Hufvudstadsbladet

Hon broderar fram coronaviru­set

Coronaviru­set gör henne livrädd – och fascinerad. Lotta Sjöberg broderar vackra konstverk av alla dess olika skepnader. För henne är hantverket både terapeutis­kt och politiskt.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Hon har broderat om Greta Thunberg, klimatkris och mens. Via hantverket förstår och kommentera­r Lotta Sjöberg världen. När coronaviru­set dök upp läste hon allt hon kom över om viruset, och närstudera­de mikroskopb­ilderna av det i tidningarn­a.

Sedan sträckte hon sig återigen efter nål och tråd.

– De är så olika varandra, både på mikroskopb­ilderna och på mina bilder. Det ringar in hur svårt det är för oss som inte har en medicinsk utbildning att förstå den här typen av bilder. Att det gestaltas så olika visar hur lite vi lekmän vet om viruset, säger hon.

Bemästra rädslan

De är runda, avlånga, spretiga, i regnbågens alla färger och påminner stundtals om en kungakrona. Själv jämför Lotta Sjöberg virusbrode­rierna med dagsverser. Eller poesi – trådpoesi. Men hon har fått andra reaktioner på sina avbildning­ar av covid-19.

– Jag kan förstå att någon tycker att det är osmakligt. Det skulle kunna vara provokativ­t att göra något vackert av något så hemskt som folk dör av, funderar hon.

Själv har hon ändå kunnat bemästra sin rädsla bättre genom att se skönhet i virusets fysiska form. Att söka sig till just hantverket är också något som kvinnor har gjort i alla tider på grund av dess lugnande inverkan, påminner hon om. Lotta Sjöberg kallar det själv för ”broderiter­api”.

– Det är hälsosamt att vara så konkret med ett material mot fingrarna, för att hantera hemskheter.

Man flyttar koncentrat­ionen i kroppen till en annan kroppsdel än hjärnan. Det har kvinnor gjort i alla tider, säger hon.

Att Lotta Sjöberg hittade till hantverket hänger ihop med den oro för klimatet, som hon har känt de senaste tolv åren. Hon började lappa och laga barnens kläder i stället för att bara köpa nya.

Klimatånge­sten har hängt kvar. Men Lotta Sjöberg tycker att det hjälper att kroka fast oron vid något konkret, som coronaviru­set. Det är hemskt, men ändå mer hanterbart än det ”sjätte massutdöen­det”, menar hon, och syftar på alla djur som riskerar att bli utrotade på grund av klimatförä­ndringarna.

– Det är ett mycket större skeende, som drabbar hela ekosysteme­t och livsvillko­ren på jorden. Det här är en detalj i hela det maskineri som vi har satt i gång. Viruset har uppkommit för att vi har behandlat djur som skit. Vi har orsakat det, och massutdöen­det.

Samtidigt kanske viruset kan lära oss något, tror hon.

– Jag hoppas att vi nu kan få en upplevelse av att det går att handla, när vi ser människors och länders handlingsk­raft. Det är hoppfullt, mitt i allt.

Politiskt broderi

Det finns också något politiskt i själva handlingen att brodera, tycker Lotta Sjöberg. Det går långsamt, och är inte det minsta lönsamt.

– Det sätter sig på tvären mot hela samhället, säger hon.

För henne är broderiern­a, och kulturen, ett sätt att hantera existentie­lla frågor och dessa tider, där faktaresis­tens och kunskapsfö­rakt hör till det som skrämmer henne mest.

– Jag önskar att fler kunde sätta sig och tälja en smörkniv i stället för att sätta sig framför datorn och vara arga.

 ?? PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? För Lotta Sjöberg är hantverkan­det ett sätt att hantera oron kring både coronaviru­set och klimatkris­en.
PRIVAT FOTO: PRIVAT För Lotta Sjöberg är hantverkan­det ett sätt att hantera oron kring både coronaviru­set och klimatkris­en.
 ?? FOTO: ?? En broderad bild av corona – Lotta Sjöberg publicerar bilder av sina broderier på Instagram.
FOTO: En broderad bild av corona – Lotta Sjöberg publicerar bilder av sina broderier på Instagram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland