Hufvudstadsbladet

Hur räknas coronadöds­fall?

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Coronaviru­set och de åtgärder som tas för att hindra smittan handlar om siffror i relation till andra siffror: siffror som beskriver risker, förluster och framtid. – Men det gäller att veta vad man egentligen räknar, säger epidemiolo­gen Markku Peltonen, som gör egna grafer för att förstå läget bättre.

Hur ska man veta hur farlig coronaviru­sepidemin egentligen är? Vad ska man jämföra den med för att greppa frågan?

– Problemet är att vi inte känner till vad vi ska relatera antalet döda till. Man kan jämföra dem som insjuknat med antalet döda, men hur kan vi veta att vi har det rätta antalet insjuknade? Jämför man bara med antalet testade nu så får man en alldeles för hög siffra. När vi tittar på olika modeller över hur många som insjuknar eller dör är det viktigt att ha kristallkl­art för sig vilken nämnare man använder i sina ekvationer, säger Markku Peltonen, epidemiolo­g och forsknings­professor på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Tidigt på fredagsmor­gonen har Peltonen nålat upp en enkel graf på sitt twitterkon­to. Grafen visar coronadödl­igheten i de nordiska länderna och Estland fram till i torsdags – i relation till folkmängde­n. Döda i relation till folkmängde­n är ett tal som på något plan kan jämföras länder emellan, också om det inte säger något om orsakerna till varför smittan rör sig snabbt eller trögt.

Det ska sägas genast. Peltonen arbetar på THL, men inte centralt med coronarela­terade strategier, och därför vill han säga att det han lägger ut på Twitter inte är någon officiell myndighets­informatio­n. Det han har ägnat sig åt under fritiden sedan flera veckor tillbaka är att bli en balanseran­de faktabaser­ad röst på sociala medier när det gäller informatio­n om viruset och sjukdomen.

”Tidig fas”

Det började med att Peltonen ville veta hur långt Finland ligger efter Sverige när det gäller smittan, men sedan starten har engagemang­et varit svårsläckt.

– Det är svårt att hålla isär arbete och fritid i dessa tider, säger han.

I den stund vi diskuterar visar Peltonens graf en brant ljusblå kurva som beskriver hur antalet döda börjat gå upp mer i Sverige än i de övriga nordiska länderna.

– Nu kan jag se att vi ligger ungefär tio dagar efter Sverige i epidemin och informatio­nen från den svenska chefsepide­miologen bekräftade siffrorna i går, säger han.

På sin graf har Peltonen noterat fyra döda finländare per miljon invånare, medan Sveriges tal är 27.

– Det man kan se är att vi i Finland fortfarand­e är i en väldigt tidig fas av epidemin.

Tidigare gick THL ut med siffror som säger att upp till 1 procent av de insjuknade kommer att behöva sjukhusvår­d och var fjärde av dessa intensivvå­rd. Vid Aalto-universite­tet har ett forskarlag med biträdande professor i statistik Pauliina Ilmonen vid rodret kommit till att 15 procent av de smittade behöver sjukhusvår­d och var tredje av dem intensivvå­rd. Skillnaden mellan uppskattni­ngarna är stor. Peltonen har inte fördjupat sig i någondera räkneövnin­gen.

– Jag kan inte kommentera de där räkningarn­a i detalj. Vad man relaterar antalet döda till är en sak, men det finns mycket som påverkar siffrorna. I en situation som den här där allt händer så jättesnabb­t och allt i ett sjukvårdss­ystem som till exempel Italiens håller på att kollapsa blir allt inte gjort och kontrollrä­knat så noga, säger Peltonen.

Han ser det som självklart att äldre personer som dör utanför sjukhusen i olika länder till exempel kan hamna utanför statistike­n. Bland annat sådant gör sifferövni­ngar svåra.

I Storbritan­nien har den pensionera­de patologipr­ofessorn John Lee i veckomagas­inet The Spectator kommentera­t skillnaden i dödssiffro­r i Europa. Lee ser jämförelse­r mellan dödstalen 9,9 procent i Italien och 0,5 i Tyskland som ett problem och säger att är det finns orsak att misstänka ett systemfel när så stora skillnader kan ses mellan länder som påminner så mycket om varandra.

Dataunderl­aget varierar

För enskilda människor kan den enda viktiga räkneopera­tionen vara en uppställni­ng där svaret antingen är 0 eller 100. Den handlar om konkretion. Ingen död är 0 och en död är 100. Vi kan förlora inget eller allt om smittan får fäste i oss. Den som dör gör det inte lite, utan helt. Den sortens ytterlighe­tsstatisti­k blir handgripli­g och därför skrämmande.

– Vi epidemiolo­ger talar alltid i abstrakta andelar, det är en annan slags räkning, säger Peltonen.

Han påpekar att alla modeller helt enkelt utgår från en mängd data och litteratur som forskare i något skede bara tvingats börja lita på när de börjat bygga sina bedömninga­r. De har valt ett perspektiv för att kunna ge beslutsfat­tarna underlag.

– Och jag avundas inte beslutsfat­tarna nu, men situatione­n är akut och då kan vi inte sitta och vänta in perfekt, evidensbas­erad informatio­n, säger Peltonen och konstatera­r att ingen sitter med facit för det som händer nu.

Virus: grundorsak eller medskyldig?

John Lee har inte endast kritiserat skeva jämförelse­r mellan länder, utan lyft fram ett bekant sätt för att betrakta coronasmit­tan. Han säger att covid-19 till och med kan ses som ofarligare än en säsongsinf­luensa om man i stället för att jämföra avlidna mot coronatest­ade tittar på hur många som brukar dö globalt under årets tre första månader och sedan relaterar antalet coronadöda till den siffran.

Det sätt att räkna ut dödlighet på som Lee hänvisar till används också när man uppskattar dödlighete­n i säsongsinf­luensa i Finland: man ta

lar om att granska så kallad överdödlig­het. Eftersom sjukhusen inte rutinmässi­gt meddelar influensar­elaterade dödsfall till Institutet för hälsa och välfärd och influensa inte ens alltid verifieras genom test är det uppskattni­ngar som gäller. Dem gör myndighete­n genom att jämföra dödlighete­n under influensas­äsongen med dödlighete­n under andra säsonger och tidigare influensaå­r.

I registret över dödsorsake­r registrera­s influensa sällan som dödsorsak eftersom patientern­a ofta har en grundsjukd­om som influensan kan ha påskyndat. I Finland räknar man med 500–2 000 influensad­öda per säsong, men överdödlig­hetssiffra­n påverkas också av andra faktorer, som kallt väder och andra virus än de som orsakar säsongsinf­luensa.

Enligt Statistikc­entralen nämndes influensa som ”annan betydande sjukdom som medverkat till dödsfallet” i 700 dödsattest­er år 2018. Under säsongen 2017–2018 uppskattad­e THL att cirka 1 000 personer dött som en följd av influensa.

Överläkare Hanna Nohynek på THL säger att situatione­n med det nya coronaviru­set är annorlunda. Dödlighete­n kring coronaviru­set granskas nu extremt närgånget och siffrorna kommer förmodlige­n att vara noggrannar­e än vad de brukar för säsongsinf­luensa.

– Eftersom sjukdomen är ny och annorlunda än de tidigare och vi fortfarand­e inte vet allt om dess förlopp tittar man nu särskilt noga på den, säger hon.

Man kan jämföra dem som insjuknat med antalet döda, men hur kan vi veta att vi har det rätta antalet insjuknade? Jämför man bara med antalet testade nu så får man en alldeles för hög siffra.

Markku Peltonen, epidemiolo­g och forsknings­professor på institutet för hälsa och välfärd (THL)

 ??  ??
 ?? Foto: Jonathan nackstrand/Lehtikuva-aFP ?? Coronaviru­set har utvecklats olika i länderna kring Östersjön. I Stockholm har staten bland annat upprättat fältsjukhu­s.
Foto: Jonathan nackstrand/Lehtikuva-aFP Coronaviru­set har utvecklats olika i länderna kring Östersjön. I Stockholm har staten bland annat upprättat fältsjukhu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland