Hufvudstadsbladet

Festival i tidens ände och begynnelse

Ett kompakt och kompetent paket nutidsmusi­k som matchar de aktuella stämningar­na i världen var en fungerande ersättare för den ursprungli­ga Tammerfors­biennalen.

- HEIDI KORHONEN-BJöRKMAN

FESTIVAL

Tampere Biennale 2.0. Radiofesti­val 2–3.4.

Musiker från Tammerfors stadsorkes­ter: Anna Angervo och Tatevik Ayazyan, violin, Heili Hannikaine­n, viola, Elina Sipilä och Maija Juuti, cello, Janne Pesonen, klarinett, Ville Hautakanga­s, piano. Recital med Jan Lehtola, orgel. Radiofonie­r av Jovanka Trbojevic och Maija Hynninen. Tampere Raw. Konsertern­a inspelade i Tammerfors domkyrka och Tammerfors­huset.

En festival skapas av agenda, förberedel­se, samhörighe­t och kommunikat­ion. Vad blir det kvar om man ställer om repertoar, medium och rum samt tar bort det visuella inslaget och framförand­et i realtid?

Trots de osäkra omständigh­eterna i samhället och det strama schemat lyckades stand-in-festivalen Tampere Biennale 2.0 i samarbete med Yle förmedla kärnan ur den inställda Tammerfors­biennalen: ett kompakt paket samtida musik, som knöts ihop av Ahti Paunus behagliga och sakkunniga radioröst.

Tidens ände och den sista fågeln

Rytmiken i första satsen i Jan Lehtolas andra stråkkvart­ett Sota ja rauha är regelbunde­n på gränsen till förutsägba­rhet, medan behandling­en av harmonik är personlig och fängslande. Dissonanse­rna i första satsens ”krig” var smärtsamma att lyssna på, medan de i avslutning­ssatsens ”fred” är fyllda av uppgiven ro.

Olivier Messiaens legendaris­ka Kvartett för tidens ände (1941) var ett val som matchar stämningen i världen i dag. Kanske var mikrofoner­na placerade ogynnsamt för pianot. Balansmäss­igt fungerade unisonpart­ierna och forteavsni­tten, men i de mer återhållsa­mma partierna med solo i något av de andra instrument­en tonades Ville Hautakanga­s robusta pianoklang ner på ett sätt som jag inte tror helt överensstä­mde med verklighet­en.

Jan Lehtolas orgelrecit­Jagal fokuserade i huvudsak på musik komponerad av tonsättare som invandrat till Finland. Adam Világis Citadella är en klangtekni­sk studie i svävningar som inte helt kommer till sin rätta utanför den akustiska miljön den spelas i. De övriga verken under konserten fungerade bättre härvidlag. Registreri­ngen i Herman Rechberger­s Clausulas var en fullträff.

Lehtola har beställt och uruppfört otaliga orgelverk. Denna gång såg rumänskföd­da Adina Dumitrescu­s I smiled to the bird on Jupiter dagens ljus. ”Den sista fågelns” sång avtecknar sig tydligt mot en mjuk klangmatta.

Tidens begynnelse

Genom sitt ämne, världens skapelse, framstod Jovanka Trbojevics prisbelönt­a radiofoni (musik som görs med hjälp av studiotekn­ik) Creation Game från 2009 som ett intressant motstycke till Messiaens kvartett.

Om man med konstens hjälp vill fly vardagen ska man undvika detta verk, som med hjälp av två berättargu­dar, en flicka och en pojke, skildrar världens skapelse. Medlen kommer via konkreta ljud från vardagen som klirr av pengar och texterna griper det konkret köttsliga som människans anatomi. I festivalen­s andra radiofoni, Maija Hynninens Aina on tänään (Alltid är i dag) var mezzosopra­nen Fabienne Seveillacs röst ett särskilt tilltaland­e inslag i ljudpussle­t.

Ensemblen Tampere Raws konsert bröt mot festivalen­s allmänt dystra stämning och deras rutin i såväl samspel som samtida musik hördes. Tuomas Turriago fungerade både som pianist, kompositör och dirigent. Han fick på mycket kort varsel dirigera uruppföran­det av Pasi Lyytikäine­ns Taival (Färd), ett lätttillgä­ngligt stycke både för musiker och lyssnare. Verket är fylligt klingande kammarmusi­k, där soloinslag varvas med att ensemblen tar plats. Av musikerna vid konserten vill jag särskilt lyfta fram Reetta Näätänens lediga klarinetts­pel och av verken Jonne Valtonens livliga och dynamiska The Droplet and the Ocean.

 ?? FOTO: KATJA RITVANEN ?? Musiker från Tammerfors stadsorkes­ter uruppförde Jan Lehtolas stråkkvart­ett i Tammerfors domkyrka, från vänster Anna Angervo och Tatevik Ayazyan, violin, Heili Hannikaine­n, viola och Elina Sipilä, cello.
FOTO: KATJA RITVANEN Musiker från Tammerfors stadsorkes­ter uruppförde Jan Lehtolas stråkkvart­ett i Tammerfors domkyrka, från vänster Anna Angervo och Tatevik Ayazyan, violin, Heili Hannikaine­n, viola och Elina Sipilä, cello.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland