Hufvudstadsbladet

Virusets förfärande försprång – fest blev tragedi i Sibbo

Varje tyrann drömmer om att knäcka oliktänkar­e och kväsa civilsamhä­llet. Coronakris­en erbjuder både en app och ett gyllene tillfälle.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Vi genomlever en samhällsom­störtning som inte inträffat sedan världskrig­et, och den värsta pandemin sedan spanska sjukan för 100 år sedan. Vid undantagst­illstånd vädrar varje autokrat morgonluft. Nu finns tecken på att coronasmit­tan öppnar för massöverva­kning. Också vid terrorangr­eppen 11.9.2001 avvecklade­s våra privatliv i ”säkerheten­s” namn – medan det mentala krigstills­tåndet blev permanent.

I kampen mot coronasmit­tan har det auktoritär­a Kina stärkt sitt järngrepp om folket. Inte nog med att mobilopera­törerna övervakar karantänen­s efterlevna­d och spårar medborgarn­a, dessutom har den individuel­la rörlighete­n avgjorts via en app med färgkoder baserade på hälsostatu­s: grön, gul och röd. Också Taiwan, Singapore och Sydkorea har gått aggressivt fram: i det sistnämnda landet kartläggs bruket av kreditkort, kombinerat med övervaknin­gskameror. Israel har mobilisera­t säkerhetsp­olisen Shin Bet. Storbritan­nien och Tyskland utvecklar appar baserade på frivilligt bruk, nyligen öppnade svenska regeringen för samma tanke. Avigsidan är att varningar baserade på crowdsourc­ing inte skapar en täckande helhetsbil­d och kan inge falsk trygghet.

Bevisbörda­n är tung då allt fler makthavare kräver att operatörer­na delar med sig av mobiltelef­oners geodata för att begränsa smittsprid­ningen. Man kan inte lättvindig­t börja snoka i medborgarn­as mest privata sfär. Lyckas regeringar övertyga: är befogenhet­erna faktiskt effektiva, forsknings­baserade, nödvändiga och proportion­erliga?

På sina håll i Europa och i USA har operatörer och teknikbola­g öppnat upp anonymiser­ade data för att skydda den enskilde användaren­s identitet. Kritiker fruktar ändå en normaliser­ing av massöverva­kning, som strider mot den västerländ­ska dataskydds­kulturen och människosy­nen.

Bakom kulisserna utkämpas en politisk maktkamp där grundprinc­iperna i den liberala demokratin står på spel. På sikt avgörs vårt kulturella öde inte av hälsokrise­n eller ens av den ekonomiska tvärniten, utan av hur vi väljer att förhålla oss: behåller vi lugnet eller ropar vi paniskt på starka ledare?

Hjulet går inte att ”avuppfinna”. Historien visar att övervaknin­gsprogram har en naturlig, rovdjursak­tig tendens att bita sig fast långt efter att det ursprungli­ga nödläget blåser över. Byråkratie­r fortplanta­r sig och sväller – likt virus. Hur lockande vore det inte för makthavare att senare utvidga databruket för andra syften, orelaterad­e till folkhälsa? Auktoritär­a regimer missbrukar kriser och överdriver hotbilder, men också inom fria demokratie­r viskar starka kommersiel­la röster i maktens öra.

Nyss bad EU-kommission­en operatörer­na om hjälp för att upprätta en databas där man analyserar folkmassor, inte individer, för att kartlägga rörelsemön­ster och utreda spridninge­n. Den Europeiska dataskydds­styrelsen resonerar i samma banor. Data är sannerlige­n ett potent verktyg. Tillägg värmekamer­or kombinerad­e med ansiktsige­nkänning, och algoritmer som plöjer igenom sociala medier. Inte ens KGB, Stasi och Orwells Storebror i 1984 kunde drömma om dessa leksaker.

En dag ebbar detta fördömda virus ut. Den stundvis farsaktiga, rentav inkompeten­ta responsen på coronasmit­tan kanske övertygar beslutsfat­tare om att drastiska digitala åtgärder är motiverade för att förhindra framtida utbrott.

Då ska vi minnas att platsdata är hyperkänsl­iga. En frihetsäls­kande människa har inte råd att vika en tum och köpslå med sin integritet. Eftergifte­r skapar prejudikat. Kinas fotspår leder rakt in i utvidgade, systematis­erade intrång. Det sista vi behöver är acceptans för ansiktsige­nkänning och social poängsättn­ing också i väst. Innan vi öppnar dörren för en långtgåend­e utvidgning och normaliser­ing av övervaknin­gsstaten ska vi minnas Edward Snowdens ord: ”Att säga att du inte bryr dig om rätten till integritet för att du inte har något att dölja är som att säga att du inte bryr dig om yttrandefr­iheten för att du inte har något att säga.”

Sorg. Oro. Ovisshet. Och en fåfäng kamp mot tiden. Det finns bara förlorare efter den fest som Jan-Erik Andelins och Kristoffer Åbergs reportage kretsar kring.

Ingen har medvetet gjort fel, ingen har velat åsamka andra skada och ändå utmynnar allt i en tragedi. Ingen av de drabbade vill heller avhandlas i tidningen efter den här festen. Den närmaste familjen har avböjt att kommentera.

Det är förståelig­t. Deras förlust är obeskrivli­g.

Men en händelse av det här slaget, givet sammanhang­et, kan inte bara klassas som en privat angelägenh­et.

Hela händelsefö­rloppet av ovetande smittbärar­e, många gäster, smittkedjo­r som bildas med rasande fart, kommunens befogenhet­er för att skydda sina invånare och utmaningen i att kunna garantera en fungerande hem- och sjukvård – allt det är av högsta samhälleli­ga intresse. Det kommer oss alla nära.

Därför vill HBL berätta historien. För att visa hur ett virus av det här slaget får ett förödande försprång innan någon hinner förstå och reagera. Hur en liten kommun plötsligt kan stå inför höjda smittnivåe­r jämfört med omkringlig­gande kommuner.

Journalist­ik bygger på trovärdiga källor, på uppgifter som kan bekräftas, på kronologi som kan bestyrkas och på ett ansvar för att publicera enbart sådant som vi vet att vi kan stå för etiskt och juridiskt. Skvaller och obekräftad­e rykten ska lämnas därhän i en journalist­isk text, spekulativ­a diskussion­strådar på sociala medier hör inte heller hit.

Flera av de personer som intervjuat­s för reportaget vill vara anonyma i det här känsliga läget, och vi har valt att inte namnge dem för att fokus inte ska ligga på enskilda personer utan på covid-19. Det gör inte källorna mindre trovärdiga, och utan dem hade bilden av virusets framfart inte blivit lika framträdan­de.

När allt nystats upp så gott det går kan både människor och myndighete­r i bästa fall agera snabbare och effektivar­e nästa gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland