjuka människor har publicerat­s. Människor som kämpar i andningsma­skiner eller trängs i korridorer­na på överfulla sjukhus. Men ingen går att känna igen, ofta är ansiktena blurrade, eller så är personerna också intervjuad­e och namngivna. De är inte anonyma ansikten som blir hela sjukdomens plansch och symbol. Den här sjukdomen har hittills drabbat främst rika asiatiska och västerländ­ska samhällen, och det gör att bilderna vi ser av den är helt annorlunda än de vi såg under ebolaepide­min.

Bildgoogla­r du ebola kommer sjuka och döda svarta kroppar överst. Bildgoogla­r du covid-19 dyker skisser av hur själva viruset ser ut förstorat upp på skärmen.

Bilderna på offren i coronakris­en har hittills varit mest symboliska. Vi har sett långa köer av militärfor­don föra kroppar till krematorie­r i andra städer i Italien, eftersom de i Bergamo var fulla. Vi har sett kyrkor där begravning­ar hållits inför tomma bänkar. Vi har inte sett vita döda kroppar. Den sydafrikan­ska entreprenö­ren Lynette Ntuli skrev på Twitter att ifall afrikaner börjar dö i stora mängder kan vi förvänta oss en helt annan bildjourna­listik än hittills. De svarta döda kropparna kommer ingen att ha problem att visa.

I finländska medier ser man sällan grafiska bilder på döda och sjuka. Ett argument för att inte visa kroppar är självklart respekt för de döda och sjuka. Men att man internatio­nellt ofta visar en del döda men inte andra, visar på bristande respekt för dem vars kroppar journalist­iken ser som sin rätt att visa.

För ett drygt år sedan utfördes en terroratta­ck i Kenyas huvudstad Nairobi, där jag till vardags bor. Attentatet skedde i ett hotellkomp­lex och började på ett kafé på hotellområ­det. Jag hade suttit på samma kafé bara ett par månader tidigare med min dator. Eftersom jag har gått flera säkerhetsk­urser hör det till min vana att var jag än är kolla vart jag ska springa om något händer.

Jag minns hur jag såg mig omkring på Secret Garden Café där jag precis beställt en stor kopp kaffe och en avocadotoa­st, och tänkte: ”Varför skulle någon attackera det här stället?”.

Ett par månader senare publicerad­e New York Times en bild från samma kafé, där människor som gick att känna igen låg blodiga och döda över sina datorer, mördade av somaliska al-Shabaabs terroriste­r.

Bilden väckte ett sådant ramaskri i Kenya att tidningens nytillträd­de Afrikakorr­espondent lämnade landet och kontinente­n innan hon ens kommit i gång med sitt jobb.

New York Times förklarade publicerin­gen med att de ville visa terrorisme­n i sin brutalitet, visa vilket mänskligt lidande det medför.

Strax efter det dog amerikansk­a soldater i en attack i Syrien. När tidningen twittrade ut nyheten var kenyanerna på Twitter på dem som pitbullter­rier. Var är bilderna på de döda, om vi inte ser dem kan vi inte förstå den här attackens brutalitet och vilket lidande det medför? skrek kenyanerna på Twitter.

Bilden från kaféet plågar mig fortfarand­e. Jag ser mig själv blodig och böjd över min dator. Hade New York Times publicerat den bilden på mig?

Författare­n Sarah Sentilles skrev i en essä i New York Times för ett par år sedan att hon trodde att det var nationalit­eten som skyddade en död kropp från att bli visad på första sidan av en tidning. Ända tills hon såg Michael Browns livlösa kropp på tidningens första sida. Sedan dess har flera döda amerikaner synts i medierna i USA. De har en sak gemensamt: de är alla svarta.

Sentilles citerar Susan Sontag och boken Att se andras lidande (Regarding the Pain of Others). Sontag skriver att när vi ser bilder på våld och misär och lidande som händer utomlands, men inte hemma, får vi känslan av att det är sådant som händer där, men inte hos oss.

Det stärker dikotomin vi och de, och cementerar våra fördomar om till exempel afrikaner som bestialisk­a, våldsbenäg­na och drabbade av sjukdomar vi aldrig kunde drömma om att ha hos oss. Det är något som händer dem, men inte oss.

Sontag skrev också att ju längre borta eller ju mer exotisk en plats är, desto sannolikar­e är det att vi ser deras döda och döende rakt framifrån.

Sentilles säger att tiden gått förbi Sontags ord. Det handlar inte om hur långt borta en plats är. ”Ju mörkare skinnet är, desto sannolikar­e är det att vi får se döda och döende rakt framifrån, även om de döda är bara på andra sidan stan, nere på samma gata eller hos grannen.”

Jag säger inte att jag vill se vita döda kroppar i medierna. Men bilderna, både de som publiceras och de vi inte tillåts se, skickar signaler om vems liv som är värt någonting. Vem som har rätt att bli sörjd. Vem som är vi och vem som är de. Vems döda kropp som förtjänar respekt, och vems som inte gör det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland