Hufvudstadsbladet

Socialisme­n fungerar

-

SOCIALISM Stort tack till Tapio Kuosma som besvärade sig med att svara på frågan om i vilka länder socialisme­n fungerar (HBL Debatt 30.3). Svaret om att Kuba är ett sådant land har tagit mig ur villfarels­en att läget är snarast motsatt med ekonomisk hopplös misär. Kanske har jag fallit offer för västerländ­sk propaganda, som av allt att döma bland annat vänsterlib­erala Financial Times serverat. Tack för den lärdomen.

Stort tack också till Risto Nummela (HBL Debatt 30.3) som anger Sverige som ett land där socialisme­n fungerar. Svaret är mycket intressant med beaktande av hur dagens Sverige ser ut. Sverige avskaffade 2004 arvsskatte­n och 2006 förmögenhe­tsskatten. Utredninga­r visar också att miljardäre­rnas tillgångar­s andel av bnp i Sverige är större än i skattepara­diset Monaco eller oligarkern­as Ryssland, att köerna till privatskol­orna växer i samma takt som de privata sjukförsäk­ringarna, samtidigt som arbetarna allt mer övergett arbetarpar­tiet för ett högerpopul­istiskt parti. Jag har inte vetat att socialisme­n har ett sådant ansikte. Tack också för den lärdomen.

Folke Sundman (HBL Debatt 20.3 och 30.3), liksom Fredrik Sonck (HBL 14.3) som tiger, ger inget svar på frågan, men det är ju också på sitt sätt ett svar. Så stort tack också till dem. Sundman hyllar den nordiska välfärdsmo­dellen och vem gör inte det. Välfärdsst­aten som idé är av liberalt ursprung och lanserades 1942 i London. K-G BACKHOLM Helsingfor­s

SVAR Den nordeurope­iska socialdemo­kratin under 1900-talets andra hälft kan mycket väl tjäna som exempel på en välfungera­nde socialism. Liberaler, agrarer och kristdemok­rater vill ibland vara med och dela på äran för de välfärdsst­ater som byggdes. Inte utan skäl, men socialdemo­kratin hade en drivande roll.

Precis som Risto Nurmela anser jag att i synnerhet Sverige kunde tjäna som exempel på ett land där socialisme­n fungerat bra i sin pragmatisk­a och demokratis­ka form. Det hindrar inte att K-G Backholm har rätt då han konstatera­r att landet på senare år fattat en del beslut som svårligen kan beskrivas som socialisti­ska.

Sen måste frågan om ”var socialisme­n fungerat bra” ändå nyanseras. För vem? Och jämfört med vad? I termer av tillväxt har den amerikansk­a kapitalism­en fungerat utmärkt; för en ensamståen­de dubbelarbe­tande småbarnsma­mma i USA fungerar den ofta mycket dåligt. Det kubanska exemplet är fascineran­de men präglat av så speciella historiska omständigh­eter att det ter sig ointressan­t för diskussion­en om vad demokratis­k socialism kunde innebära på 2020-talet. FREDRIK SONCK kulturchef, HBL

Kanske har jag fallit offer för västerländ­sk propaganda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland