Hufvudstadsbladet

EM och VM 2022 arrangeras med några veckors mellanrum

2022 kan bli friidrotte­ns superår efter att coronaviru­set flyttade OS i Tokyo till 2021. OS-flytten leder till att EM och VM i friidrott kommer att avgöras inom loppet av några veckor sommaren 2022.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter att OS i Tokyo flyttade från 2020 till 2021 sker det en hel del mästerskap­sflytt för att de olika grenförbun­dens tävlingar inte ska kollidera med eller ligga för nära den olympiska festen i Japan.

Friidrotts-VM fanns inplanerat i den internatio­nella tävlingska­lendern för sommaren 2021. Mästerskap­en skulle avgöras i Eugene, USA, mellan den 6 och 15 augusti. Men då OS i Tokyo avgörs 23 juli till 8 augusti har internatio­nella friidrotts­förbundet WA beslutat att flytta VM till sommaren 2022.

WA:s finländska styrelseme­dlem Antti Pihlakoski säger att det är sannolikt att sommaren 2022 kommer att bjuda på en verklig fest för friidrotts­publiken. Enligt Pihlakoski­s rapport till det finländska förbundets styrelse är det sannolikt att VM och EM avgörs inom loppet av tre veckor sommaren 2022.

EM avgörs i München i Tyskland 11–21 augusti och VM är planerat att börja i mitten av juli. Dessutom arrangeras Samväldess­pelen 27.7–7.8 i Birmingham. Det betyder

att en del av friidrotta­rna kommer att ha tre mästerskap­stävlingar inom en månad.

– Tidpunkten för VM kommer att slås fast rätt snart men det finns inte många alternativ. EM-tävlingarn­a är 50-års jubileum för OS i München och det europeiska förbundet och arrangörer­na är inte villiga att flytta på tävlingarn­a, säger Pihlakoski.

EM i Paris som planerat?

I år ska EM avgöras i Paris. Mästerskap­et är insatt i tävlingska­lendern 25–30 augusti och trots att de flesta av sommarens stora mästerskap flyttats jobbar arrangörer­na och det europeiska förbundet för att kunna genomföra EM.

– Vi granskar situatione­n i mitten av maj. Det är inte möjligt att flytta tävlingarn­a till en senare tidpunkt i år så det enda alternativ­et skulle vara att flytta EM till sommaren 2021 ifall de inte kan arrangeras som planerat i augusti, säger Pihlakoski.

Tidpunkten för VM kommer att slås fast rätt snart men det finns inte många alternativ. Antti Pihlakoski styrelseme­dlem i internatio­nella friidrotts­förbundet WA

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? Häcklöparn­a Reetta Hurske, Nooralotta Neziri och Annimari Korte kan se fram emot en späckad tävlingska­lender
■ sommaren 2022.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA Häcklöparn­a Reetta Hurske, Nooralotta Neziri och Annimari Korte kan se fram emot en späckad tävlingska­lender ■ sommaren 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland