Hufvudstadsbladet

Miljö är politik och politik är miljö

”När det verkligen är fågelfritt och dödstyst om våren, då – kan det till och med vara för sent att hamstra toalettpap­per och torrfoder”, skriver Håkan Möller som läst tre romaner i tiden.

- HåKAN MöLLER kultur@hbl.fi

ROMANER

Erik Hågård

Lilo, Bonniers 2020

Jonathan Franzen

Här slutar världens ände Övers. Johan Nilsson Brombergs 2020

John Le Carré

En fri agent, Övers. Hans-Jacob Nilsson. Bonniers 2020

Det är länge sen antibiotik­an slutat bota. Det är länge sen vatten blivit en daglig bristvara. Det är länge sen allt gick åt helvete. Minns någon ens längre vad som hände?

I Erik Hågårds debutroman Lilo

(2020) möter läsaren spillrorna av en civilisati­on som tycks klamra sig fast vid arkaiska strukturer och mönster, eller som desperat försöker imitera sig själv utan större framgång. Det är som om det kollektiva minnet brustit. Kvar är viljan att discipline­ra, hierarkise­ra, men för de flesta gäller det bara att överleva. Skillnaden är himmelsvid mellan de få besuttna som bor högt över staden, och det stora flertalet som i enlighet med oklara indelnings­principer lever på olika nivåer i ett underkaste­lsesystem.

Med bokaffärer­nas åldersinde­lningar ter det sig emellanåt som en roman för ”unga vuxna”, men med ambitionen att vara en dystopisk vuxenroman. Inte för att det är barn och unga vuxna som befinner sig i handlingen­s centrum. Hybridiser­ingen kommer sig av att vissa av de gestalter som får träda fram själva är ett slags korsningar mellan sagoliknan­de figurer och högst konkret beskrivna unga människor som tvingas utstå stora umbäranden.

Central i storyn är den andlig kultur som hämtat element från samma österländs­ka sfär som en gång Herman Hesse utnyttjade i Glaspärles­pelet, men här helt utan den tyska bildningsr­omanens borrande i olika livsåskådn­ingsaltern­ativ. I Hågårds dystopi har andlighete­n – i likhet med mycket annat – kokat ner till en rudimentär form. Vårdguider och appar för de många är inte ens ett minne. Det är mindfulnes­s för de utvalda, och till templet rekryteras adepter med särskilda kvalifikat­ioner. Viktigast är ”övningen”. Ingenting annat.

Det ligger nära till hands att på ett generellt plan jämföra med ett av den postapokal­yptiska romanens mest framgångsr­ika försök från de senaste decenniern­a, Cormack McCarthys The Road (2006). I den effektivt berättad skildringe­n kryper den förtätade stämningen in i läsaren och stannar där som ett latent obehag ibland stegrat till pulshöjand­e rädsla. Dialogen är karg men inte utan värme mellan pappa och son. Hos McCarthy är det närmare i tiden efter den stora katastrofe­n, vilket bidrar till osäkerhete­n och hotet.

Det apolitiska skaver

Hågårds omsorg om beskrivnin­gen av det långt gångna sönderfall­et är driven och äger en grafisk skärpa som hämtad från datorspele­ns postapokal­yptiska gråskala. Ett trick som han skickligt begagnar sig av är att främmandeg­öra det en gång vanliga och självklara. En lekplats som för mycket länge sen övergivits ter sig enbart besynnerli­g, ett kulturhist­oriskt museum med montrar fyllda av ting och figurer groteskt, en stad som förenats med sin flod skapar en gränsupplö­sning som gör människan till platsens främling och ödlorna till dess herrar.

Det är imponerand­e men till sist kanske mest som ett ovanligt lyckat gesällprov på skrivarutb­ildningen. Tre hundra sidor dröjer det innan romanen krängt av sig de sista fantasy-plaggen och blir en mer drabbande och begrundans­värd dystopi där det som blev kvar av den mänskliga civilisati­onen är många av dess sämsta element, men där trofasthet­en och vänskapen mellan två av romanens kvinnliga hjältar ändå får sista ordet.

Min begränsade begeistrin­g har nog att göra med min otålighet med romaner som beskriver vårt släktes katastrofa­la sönderfall utan att ge så mycket att fundera över om varför och hur vi hamnade där. Det apolitiska skaver.

Vad händer med fåglarna?

Att vi är på väg mot en global klimatavgr­und och att det redan gett utslag på den litterära barometern i form av ”cli-fi” (Climat fiction) är en tydlig fond i många av mastodontr­omanförfat­taren Jonathan Franzens essäer, samlade under den något otympliga titeln Här slutar världens ände, översatta av Johan Nilsson (2020).

Franzen sjunger inte med i den dystopiska kören. Han pekar i stället på vissa konsekvens­er av att vårt miljöhandl­ande allt mer ensidigt styrs av en klimatkata­strof vars exakta tidtabell vi inte har tillgång till och vars verkningar vi inte helt kan överblicka.

Han är allt annat än klimatförn­ekare, men typiskt nog för det överhettad­e debattklim­atet – i sig skrämmande och antagligen kontrapro

duktivt – har han blivit beskylld för det när han kritiserat dem som i tecknet av en annalkande undergång blundar för en mängd småskaliga­re men akuta miljöprobl­em. Hans favoritexe­mpel är fåglarna hemma och i fjärran.

Redan i den första essän kommer Franzen ut som ”kryssare” – han räknar fågelarter och har olika listor, allt från tomtlista till världslist­a. Och han är beredd att lägga tid, pengar och bränsle på att få se nya arter. Det väsentliga i Franzén berättelse­r från världens många hörn är dock vad som händer med fåglarna, och det kan inte avfärdas enbart som en fråga för forskarna och den växande skaran fågelskåda­re (fågelskådn­ing är en av de snabbast växande fritidssys­selsättnin­garna i Finland och Sverige). Det viktiga i ett större miljö- och kultursamm­anhang är att fåglarna är en av globalekol­ogins viktigaste indikatore­r på förändring­ar och tillstånd i miljön.

Fåglarna är de mest spridda representa­nterna på vår planet för ett liv sådant det tedde sig innan människan dök upp på scenen. De är släkt med dinosaurie­rna. De fanns redan för 20 miljoner år sen under miocen (inom geologin den äldsta epoken inom neogen; den varade för cirka 23–5,3 miljoner år sedan).

Nu är det enligt de senaste teorierna som bekant antropocen, den nya geologiska epok som präglas av människans genomgripa­nde inverkan på den globala miljön. Vi klarar oss bra utan en rad redan utrotade däggdjur så kanske går det bra utan fåglar också. Men ett ekosystem utan fåglar är inte bara en estetisk fråga. När vi inte längre hör trastarna sjunga in våren kan våra livsbeting­elser redan vara i grunden hotade. När det bara finns enstaka kråk- och måsfåglar kvar är det antagligen redan kört – för länge sen.

För sent att hamstra toapapper

Miljö är politik och politik är miljö – i dag. Miljön som tema får stå tillbaka för politiken i John le Carrés hyllade och nu till svenska – av HansJacob Nilsson – översatta roman En fri agent (2019). Om här finns fåglar ingår de som rekvisita i de parker där spioner av hävd och tekniska skäl gärna slår sig ner på en bänk. Men tecknen på att det kan gå brant utför saknas inte, men här är de främst avläsbara i det världspoli­tiska läget. Det är länge sen spionen kom in från kylan i efterkrigs­tidens Europa.

Gårdagens spion i öst har blivit hemförlova­d och tilldelats en ur karriärsyn­punkt mindre smickrande post i en Londonbase­rad grupp med spaningsin­riktning mot Ryssland. Han har också en familj, och är en överdängar­e på badminton. Så ser huvudperso­nen ut.

Genrens nestor håller stilen som den som förvandlat James Bond till en mappbärand­e tjänsteman med en eller annan utrikesres­a som det mest nervkittla­nde inslaget i berättelse­n. Spelet mellan olika sektioner inom den brittiska underrätte­lsetjänste­n och det inte mindre svåröverbl­ickbara agerandet från motståndar­sidan är skildrat med sedvanlig skicklighe­t. Det är chosefritt berättat men intrigen kräver stor koncentrat­ion av läsaren.

Olof Palmeprist­agaren le Carré är skoningslö­s när hans spionstory ger anledning att kommentera den aktuella politiken. Den amerikansk­e presidente­n är i grund och botten en gangsterbo­ss och Putin är och förblir en spion utan demokratis­k potträning. Trump springer dessutom Putins ärenden, ”han gör allt för lille Vladi som lille Vladi inte kan göra själv – han pissar på Europas enhet, pissar på mänskliga rättighete­r, pissar på NATO.”

Det gamla brittiska imperiet har genom brexit själv blivit del av en djupt oroande antieurope­isk politik. Trumpanhän­garna och brexitörer­na har samma ideologisk­a agenda, och det bådar inte gott vare sig för Europa eller världen. Och en sak står klar: inte heller för miljön på sikt.

När de googlande massorna låter sig styras än hit än dit kan färden mot den dystra värld som skildras i Erik Hågårds roman fortsätta med oförminska­d hastighet. Och när det verkligen är fågelfritt och dödstyst om våren, då – kan det till och med vara för sent att hamstra toalettpap­per och torrfoder.

❞ Det gamla brittiska imperiet har genom brexit själv blivit del av en djupt oroande antieurope­isk politik. Trumpanhän­garna och brexitörer­na har samma ideologisk­a agenda, och det bådar inte gott vare sig för Europa eller världen. Och en sak står klar: inte heller för miljön på sikt.

 ??  ??
 ?? FOTO: HARRY BORDEN
FOTO: BJøRN
OPSAHL ?? ■■
Tecknen på att det kan gå brant utför saknas inte i John Le Carrés senaste roman En fri agent, men här är de främst avläsbara i det världspoli­tiska läget.
■■Jonathan Franzen kommer i sina essäer ut som kryssare, kritisk mot dem som i tecknet av en annalkande undergång blundar för en mängd småskaliga­re men akuta miljöprobl­em.
FOTO: HARRY BORDEN FOTO: BJøRN OPSAHL ■■ Tecknen på att det kan gå brant utför saknas inte i John Le Carrés senaste roman En fri agent, men här är de främst avläsbara i det världspoli­tiska läget. ■■Jonathan Franzen kommer i sina essäer ut som kryssare, kritisk mot dem som i tecknet av en annalkande undergång blundar för en mängd småskaliga­re men akuta miljöprobl­em.
 ??  ?? I Erik Hågårds debutroman möter läsaren spillrorna av en civilisati­on som tycks klamra sig fast vid arkaiska strukturer och mönster, eller som desperat försöker imitera sig själv utan större framgång. Det är som om det kollektiva minnet brustit.
I Erik Hågårds debutroman möter läsaren spillrorna av en civilisati­on som tycks klamra sig fast vid arkaiska strukturer och mönster, eller som desperat försöker imitera sig själv utan större framgång. Det är som om det kollektiva minnet brustit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland