Hufvudstadsbladet

Kamp för överlevnad för lägre rankade spelare

Samtidigt som tennisstjä­rnorna Novak Djokovic och Roger Federer skänker miljoner euro till behövande, har andra spelare knappt mat på bordet. Nu ber lågrankade tennisprof­fs om hjälp under coronakris­en.

- HBL-TT-REUTERS

”Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar”, skriver Sofia Sjapatava i ett upprop till Internatio­nella tennisförb­undet (ITF).

Georgiskan, rankad 375:a, har startat ett upprop bland lågrankade spelare i vilket man ber ITF om ekonomisk hjälp under coronakris­en då de inte kan tjäna några pengar eftersom alla tävlingar ställts in.

”Det är märkligt att höra om profession­ella tennisspel­are som kämpar för att få mat på bordet, men så är verklighet­en”, skriver Sjapatava i en blogg.

”Hälften av dem jag känner brukar jobba vid sidan av som tränare eller med att spela klubbmatch­er, men eftersom hela världen är nedstängd är det omöjligt. Jag har inte den sämsta positionen på planeten – är frisk och har mat på bordet, men jag känner många som har det mycket värre.”

”Svårt att överleva”

Enligt en tennisrapp­ort från 2018 är det bara de 250–350 bäst rankade spelarna som i vanliga fall går runt genom prispengar i tävlingar. De i det lägre skiktet har inga buffertar. Och de ännu lägre rankade spelarna har det ännu tuffare nu.

”Det blir svårt för många spelare att överleva de kommande månaderna eftersom de inte tidigare tjänat så mycket”, skriver den 447-rankade brittiskan Tara Moore på Twitter.

Både damtouren WTA och herrtouren ATP har ställt in allt spel fram till och med 13 juli. Wimbledon har ställts in. Det innebär att grässäsong­en, veckorna inför Wimbledon, också stoppas. Därmed blir det inga tennisturn­eringar förrän tidigast i mitten av juli.

Inga bekymmer

Tennisens största stjärnor behöver inte bekymra sig över att inte få någon inkomst under några månader. Världsetta­n Novak Djokovic, som i rena prispengar spelat in motsvarand­e 136 miljoner euro, har i stället skänkt motsvarand­e 1,1 miljoner euro till sjukvårdsu­trustning i hemlandet Serbien. Världstvåa­n Rafael Nadal har hjälpt till att samla in motsvarand­e 12 miljoner euro för att bekämpa coronapand­emin och världsfyra­n Roger Federer skänkte motsvarand­e 1 miljon euro för att hjälpa utsatta familjer i hemlandet Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland