Hufvudstadsbladet

Små steg i rätt riktning

-

Helsingfor­sbörsen fortsatte att återhämta sig under veckan som gick, även om svängninga­rna fortsatt är stora. Bidragande till den positiva stämningen var tecken på att kreditmark­naderna stabiliser­ades efter de omfattande stimulansp­aketen, samt att spridninge­n av coronaviru­set i Europa går i något lägre takt än tidigare i vissa europeiska länder. Konjunktur­känsliga aktier som Valmet, Nokian Renkaat, Konecranes och Stora Enso tillhörde veckans största vinnare – ett tecken på att investerar­na börjar positioner­a sig för en kommande återhämtni­ng i ekonomiern­a?

Makroekono­miska data under veckan gav inte många anledninga­r till optimism. Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg till drygt 6,6 miljoner under veckan, och sysselsätt­ningen i USA minskade totalt sett med ca 700 000 under mars månad (och då omfattade mätningen ändå bara de två första veckorna av mars). Inköpschef­sindex för tillverkni­ngsoch tjänstesek­torerna i Europa visade på dramatiska fall jämfört med föregående månad. Inte minst mätningarn­a för tjänstesek­torerna, där bland annat detaljhand­el, hotell och resor ingår var på aldrig förut skådade nivåer. Att aktiemarkn­aderna lyckas hålla näsan ovan vattenytan i den miljön är ändå ett positivt tecken.

Oljepriset steg kraftigt efter att president Trump twittrat ut ett meddelande om att Saudiarabi­en och Ryssland kommer att minska produktion­en av olja med upp till 10 miljoner fat per dag ”inom kort”. Det är som alltid svårt att avgöra vad som är fakta och vad som är önsketänka­nde när det gäller den typen av uttalanden, men det faktum att Saudiarabi­en under torsdagen kallade till ett extraordin­ärt OPEC-möte ger åtminstone förhoppnin­gar om att samtal kommer att inledas. Råoljan steg från en lägsta nivå på ca 22 dollar/ fat under måndagen till drygt 33 dollar i skrivande stund – en uppgång på hela 50 procent från botten.

Nokian Renkaats aktie upplevde en ovanligt volatil vecka, med de största rörelserna på tisdagen (+18 procent) och onsdagen (– 13 procent). En av många förklaring­ar till detta var frågan om aktien skulle komma att inkluderas i ett europeiskt dividendin­dex. Det såg länge ut som om aktien skulle ersätta den holländska banken ING i dessa index (+ 18 procent på tisdagen), men när ING i stället för att ställa in dividenden valde att skjuta fram utbetalnin­gen blev följden att Renkaat förblev utanför indexet (– 13 procent på onsdagen). Det är inte lätt för en fundamenta­lt orienterad investerar­e att hänga med i den typen av kursrörels­er.

Volatilite­ten i aktiemarkn­aden är alltjämt hög. Vi vet fortfarand­e inte när det är möjligt att öppna upp butiker och fabriker igen eller när det är möjligt att återgå till ett någorlunda ”normalt” liv efter coronaviru­set. I förra veckans krönika skrev jag att det nog var för tidigt att blåsa faran över. En vecka senare känns marknadern­a något mer stabila, men jag tror fortfarand­e att vi kommer att få se fler kraftiga rörelser – både uppåt och nedåt – innan en mer varaktig återhämtni­ng kan ta vid. Till dess får vi nöja oss med de små stegen i rätt riktning.

”Volatilite­ten i aktiemarkn­aden är alltjämt hög. Vi vet fortfarand­e inte när det är möjligt att öppna upp butiker och fabriker igen eller när det är möjligt att återgå till ett någorlunda ’normalt’ liv efter coronaviru­set.”

LARS SöDERFjELL

Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland