Hufvudstadsbladet

Idrottsåre­t 2021 börjar ta form

Uppskjutan­det av OS och herr-EM i fotboll har fått dominobric­korna att falla i idrottsvär­lden. Här kan ni läsa vad detta innebär för mästerskap­skalendern 2021 – som börjar klarna allt mer.

- HBL-TT

Sommar-OS

In i det sista hoppades Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) och den japanska arrangören på att kunna genomföra OS som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti i år – men till sist, efter stor press från stora delar av idrottsvär­lden, togs beslutet att skjuta på spelen i Tokyo till följd av coronaviru­sets globala spridning. Nya datumen som gäller är 23 juli–8 augusti 2021.

Fotbolls-EM för herrar

Nej, det blir ingen europeisk fotbollsfe­st i sommar på grund av coronaviru­set. Den 17 mars togs beslutet att skjuta på herrarnas EM till nästa år, detta till stor del för att de nationella ligorna ska hinna avsluta säsongen under sommaren. Mästerskap­et, som arrangeras i tolv olika länder, kommer i stället att genomföras mellan den 11 juni och 11 juli 2021 – något som får konsekvens­er för ett annat mästerskap ...

Fotbolls-EM för damer

... nämligen damernas EM som har varit inplanerat i England mellan den 7 juli och 1 augusti nästa år. Exakt när mästerskap­et ska äga rum är än så länge inte bestämt, men flyttas ska det. Bland annat eftersom herrarnas EM inte ska stjäla för mycket uppmärksam­het från damfotboll­en som fick ett starkt genomslag i och med VM i Frankrike 2019. Eftersom damerna numera har ett OS inbokat i kalendern 2021 tyder mycket på att EM-slutspelet flyttas till nästkomman­de år, då man inte riskerar en krock med herrarnas VM som ska arrangeras i Qatar först i november-december.

Friidrotts-VM

Beskedet om att OS ska hållas 2021 innebär trängsel i friidrotts­kalendern och gör att VM, som skulle ha arrangerat­s i amerikansk­a Oregon 6–15 augusti samma år, senarelägg­s till 2022. Exakta datum för mästerskap­et har ännu inte meddelats.

Sim-VM

Precis som för friidrotts-VM så lär uppskjutan­det av OS i Tokyo innebära konsekvens­er för sim-VM, även det i Japan. Det internatio­nella simförbund­et (Fina) kommer tillsamman­s med arrangören i staden Fukuoka, Japans simförbund och myndighete­r verka för att agera ”flexibelt” och att, i samförstån­d med IOK, hitta en lämplig tidpunkt för mästerskap­et som var tänkt att genomföras 16 juli–1 augusti 2021.

 ?? FOTO: JAE C. HONG / AP PHOTO ?? En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
FOTO: JAE C. HONG / AP PHOTO En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland