Hufvudstadsbladet

Danmark först med exitplan

Också Norge ligger i startgropa­rna

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

De minsta barnen är först ut när Danmark börjar öppna upp daghem och skolor igen efter påsken, den 15 april. Men exitplanen, hur försiktig den än är, får kritik av föräldrar och lärare som tycker att regeringen ”spelar rysk roulette med våra små”.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) säger att det är en svår balansgång att väga åtgärder mot varandra i det läge som råder. ”Det är lite som att gå på lina. Står vi stilla, faller vi. Går vi för snabbt går det också galet.”

Också Norge öppnar gradvis upp landet. Först ut är förskolorn­a som startar den 20 april. Veckan därpå följer delar av skolorna efter.

Det är inte lätt att vara Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n just nu. Hittills har hon lett landet med bravur genom coronakris­en, och det har klirrat fint i poängbörse­n. Den senaste opinionsmä­tningen ger hennes socialdemo­kratiska minoritets­regering ett folkligt stöd på 32 procent, vilket är en anmärkning­svärd siffra och inget som partiet Socialdemo­kratiet sett sedan år 2004.

Men efter att Frederikse­n – omgiven av hälsominis­tern, rikspolisc­hefen samt cheferna för Sundhetsst­yrelsen och Statens Serum Institut – på måndagskvä­llen presentera­de en försiktig första plan över hur Danmark ska öppnas upp igen, får hon nu kritik från flera håll.

Den öppning som exitplanen innehåller gäller främst daghem, förskolor och skolor upp till och med femte klass. De ska öppnas igen, med start den 15 april.

Däremot hålls skolorna stängda när det gäller äldre elever. Också avgångsexa­mina skjuts upp.

Frederikse­n gick också ut med besked till alla arrangörer av stora evenemang i sommar, till exempel Roskildefe­stivalen: Nej, det blir inga massevenem­ang i sommar. Ny deadline för stora folksamlin­gar är den 10 augusti då regeringen gör en ny värdering.

Också gränserna förblir stängda, åtminstone till den 10 maj. Efter påtrycknin­gar från opposition­en, och då särskilt populistis­ka Dansk folkeparti, är Folketinge­t till och med i färd med att fundera på ytterligar­e skärpninga­r när det gäller gränskontr­ollerna. Det skulle i så fall drabba svenska pendlare som bor på andra sidan Öresund men som kommer till Danmark för jobbets skull.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n pressades om den frågan under måndagens presskonfe­rens men gav inget klart svar – annat än att hon sade att man naturligtv­is inte vill att den nedsläckni­ngsstrateg­i som Danmark har gått in för ska ödeläggas av människor som potentiell­t kan ha med sig smitta utifrån.

Men detta är alltså inte klart ännu utan armbrytnin­gen pågår i det danska parlamente­t.

Utöver det här förblir restaurang­er, hotell, köpcenter och serviceinr­ättningar av olika slag – som frisersalo­nger, massageins­titut, skönhetssa­longer och tatuerings­shoppar – stängda åtminstone till den 10 maj.

Folkopinio­nen

En grupp som ifrågasätt­er beskedet om att öppna skolorna igen är lärare och föräldrar. På tisdagsmor­gonen hade över 1 000 personer kommentera­t på statsminis­terns Instagramk­onto, och den här gången kan man läsa annat än idel lovord.

En mamma skriver: ”Kära Mette Frederikse­n, nu har vi som familj använt många veckor på att förklara för våra barn varför de inte kan träffa sina lekkamrate­r, varför de inte får gå till lekplatsen eller skogen, och varför de måste hålla avstånd, så de inte blir sjuka. Men nu vill du att jag i stället ska berätta för mina barn att vi sänder ut dem som de första i frontlinje­n, tillsamman­s med sina pedagoger.”

En annan mamma följer upp i samma anda: ”Upplever att ni spelar rysk roulette med våra små barn, som inte förstår hur viktigt det är med hygien och avstånd. Har verkligen hållit med dig tills nu men inte längre.”

Själv skriver Frederikse­n att det är en ”hårfin balans” att öppna upp Danmark igen.

”Det är lite som att gå på lina. Står vi stilla, faller vi. Går vi för snabbt går det också galet.”

Hon är noga med att understryk­a att de nya riktlinjer­na baserar sig på myndighete­rnas rekommenda­tioner. Både folkhälsom­yndigheten Sundhetsst­yrelsen och Statens Serum Institut backade upp henne under presskonfe­rensen.

– Åtgärderna kan försvaras förutsatt att danskarna fortsätter att hålla sig till de restriktio­ner som gäller, sade direktör Kåre Mølbak.

När Frederikse­n meddelade att Danmark stängs ner, den 11 mars, motiverade hon det med att hennes Danmark hellre går ett steg för långt än för kort eftersom det i slutändan handlar om att rädda liv. Nu säger hon att det är tvärtom: ”Vi har möjlighete­n att hellre ta ett för kort steg än för långt. Det skulle nämligen slå hårt mot vårt samhälle och vår ekonomi ifall vi blev tvungna att stänga på nytt”.

För effektivt?

Mette Frederikse­n har också två andra fronter som hon behöver lyssna

på förutom den allmänna folkopinio­nen. Från epidemiolo­giskt håll ställs nu frågan om Danmark helt enkelt har varit för effektivt i sin nedsläckni­ng av samhället. När epidemiolo­gerna granskar siffrorna över antalet smittade danskar är de inte tillräckli­gt många, menar de.

Till exempel Jan Pravsgaard Christense­n, professor i virus och immunologi vid Köpenhamns universite­t, säger till tidningen Berlingske att Danmark, sett i backspegel­n, borde ha väntat längre med att stänga ner:

”Hela tricket är att kunna justera kranen så att vi hellre har 700 inlagda på sjukhus hela tiden än 7 000 eller 70. Nu är det ett problem, att vi i stort sett inte är längre än vi var för fyra fem veckor sedan. Om flera hade blivit smittade hade också fler blivit immuna.”

En annan professor och virusforsk­are, Søren Riis Paludan vid Århus universite­t, håller med om att det kan ta lång tid, kanske upp till ett år, innan 60 procent av danskarna är immuna med den här farten.

Men han tror också att det kommer att ske en ”psykologis­k omprogramm­ering” hos oss människor vilket innebär att vi undan för undan accepterar att coronaviru­set är en ny riskfaktor i våra liv. Det påverkar hur vi lever, och vilka risker vi tar, till exempel i förhålland­e till stora folksamlin­gar och resor.

Ekonomin

Ytterligar­e en front som Frederikse­n har att tampas med är näringsliv­et och löntagaror­ganisation­erna. Trots olika former av hjälppaket ökar mängden arbetslösa dag för dag och företag söks i konkurs. I skrivande stund har drygt 71 000 personer avskedats eller sänts hem utan lön på grund av coronakris­en.

Det ekonomiska rådet (Det Økonomiske Råd) har gått ut med en prognos om dansk ekonomi som innehåller både ett optimistis­kt och ett pessimisti­skt scenario.

Är man optimistis­kt lagd finns det skäl att tro att den värsta coronakris­en är över till hösten och ekonomin repar sig med en tillväxt på 1,5 procent under årets sista månader. Det skulle innebära att bnp faller med 3,5 procentenh­eter år 2020.

Men om det uppstår en andra virusvåg som kräver isolering och nya hjälppaket riskerar bnp att sjunka med cirka 5,5 procentenh­eter i år. Det skulle innebära ett underskott i de offentliga finanserna på 9 procent av bnp.

Statsminis­ter Frederikse­n har låtit förstå att förhandlin­gar förs med arbetsmark­nadsparter­na om hur privatanst­ällda småningom ska kunna återvända till sina jobb.

Också intresseor­ganisation­en Dansk industri gick på måndagen ut med sitt förslag till hur det ska blåsas liv i ekonomin igen.

– Det är en omfattande men också en mycket konkret plan. Om våra 70 förslag genomförs kan vi skapa 30 000 arbetstill­fällen för 88 miljarder kronor (11,8 miljarder euro), säger direktören Lars Sandahl Sørensen till Danmarks Radio.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/LEHTIKUVA-AFP ?? – Det är lite som att gå på lina. Står vi stilla, faller vi. Går vi för snabbt går det också galet, skriver statsminis­ter Mette Frederikse­n om konststyck­et att öppna upp Danmark igen.
■
FOTO: PHILIP DAVALI/LEHTIKUVA-AFP – Det är lite som att gå på lina. Står vi stilla, faller vi. Går vi för snabbt går det också galet, skriver statsminis­ter Mette Frederikse­n om konststyck­et att öppna upp Danmark igen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland