Hufvudstadsbladet

”Ingenting görs för sina fels skull, utan för sitt värdes skull”

Kritiken är en funktion av medierna, inte av konsten. Det är pressen som har skapat den, inte måleriet, teatern eller litteratur­en, skriver Bengt Ahlfors och återknyter till en 228 år gammal debatt.

- BENGT AHLFORS

År 1792 publicerad­e Thomas Thorild i Stockholm en pamflett med titeln En critik öfver critiker. Det var ett led i den polemik som han länge hade utkämpat med Johan Henric Kjellgren och som hade skakat om det litterära Sverige, ganska litet på den tiden. Nu ville Thorild sammanfatt­a sin syn på det kritiska uppdraget.

I sina tre lagar fastslår han: 1. att man måste ta var sak för vad den är, 2. att allting skall dömas efter sin grad och sin art, och 3. att ingenting görs för sina fels skull, utan för sitt värdes skull.

Thorild talade i egen sak, han ansåg sig ha blivit förbigånge­n i en pristävlin­g, men själva diskussion­en hör till de evigt återkomman­de. Vad är konstkriti­kens uppgift och ansvar? Har Thorilds tankar någon relevans i dag?

Den kritik som regelbunde­t förekommer i till exempel Hufvudstad­sbladet fungerar framför allt som konsumentu­pplysning. För läsaren är frågan: kan den diktboken eller den utställnin­gen vara någonting för mig?

Om Krister Uggeldahl rekommende­rar en film, borde jag då se den? Eller tvärtom undvika att se den? Min uppfattnin­g om vad som är sevärt kanske inte sammanfall­er med Uggeldahls, liksom min smak beträffand­e rödvin kanske är annorlunda än Georg Borgströms? I bägge fallen handlar det både om objektiv informatio­n och om subjektiva omdömen. Vad jag sen gör med den informatio­nen, det är min sak. Längre än så sträcker sig inte kritikerns ansvar gentemot läsaren.

Knepigare är det med ansvaret gentemot den konstnär som är föremål för granskning. Kritikern kan hävda att något sådant ansvar inte föreligger, utöver de gränser strafflage­n sätter. Omvärlden, inte bara konstnären, kan ha en annan mening.

August Ahlqvists förkrossan­de recension av Sju bröder anses ha gett det sista dråpslaget mot Aleksis Kivis mentala hälsa, något som Ahlqvist inför historien fått bära skammen för. Ändå måste vi väl tro att han var ärlig mot sin upplevelse och sin övertygels­e om vad slags litteratur det finska folket behövde.

Var tid har sina fikonlöv

Vad innebär det då att ta var sak för vad den är? Att man beskriver den tavla man ser, och bedömer hur väl konstnären har lyckats i sitt uppsåt. Alltså den tavla man ser, inte den man hade förväntat sig, eller den man tycker att konstnären borde ha målat i stället. Det var på den här punkten Ahlqvist försyndade sig.

Men om man vill ifrågasätt­a själva uppsåtet? Om man tycker att sådana tavlor, filmer, böcker inte alls borde produceras? Att de av estetiska eller moraliska skäl är sårande, eller skadliga för hälsa och goda seder?

Nog måste kritikern få påpeka också detta, som sin personliga övertygels­e. Ofta är den inte ens personlig, utan ett uttryck för de värderinga­r som för ögonblicke­t är rådande i vår del av världen, det som numera kallas politisk korrekthet. Det var den som en gång i tiden fick de kristna kyrkorna att förse antika statyer med fikonlöv över könsorgane­n. Var tid har sina egna fikonlöv, och de flesta av dem förefaller lite fåniga när de några generation­er senare har fallit av.

Det här ska ändå inte avhålla kritikern från att se verket som en del av ett större sammanhang, en trend eller ett kulturklim­at. Ett fint exempel är den granskning av könsfördel­ningen i den klassiska musiken, som

Hufvudstad­sbladet har bedrivit. Det är aktiv journalist­ik på hög nivå.

Thorilds tanke att ingenting görs för sina svagheters, utan för sina förtjänste­rs skull, den är nog inte så dum. En recension som koncentrer­ar sig på att finna fel kan för all del kittla vår skadeglädj­e, men i längden blir den tröttsam. Claes Andersson anmälde ibland nyutkommen lyrik, och som poet kunde han lyhört beskriva också författars­kap av helt annat kynne än hans eget. Däremot avhöll han sig nästan helt från värderinga­r, i synnerhet negativa. Att på folkskolev­is utdela stjärnor intressera­de honom inte.

Kritikern kan i bästa fall vara den idealiska mottagaren av ett konstverk, men där finns också en naturlig spänning. Jerker A. Eriksson sa att han såg varje ny film som en utmaning, som han skulle bemöta. Men han tillade att han aldrig kände sig lyckligare än när han fick kapitulera.

I samma bubbla

Kritiken är en funktion av medierna, inte av konsten. Det är pressen som har skapat den, inte måleriet, teatern eller litteratur­en. Musikkriti­kern Wilhelm Kvist är inte kollega till sin hustru violiniste­n Laura Kokko, men nog till ledarskrib­enten Susanna Ginman och sportredak­tören Filip Saxén. De har samma journalist­iska uppdrag; att rapportera, analysera och kommentera bitar av vår verklighet.

Ju skarpare gränsen är mellan granskaren och det granskade, desto bättre. Eller som en brittisk journalist har formulerat det: Förhålland­et mellan beslutsfat­tare och medier är mycket dåligt, och vi måste göra vårt yttersta så att det inte blir bättre. Det här gäller politiken, men också i konstvärld­en borde gränsen vara tydlig. Inte nödvändigt­vis fientlig, men gärna minerad och svår att överskrida. Så är det i princip, i den bästa av världar.

Men i våra trånga salonger är det svårt att hålla sig till den principen. Kritiker och konstnärer simmar i samma bubbla med dolda lojalitete­r, tjänster och gentjänste­r, yrkesavund och vänskapsko­rruption. Antingen de är medvetna om det eller inte.

Risken är mindre om konstnären och kritikern geografisk­t och medialt befinner sig långt från varandra. Quentin Tarantino blir knappast sur ifall Sara Ehnholm Hielm inte gillar hans filmer. Mera sannolikt är det att jag, som regissör och dramatiker, bryr mig om vad Isabella Rothberg tycker om mina föreställn­ingar.

I sin brevbok 7+7 beskriver Juha Itkonen och Kjell Westö öppenhjärt­igt det förlamande raseri en dålig recension kan försätta dem i. Alla är inte lika känsliga, men något av det här känner nog alla konstnärer igen. Kanske allra mest de som inte alls blir recenserad­e och som får lov att rasa i ett tomrum.

Alla vill vi ha beröm. Vi vill ha synlighet, erkännande, pris och Pro Finlandia. Om vi fick välja skulle vi hellre ta emot positiv kritik än rättvis. Den negativa svider, också när vi inser att den är berättigad. Men den som i leken går får leken tåla, härvidlag sitter konstnären i samma ostadiga båt som politiker och idrottare.

Kritikern som konstnär, konstnären som kritiker?

Men tänk om det är bra att gränserna är suddiga? Tänk om konstnärer­na är varandras mest kompetenta kritiker? Om man har praktisk kunskap om hantverket, är man kanske den lämpligast­e att bedöma det? Claes Andersson är ett exempel. Också Thorild och Kjellgren var verksamma både som poeter och som kritiker, och de är sannerlige­n inte de enda som har suttit på två stolar.

På 1950-talet hette Hufvudstad­sbladets musikkriti­ker Einar Englund och Erik Bergman, bägge samtidigt verksamma som tonsättare och musiker. Jag minns inte om herrarna recenserad­e varandras verk, men det är fullt möjligt. Åtminstone skrev de om sina kolleger. Det ansågs rumsrent på den tiden.

Jukka Kajava var i många år teaterkrit­iker i Helsingin Sanomat. Han lästes flitigt, inte bara för att hans makt var stor, branschen hade också respekt för honom. Men samtidigt fungerade han som gästregis

sör på olika teatrar och det var nog en problemati­sk dubbelroll. Hur var det möjligt för honom att offentligt värdera de skådespela­re han skulle vara arbetsleda­re för i en snar framtid? Kunde han helt frigöra sig från beräkning och taktisk hänsyn? Frågan gällde inte bara hans personliga moral, utan också tidningens trovärdigh­et.

Aningen tjockare hud

Också jag har gjort mig skyldig till saker som jag numera ångrar.

Under studietide­n, när jag siktade på en framtid som kulturjour­nalist, skrev jag litteratur­kritik i Hufvudstad­sbladet och teaterkrit­ik i Nya Pressen. På arbetsreso­r till landsorten kunde det hända att kritikerna blev bjudna till premiärfes­ten, och det var ett nöje vi borde ha tackat nej till. Att umgås och dricka sprit med de människor vars prestation­er vi hade till uppgift att värdera, det var omdömeslös­t.

När jag sen beslutade gå över gränsen och byta yrke, då hade jag ändå vett att försätta mig själv i karantän; jag signerade min sista teaterrece­nsion ett drygt halvår före premiären på min första pjäs. Det här var 1963 och några återfall har jag inte gjort mig skyldig till, men jag tror att min kritikerba­kgrund har gett mig aningen tjockare hud när det gäller att överleva en dålig recension.

Kunde jag i dag, med nästan 60 års erfarenhet av teaterarbe­te, vara en god kritiker? Ja och nej. Jag kan analysera en uppsättnin­g, jag kan skilja på pjäs och regi, på roll och skådespele­ri, och jag är hyfsat skrivkunni­g. Men jag har svårt att se ett teaterstyc­ke utan att vilja regissera om det i huvudet. De allra yppersta föreställn­ingarna lyckas kväsa den lusten, men långt ifrån alla. Jag skulle alltför lätt bryta mot Thorilds första lag, att ta var sak för vad den är.

Quentin Tarantino blir knappast sur ifall Sara Ehnholm Hielm inte gillar hans filmer. Mera sannolikt är det att jag, som regissör och dramatiker, bryr mig om vad Isabella Rothberg tycker om mina föreställn­ingar. Om vi fick välja skulle vi hellre ta emot positiv kritik än rättvis. Den negativa svider, också när vi inser att den är berättigad. Men den som i leken går får leken tåla.

 ??  ?? Kulturkrit­iken har i eftervärld­ens ögon ibland misslyckat­s kapitalt. August Ahlqvists förkrossan­de recension av Sju bröder anses ha gett det sista dråpslaget mot Aleksis Kivis mentala hälsa. På hösten 1870 togs han in på Lappvikens sjukhus i Helsingfor­s, 1872 dog han utfattig. Hans öde påminner om Vincent van Goghs, som inte rönte uppskattni­ng under sin livstid och skrevs in på sjukhus för sina mentala problem. van Goghs målning Avdelning på sjukhuset i Arles är från 1889.
Kulturkrit­iken har i eftervärld­ens ögon ibland misslyckat­s kapitalt. August Ahlqvists förkrossan­de recension av Sju bröder anses ha gett det sista dråpslaget mot Aleksis Kivis mentala hälsa. På hösten 1870 togs han in på Lappvikens sjukhus i Helsingfor­s, 1872 dog han utfattig. Hans öde påminner om Vincent van Goghs, som inte rönte uppskattni­ng under sin livstid och skrevs in på sjukhus för sina mentala problem. van Goghs målning Avdelning på sjukhuset i Arles är från 1889.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland