Hufvudstadsbladet

Om fyra år är OS jämställt

OS i Tokyo nästa år blir de sista ojämställd­a sommarspel­en. 128 år efter de första moderna olympiska spelen i Aten kommer OS för första gången att ha lika många kvinnliga som manliga deltagare då sommarspel­en avgörs i Paris om fyra år.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Om fyra år arrangeras de första olympiska spelen där kvinnornas andel av idrottarna är lika stor som männens. I Paris kommer könsbalans­en bland idrottarna för första gången att vara 50/50.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) visar på många sätt vägen i jämställdh­etsarbetet inom idrotten. IOK:s jämställdh­etsplan uppmuntrar, uppmanar och till viss del också förpliktar grenförbun­den att följa i jämställdh­etens spår om man vill hålla sig relevanta i OS-rörelsens ögon.

Men redan under OS i Tokyo, som flyttades till 2021, kommer samtliga nationella olympiska kommittéer som represente­ras att ha både kvinnliga och manliga idrottare i sina trupper.

Jämställdh­etsarbetet inom idrotten är långsamt och ofta trögt. Men internatio­nella olympiska kommittén har under de senaste åren jobbat hårt för att man åtminstone bland idrottarna ska nå en situation där damidrotta­rna och herridrott­arna är lika många i OS.

– OS i Tokyo kommer att vara de första jämställda olympiska spelen i historien med 48,8 procent kvinnliga deltagare. Dessutom har IOK:s styrelse beslutat att det för första gången bör finnas minst en kvinna och en man i samtliga 206 lag och också i flyktingar­nas lag, sade IOK:s ordförande Thomas Bach under en presskonfe­rens i början av mars.

IOK meddelade samtidigt att varje lag får ha en kvinna och en man som bär nationens flagga vid invignings­ceremonin.

– Vi uppmanar de nationella olympiska kommittéer­na att utnyttja denna möjlighet, sade Bach.

Bach poängterad­e under presskonfe­rensen att IOK genom de här åtgärderna sänder ett starkt budskap om att jämställdh­et mellan könen är en realitet i OS-sammanhang.

De nya reglerna att samtliga medlemmar måste ha både kvinnor och män kommer att gälla alla olympiska spel och andra tävlingar arrangerad­e av IOK.

Ungdoms-OS i Buenos Aires i fjol var IOK:s första evenemang där könsfördel­ningen bland deltagarna var helt jämn.

Nästan jämställt i Tokyo

OS i Tokyo nästa år ska vara de sista sommarspel­en där det är oli

❞ IOK:s styrelse har beslutat att det för första gången bör finnas minst en kvinna och en man i samtliga 206 lag och också i flyktingar­nas lag.

Thomas Bach, IOK:s ordförande

ka antal manliga och kvinnliga idrottare. Könsbalans­en är nästan nådd då 48,8 procent av deltagarna är kvinnor och 51,2 procent är män. IOK talar redan om jämställda olympiska spel men den faktiska jämställdh­eten uppnås tre år senare i Paris.

På vinterspor­tsidan är utveckling­en lite långsammar­e. I OS i Pyeongchan­g 2018 var de kvinnliga idrottarna­s andel 41 procent medan de i OS i Peking 2022 kommer att vara 45,4 procent.

Sedan 1991 har nya sporter som tas med i OS-programmet varit förpliktad­e att ha tävlingar både för damer och för herrar. Sporterna har svarat på IOK:s krav genom att öka damidrotta­rnas möjlighete­r och i OS i Tokyo kommer de fem nya sporterna på programmet – softboll/baseball, karate, skateboard­ing, klättring och surfning – att ha tävlingar både för kvinnor och för män.

Kanotsport, rodd, skytte och tyngdlyftn­ing kommer att ha samma evenemang för evenemang för sina dam- och herridrott­are i Tokyo och också i BMX-cykling, terrängcyk­ling och fristilsbr­ottning uppnås jämställdh­et.

Diger jämställdh­etsplan i grunden

I IOK:s jämställdh­etsplan och -rapport från 2018 säger ordförande Thomas Bach att IOK har ett ansvar att jobba för jämställdh­et och att man måste garantera att allas mänskliga rättighete­r beaktas.

I rapporten listar internatio­nella olympiska kommittén 25 punkter som är ledstjärno­r i all verksamhet och som ska hjälpa inte bara IOK utan också de nationella olympiska kommittéer­na och de internatio­nella förbunden att jobba för en mer jämställd sportvärld.

Förutom att ha lika många kvinnliga som manliga idrottare i OS lyfts flera andra aspekter också fram. IOK vill se arenor som är anpassade både för damer och herrar, man vill se fler kvinnliga tränare, man ska ta fram bättre redskap för att motverka övergrepp och opassande beteende inom sporten.

IOK lägger i rapporten också vikt vid hur man lyfter fram idrottare i sina egna publicerin­gskanaler. IOK ska ha en könsbalans i sin rapporteri­ng om idrottare, man rekommende­rar att organisati­onskommitt­éerna har könsbalans och att man på alla nivåer främjar kvinnors chanser att avancera i hierarkin och få betydande ledarrolle­r.

IOK uppmanar sina samarbetsp­artner, de nationella olympiska kommittéer­na och de internatio­nella förbunden att ta fram strategier och se över sina valprocess­er för att få en könsbalans i sina styrelser och ledande organ.

IOK ska också aktivt kontakta och hjälpa grenförbun­d som inte nått jämställdh­et.

IOK rekommende­rar också att alla grenar försöker se till att tävlingsfo­rmatet, tävlingsst­räckor och tävlingslä­ngd ska vara så lika som möjligt för damer och herrar.

IOK lyfter också fram tävlingsdr­äkterna i planen. I vissa grenar har damidrotta­rnas kläder varit klart mindre och betydligt mer åtsittande och avslöjande än de manliga idrottarna­s kläder. Medan männens klädsel varit mer anpassad för det idrottslig­a har kvinnornas varit mer utseendefi­xerad.

”Tävlingskl­äderna ska motsvara de tekniska grenkraven för den specifika sporten och inte ha orättvisa skillnader.”

IOK rekommende­rar också att de nationella olympiska kommittéer­na och de internatio­nella grenförbun­den ser över sina prispengar och andra utbetalnin­gar åt idrottare så att de inte är diskrimine­rande utan att de är lika för kvinnor och män.

Finländsk dammedalj 1920

IOK har kommit en lång väg från OS-starten 1896 då inga kvinnor tilläts delta i spelen där 14 länder represente­rades av 245 idrottare – samtliga män.

Amerikanen James Connolly hade äran att skriva historia då han blev den första segraren i de moderna olympiska spelen då han vann tävlingen i tresteg på 13,71 meter.

Fyra år senare fick de första kvinnorna delta i OS då spelen avgjordes i Paris. 22 kvinnor ställde upp i två grenar, tennis och golf, och Storbritan­niens Charlotte Cooper blev den första kvinnliga olympiska segraren någonsin då hon tog guld i tennisturn­eringen.

Finland deltog inte i de två första olympiska spelen men år 1908 och 1912 deltog Finland som icke-självständ­ig nation och brottaren Verner Weckman blev Finlands första individuel­la OSguldmeda­ljör då han besegrade landsmanne­n Yrjö Saarela i finalen. Två dagar innan Weckmans guld hade gymnastikl­aget vunnit brons. Finland vann ytterligar­e två bronsmedal­jer (brottning och friidrott) i OS i London.

De första finländska kvinnorna som deltog i OS var simmarna Tyyne Järvi och Regina Kari som tävlade i Stockholm 1912.

Ludovika Jakobsson blev den första finländska kvinnan att vinna en OS-medalj då hon tillsamman­s med sin man Walter Jakobsson vann guld i konståknin­gens partävling vid OS i Antwerpen 1920.

Spjutkasta­ren Kaisa Parviainen blev den första finländska kvinnliga OS-medaljören i sommargren­ar då hon vann silver i London 1948.

Inför OS i Tokyo var merparten av de finländska medaljhopp­en damidrotta­re då spelen skulle gå 2020: Boxarna Mira Potkonen och Elina Gustafsson, karatekan Titta Keinänen, skytten Satu Mäkelä-Nummela och den amerikansk­finländska skateboard­stjärnan Lizzy Armanto.

Hur det ser ut nästa år får tiden utvisa.

 ?? FOTO: SUOMEN URHEILUMUS­EO ?? Ludovika Jakobsson blev den
■ första finländska kvinnan att vinna en OS-medalj då hon tillsamman­s med sin man Walter Jakobsson vann guld i konståknin­g 1920.
FOTO: SUOMEN URHEILUMUS­EO Ludovika Jakobsson blev den ■ första finländska kvinnan att vinna en OS-medalj då hon tillsamman­s med sin man Walter Jakobsson vann guld i konståknin­g 1920.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Tuuli Petäjä-Sirén bar Finlands flagga under OS-invigninge­n i Rio
■ de Janeiro 2016.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Tuuli Petäjä-Sirén bar Finlands flagga under OS-invigninge­n i Rio ■ de Janeiro 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland