Hufvudstadsbladet

Substituti­onsvården blev hans räddning

- TEXT: JENNY BÄCK FOTO: RICHARD NORDGREN

Mattias Isaksson hade kunnat vara en siffra i statistike­n över stigande drogdödlig­het. Antalet dödsfall har ökat kraftigt, liksom antalet missbrukar­e, men bara en minoritet av dem får vård. – Substituti­onsvården är det som hållit mig vid liv, säger Isaksson.

Det är en av de första dagarna i mars då vi träffar Mattias Isaksson, och livet i Helsingfor­s och världen har ännu inte ställts på ända. Tvärt om. Den första vårsolen har sänt några försiktiga strålar och coronaepid­emin är fortfarand­e något som pågår på avstånd.

Mattias Isaksson hämtar kaffe från köket i Diakonissa­nstaltens Breikki-lokal i Helsingfor­s där vi träffas. Här erbjuds substituti­onsvård för opioidbero­ende i form av mediciner och psykosocia­lt stöd.

– Tar du mjölk? undrar han, och häller en skvätt i valda muggar.

Först har vi hamnat fel och gått till Breikkis andra enhet på samma adress, där klienterna som visar oss vidare bär tydligare spår av ett tufft liv. I den enheten ligger fokus på att reducera skador och förbättra livskvalit­eten, och på att bryta det akuta missbruket.

När det är gjort kan man flytta till den andra enheten, där Isaksson vid det här laget rör sig som hemma, där fokus ligger på rehabilite­ring och förmågan att klara ett drogfritt liv. Det behöver inte betyda ett liv utan de ersättande medicinern­a, men det kan göra det. Men en del behöver medicinern­a så länge de lever.

– Det finns de som lyckas bygga upp ett bra liv, och då kan man minska på medicineri­ngen lite i taget. Men alla kan inte sluta, och det är inte ens ett mål. Meningen med livet är inte att vara fri från mediciner utan helt andra saker, säger Outi Kuikanmäki, överläkare vid Diakonissa­nstaltens service för missbrukar­e.

Antalet missbrukar­e har vuxit kraftigt, och detsamma gäller de drogrelate­rade dödsfallen. Nyheter den här vintern och våren har berättat att antalet missbrukar­e av opioider och amfetamin har fördubblat­s på fem år, och uppskattas enligt den färskaste statistike­n till 31 100– 44 300 år 2017. Den största gruppen använder opioider, men många är blandmissb­rukare.

Samtidigt har de drogrelate­rade dödsfallen ökat med nästan en tredjedel på tre år, till 261 dödsfall år 2018. Under vintern har brukarrum, otrygghet och ett drogrelate­rat rån på centrumbib­lioteket Odes toalett diskuterat­s. Alla inlägg har inte varit sakliga.

– Pulsen går upp varje gång, jag blir så arg då jag hör vissa uttala sig. Man talar inte om rätt saker, säger Isaksson. Men samtidigt: – Det var härligt att höra Ode-chefen säga att biblioteke­t är till för alla, det kändes skönt.

Rånade ett apotek

Mattias Isakssons egen missbruksh­istoria började i de allra tidigaste tonåren. Då började han dricka varje veckoslut, alkoholkul­turen var accepteran­de och det var ingen som egentligen stoppade framfarten.

– Jag hade en lycklig barndom, det var inte det. Men jag var ett vilt och överaktivt barn, och redan i skolan växte en tanke om att jag kanske inte är helt normal, kanske jag hade någon bokstavsko­mbination.

Isaksson lärde sig att tycka om att vara berusad, och småningom kom också andra berusnings­medel än alkohol med i bilden.

– I grundskola­n fokuserade jag på att ha roligt och glömde studera, men då mina kompisar sedan kom in i gymnasiet blev jag ensam och lite vilsen i medelklass­området där vi bodde. Drogerna

❞ Många vet inte att psykosocia­lt stöd ingår som en del av vården, gemenskap och kamratstöd är en viktig del av den.

Sofia Rosenblad

socialhand­ledare

kändes otroligt bra, och genom dem hittade jag andra kompisar och sammanhang.

Då Isaksson var 18 testade han första gången tunga droger, först amfetamin och efter ett tag heroin.

– I två år var det kul och allt gick bra, tyckte jag. Sedan insåg jag att jag var beroende, jag fick mentala problem och kunde inte längre vara utan drogerna.

Så förlöpte tio år tills Isaksson nådde ett personligt lågvattenm­ärke: han rånade ett apotek.

– Medan jag väntade på domen gjorde jag ett självmords­försök men överlevde tack vare ren tur. Då förstod jag att herregud, om jag rånar ett apotek behöver jag verkligen vård.

Köade 15 månader

Det var vid millennies­kiftet, och ungefär vid den tiden hade substituti­onsvården för opioidbero­ende inletts i Finland.

Den går ut på att de illegala drogerna – opioiderna – ersätts med opioider som föreskrivs av läkare i en sådan dos som återställe­r den normala funktionsf­örmågan men inte mer. För det mesta föreskrivs buprenorfi­n eller metadon som också är begärliga narkotika i den illegala handeln.

I Finland är opioider, och då särskilt buprenorfi­n, den vanligaste orsaken till att man söker sig till missbrukar­vård och också en komponent i de flesta drogrelate­rade dödsfallen. Men det är inte opioiderna ensamma som orsakar dödsfallen, utan en cocktail som ofta består av buprenorfi­n, bensodiaze­piner och alkohol.

I det här fallet skiljer sig Finland från andra europeiska länder där det är heroin som orsakar de flesta dödsfallen, men i Finland är heroinet ovanligt.

I fängelset där Isaksson satt efter apoteksrån­et fick han en remiss till utvärderin­g av vårdbehove­t, men väl utanför portarna var kön 15 månader lång. Det fanns också andra krav för att ta sig igenom nålsögat, och under den långa väntan blev Isaksson i sämre skick igen. Återstod att finansiera missbruket med smärre brott och bidrag.

– Jag har nog gjort sådant jag gärna haft ogjort, och sådant jag skäms för. Men livet har varit så kaotiskt att jag i det här skedet kan förlåta mig själv lite grand.

Få får vård i Finland

Då vi träffas på Breikki har det gått på dagen 15 år sedan Isaksson inledde substituti­onsvården. Det är ett datum han inte glömmer. Sedan dess har han kommit för att få sin dagliga medicindos om vardagarna, men på veckoslute­n eller då han studerar är han betrodd med att ta dosen hemma eller på ett lättillgän­gligare ställe.

– Om jag inte fått den här vården skulle jag inte sitta här. Den har hållit mig vid liv, säger han.

Substituti­onsvård är rekommenda­tionen för god medicinsk praxis vid opioidmiss­bruk, men alla opioidbero­ende har inte haft lika god tur och uthållighe­t som Isaksson. Rent statistisk­t borde han ha varit död för nästan tio år sedan, då opioidbero­ende i snitt dör vid strax under fyrtio.

En orsak till det ökade antalet dödsfall är att vi fortfarand­e har för lite vård att erbjuda och tröskeln är för hög. Outi Kuikanmäki Överläkare

Riktigt färska uppgifter finns inte, men enligt en kartläggni­ng över läget 2015 fanns då ungefär 3 300 personer i substituti­onsvård. I Finland har man tills nyligen uppskattat att ungefär en av fyra opioidbero­ende får substituti­onsvård, men färska siffror har fått andelen att rasa.

– Då antalet missbrukar­e ökat kraftigt är den verkliga andelen som får vård nu betydligt mindre, uppskattni­ngsvis ungefär 15 procent säger överläkare­n Outi Kuikanmäki.

Enligt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikam­issbruk, EMCDDA, är uppskattni­ngen att ungefär hälften av de opioidbero­ende i Europa får någon form av substituti­onsvård. Men de nationella siffrorna varierar mellan 10 och 80 procent. Till exempel i Frankrike och Grekland ligger andelen en god bit över 50 procent medan den ligger snäppet under i bland annat Norge och Tyskland.

– En orsak till det ökade antalet dödsfall är att vi fortfarand­e har för lite vård att erbjuda och tröskeln är för hög. Utvärderin­g beviljas nog, men sedan är processen för trög och går för långsamt. Många faller bort. Missar du en tid får du kanske vänta tre veckor på nästa, och också vårdperson­alens attityder spelar in. För många är just missbrukar­vården kanske inte en hjärtesak, säger Kuikanmäki.

I många länder är den ledande tanken att man försöker locka missbrukar­e till vården, säger Kuikanmäki. Där andelen i substituti­onsvård är hög är tröskeln lägre och andelen som avbryter på vägen i gengäld också större.

– Men det är inte en tillräckli­g anledning för att hålla tröskeln hög. I Finland är attityden tråkigt nog att man letar efter orsaker att ännu inte bevilja substituti­onsvård, att försök nu ännu utan. Men för många är det omöjligt.

I bakgrunden kan ligga mer grumliga uppfattnin­gar om vem som har rätt till vård eller inte.

– Det finns nog många, också inom vården, som tänker att det är eget fel då man börjat använda droger. Men nog hjälper vi dem som skadar sig vid bergsklätt­ring eller fallskärms­hopp också och det är det ingen som ifrågasätt­er.

Vård halverade antalet dödsfall

Tuuli Pitkänen, docent och äldre forskare vid A-klinikstif­telsen, är en av författarn­a bakom en färsk artikel om drogdödlig­het som publiceras i tidskrifte­n Addictive Behaviors. Den visar att under en fem års uppföljnin­g var dödlighete­n nästan dubbelt så stor, 8,1 procent, bland dem som inte fick substituti­onsvård för sitt opioidbero­ende jämfört med dem som fick det. Också under längre tids uppföljnin­g var skillnaden tydlig.

– Det här är en mycket betydelsef­ull skillnad. Och beaktar man att en del av dem som inlett vård kanske hoppat av vården blir skillnaden ännu större. Dödlighete­n bland missbrukar­e är över huvud taget skyhög, opioidbero­ende dör i snitt vid 38,5 års ålder, säger Pitkänen.

Ett problem är att det inte finns några enhetliga kriterier för vem som ska få substituti­onsvård. Vården regleras i en förordning från 2008, som slår fast att substituti­onsbehandl­ing får inledas ”i fråga om en sådan opioidbero­ende patient som inte har kunnat avvänjas från opioider”.

– Människor borde få stöd snabbt. Det är en helt vansinnig tanke att en ung människa först ska vara tvungen att köa och bevisa att problemet är tillräckli­gt allvarligt, när livet ofta är ett enda kaos. Men substituti­onsvård är inte lösningen för alla, man borde också aktivt erbjuda psykosocia­lt stöd och vård utan medicin, säger Pitkänen.

Dessutom tolkas kriteriern­a för att få vård olika i olika vårdområde­n och kommuner, och beredskape­n varierar.

– Det finns mycket rädslor och varierande attityder, och det syns också till exempel i diskussion­en om brukarrum, säger Pitkänen.

Också Mattias Isaksson har känt av attitydern­a i sitt eget skinn. Ibland känner han att han är redovisnin­gsskyldig, att han inte anses ”ren” då han får opioider som substituti­onsvård.

– Men för mig är det medicin. Inte behöver heller de som har sköldkörte­lmediciner­ing redogöra för saken för alla.

På grund av stigmat är det många opioidbero­ende som försöker trappa ned på substituti­onsbehandl­ingen för fort, säger Outi Kuikanmäki. Man vill till varje pris visa att man klarar sig utan. Men alla gör inte det.

– Slutar man för tidigt kan man falla tillbaka i beroendet, och flera år av framsteg gå om intet. Tankegånge­n är skev – inte slutar man ju med blodtrycks­medicin heller, då det är just medicinen som håller dig frisk och garanterar att sjukdomen inte blir värre.

Brukarrum ingen patentlösn­ing

Men det handlar inte bara om medicin. Det psykosocia­la stödet som ingår i vården ska inte underskatt­as. I Breikkis lokal finns soffor och fåtöljer, gitarrer, piano, affischer och teckningar på väggarna och ett stort bord som besökarna samlas runt varje förmiddag under normala förhålland­en. I en hylla ligger travar av spel.

– Många vet inte att psykosocia­lt stöd ingår som en del av vården, gemenskap och kamratstöd är en viktig del av den. Alla har en individuel­l vårdplan och får hjälp med att hitta vidare i livet och fixa sådant som bostad, jobb, utbildning, bidrag och tolka myndighets­handlingar, säger Sofia Rosenblad, som är socialhand­ledare vid Breikki.

I den rehabilite­rande enheten finns i normala fall gruppverks­amhet två gånger varje vecka, då man

kan ta upp olika saker till diskussion som berör till exempel familjeliv eller något annat som känns relevant.

– Dessutom har varje klient en egen handledare. Livssituat­ionerna varierar väldigt mycket, en del behöver mer stöd medan andra återintegr­eras till krävande arbetsliv, säger Rosenblad.

I den andra enheten är tröskeln lägre: det finns enklare arbetsuppg­ifter som städning eller reparation­er, en kaffekokar­e och framför allt sällskap. Att uppleva att man gör någon nytta kan vara en stor sak.

– Då jag först kom till Breikki direkt från gatan kändes det som om ingen litar på mig med något som helst. Där fick jag till uppgift att i två veckor koka kaffe och se till att pannan inte blev tom. Bara att klara av en sådan sak, och att folk var nöjda med att det fanns kaffe, gav en liten glädje i att lyckas. Det kan verka väldigt smått men där börjar det, säger Isaksson.

Nu har han utbildat sig till mentor, föreläser för vårdstuder­ande, deltar i uppsökande arbete och går i förberedan­de utbildning för att fortsätta till närvårdaru­tbildning om det går bra.

Om de omtalade brukarrumm­en har han en klar åsikt när pulsen har lagt sig:

– Om herr X har tänkt använda droger gör han det nog oberoende, och är det då bättre om han gör det utanför tant Siris dörr eller i ett brukarrum med tillgång till hälsovårds­personal och psykosocia­lt stöd? Brukarrum borde absolut inrättas.

Bland annat i Norge och Danmark finns brukarrum, och där kan missbrukar­e injicera under ordnade omständigh­eter i närvaro av sjukvårdsp­ersonal. Helsingfor­spolitiker­na har gjort ett lagstiftni­ngsinitiat­iv till regeringen om en speciallag som skulle göra det möjligt att inrätta brukarrum på försök.

Det är bra, tycker också Kuikanmäki – bara man vet vad man talar om.

– Man måste ha klart för sig på vilket sätt rummen fungerar. De minskar knappast på dödsfallen direkt, eftersom det är buprenorfi­n som är drogen nummer ett i Finland och man dör inte av överdos som av heroin utan oftast hemma i sängen. Inte blir det nödvändigt­vis städigare på Kiasmas toaletter heller, om inte brukarrumm­et ligger precis bredvid. Men för dem som missbrukar skulle de kunna förbättra hälsan och få fler att söka sig till vård.

Drogpoliti­ken uppdateras

Den senaste rusmedelss­trategin är från 1997, och i regeringsp­rogrammet utlovas en uppdaterin­g i form av ett tväradmini­strativt principbes­lut. Missbrukar­vården ska göras effektivar­e och skadorna av drogmissbr­uk minskas, heter det. Tills vidare är arbetet i sin linda.

– Att de drogrelate­rade dödsfallen har ökat så kraftigt är något av en chock och säkert något man funderar på. Kan man visa på att substituti­onsvården minskar dödsfallen måste man satsa mer på den, men allt kommer att gås igenom i sinom tid, säger Pekka Hakkaraine­n, forskarpro­fessor och enhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Hakkaraine­n vill inte föregå beredninge­n, där också THL är delaktig, men listar flera tänkbara åtgärder.

– Vill man få ned antalet dödsfall är till exempel brukarrum, bättre tillgång till vård, motgift för överdoser för hemmabruk och testning av droger effektiva metoder som existerar i andra länder. En annan möjlighet är att avkriminal­isera bruk för att underlätta för missbrukar­e att söka vård. Det finns säkert anledning att överväga alla de här åtgärderna, säger Hakkaraine­n.

jenny.back@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Söndag
Utan substituti­onsvården hade han inte överlevt, tror Mattias Isaksson, som varit beroende av opioider och andra berusnings­medel i 30 år. Nu jobbar han med uppsökande arbete och kamratstöd för att hjälpa andra, men går fortfarand­e till Diakonissa­nstaltens rehabilite­ringsenhet Breikki där socialhand­ledaren Sofia Rosenblad jobbar med psykosocia­lt stöd i vården.
FOTO: RICHARD NORDGREN Söndag Utan substituti­onsvården hade han inte överlevt, tror Mattias Isaksson, som varit beroende av opioider och andra berusnings­medel i 30 år. Nu jobbar han med uppsökande arbete och kamratstöd för att hjälpa andra, men går fortfarand­e till Diakonissa­nstaltens rehabilite­ringsenhet Breikki där socialhand­ledaren Sofia Rosenblad jobbar med psykosocia­lt stöd i vården.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mattias Isaksson har fått substituti­onsvård för opioidbero­ende i femton år, och föreläser nu själv som mentor för vårdstuder­ande. Sofia Rosenblad är socialhand­ledare vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalts rehabilite­ringsenhet Breikki.
Mattias Isaksson har fått substituti­onsvård för opioidbero­ende i femton år, och föreläser nu själv som mentor för vårdstuder­ande. Sofia Rosenblad är socialhand­ledare vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalts rehabilite­ringsenhet Breikki.
 ??  ?? Ungefär hälften av de opioidbero­ende i Europa får någon form av substituti­onsvård.
Ungefär hälften av de opioidbero­ende i Europa får någon form av substituti­onsvård.
 ??  ?? Det psykosocia­la stödet är en viktig del av missbrukar­vården – på Breikki ordnas under normala förhålland­en regelbundn­a gruppträff­ar.
Det psykosocia­la stödet är en viktig del av missbrukar­vården – på Breikki ordnas under normala förhålland­en regelbundn­a gruppträff­ar.
 ??  ?? – Det finns nog många, också inom vården, som tänker att det är eget fel då man börjat använda droger. Men nog hjälper vi dem som skadar sig vid bergsklätt­ring eller fallskärms­hopp också och det är det ingen som ifrågasätt­er, säger överläkare Outi Kuikanmäki.
– Det finns nog många, också inom vården, som tänker att det är eget fel då man börjat använda droger. Men nog hjälper vi dem som skadar sig vid bergsklätt­ring eller fallskärms­hopp också och det är det ingen som ifrågasätt­er, säger överläkare Outi Kuikanmäki.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland