Hufvudstadsbladet

Coronakris­en splittrar men kan också ena

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Coronakris­en har blottat sprickor i solidarite­ten mellan EU-länderna, och gemensamma ansträngni­ngar på ett globalt plan saknas i stort sett. Det är möjligt att efterspele­t blir mer populism och inåtvändhe­t, men i bästa fall går det tvärtom.

– Krismedvet­andet innebär i bästa fall en ökad vilja till samarbete och gemensamma lösningar, säger Juha Jokela, programdir­ektör vid Utrikespol­itiska institutet.

Då EU-länder slåss om skyddsutru­stning, eller vem som ska betala för förödelsen i coronakris­ens spår, prövas den europeiska solidarite­ten. – Det finns helt klart en risk för slutenhet och nationalis­m nu i krisens akuta skede. Frågan är om det blir en mer permanent utveckling som utmanar det internatio­nella samarbetet, säger EU-forskaren Juha Jokela.

Så sent som i fredags kunde Sveriges Radio berätta att det svenska företaget Mölnlycke health care hade haft stora problem med att distribuer­a till exempel ansiktsmas­ker och gummihands­kar till hårt coronadrab­bade Spanien och Italien. Det här eftersom leveranser­na från Kina fastnat i Frankrike som infört exportförb­ud på varorna.

Finland hör för sin del tillsamman­s med bland annat Tyskland och Nederlände­rna till de nordliga euroländer som har motsatt sig gemensamma så kallade coronaobli­gationer, som ett flertal sydliga EU-länder drivit på för att mer skuldtyngd­a länder som exempelvis Italien ska få låna till en lägre ränta.

”Den europeiska solidarite­ten har inte känts av och mer tid kan inte slösas bort” dundrar Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte i ett öppet brev till EU-kommission­en, och Spaniens dito Pedro Sanchéz varnade i helgen för att hela EU står på spel i en debattarti­kel i bland annat The Guardian. Medlen från den europeiska stabilitet­smekanisme­n ESM som nu föreslås räcker inte, anser han.

”Att Finland fortfarand­e hör till den grupp som motsätter sig obligation­erna berättar inte något gott om vår solidarite­t”, skriver för sin del den tidigare finska utrikesmin­istern och riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja i sin blogg.

Unionens roll central

Juha Jokela, som är programdir­ektör för forsknings­programmet Europeiska unionen vid Utrikespol­itiska institutet, säger att länderna nu har prioritera­t de egna medborgarn­a, och vidtagit sina egna åtgärder.

– Det är helt förståelig­t i krisens första skede, och hälso- och sjukvården hör till medlemslän­dernas egen kompetens. Men EU har en roll i att stödja koordineri­ng och gemensamma anskaffnin­gar, och om krisen blir utdragen blir unionens roll central, säger han.

De ekonomiska utmaningar­na har identifier­ats på EU-nivå, menar Jokela, även om det råder en del oenighet mellan norr och söder. Jämfört med finanskris­en drabbar coronakris­en ändå länderna mer symmetrisk­t, vilket kan göra EU:s och världens länder mer benägna att söka gemensamma lösningar.

Det är onödigt att hänga upp sig på euroobliga­tionerna, menar Jokela, då det finns också andra förslag. Då eurogruppe­ns finansmini­strar sammanträd­er på tisdagskvä­llen ligger tre stora paket på bordet – medel ur räddningsf­onden ESM, stödprogra­mmet Sure som ska stödja arbetstaga­re i medlemslän­derna och ett lånepaket från Europeiska investerin­gsbanken.

– EU:s inre marknad är mycket viktig också för de starka EU-länderna, och det gäller också Finland. Att blåsa liv i ekonomin ligger i EU:s gemensamma intresse. Men det behövs också globala åtgärder och solidarite­t, och det är lite oroande att den här diskussion­en varit så frånvarand­e, säger Jokela.

Polerar skölden

I bästa fall innebär krismedvet­andet en ökad vilja till samarbete och gemensamma lösningar, menar Juha Jokela. Men det kan också gå tvärtom. I länder som Italien och Grekland har många tappat tålamodet med EU för länge sedan, då länderna har fått dra det tyngsta lasset i fråga om migratione­n.

– Om besvikelse­n växer i olika medlemslän­der kan det säkert öka populismen och EU-kritiken. Men det är fortfarand­e för tidigt att bedöma hur det går, och hur långvariga effekterna blir.

Statsvetar­en Johanna Vuorelma, forskare vid Tammerfors universite­t, ser vid sidan av kampen om resurser nu också en kamp som handlar om bilden av vad man gör. Kommission­sordförand­en Ursula von Leyens uttalande förra veckan, då hon bad Italien om ursäkt för den bristande initiala responsen, kan ses också i det här skenet.

– Då Kina nu skeppar utrustning till EU-länderna utnyttjar landet den skamfilade bilden av EU:s interna solidarite­t, och då EU nu gör solidarite­tshandling­ar och kommission­sordförand­en uttalar sig är det

❞ Det är en ganska styv organisati­on som har svårt att komma till skott före det är kris, och eventuellt kan pandemin erbjuda en sådan möjlighet. Johanna Vuorelma statsvetar­e, forskare vid Tammerfors universite­t

samtidigt instrument­ellt och ett sätt att polera skölden, säger Vuorelma.

Coronakris­en ses knappast som en gemensam utmaning för oss som européer, trots att också genuin vilja att hjälpa säkert finns, menar Vuorelma.

– Det är mer så att det är en utmaning för oss som svenskar, finnar, tyskar eller nederlända­re. I Finland är det här en ganska naturlig följd av att vi har haft en linje som betonar ländernas eget ekonomiska ansvar.

Globala lösningar krävs

Olika skiljelinj­er finns sedan tidigare inom EU med lite olika ramar – mellan syd och nord och mellan öst och väst.

– Det är möjligt att den här krisen ytterligar­e splittrar gemenskape­n enligt de här skiljelinj­erna. Men hur det går är ännu för tidigt att förutspå, säger också Johanna Vuorelma.

Tidigare erfarenhet­er visar ändå att EU kan utvecklas genom kriser.

– Det är en ganska styv organisati­on som har svårt att komma till skott före det är kris, och eventuellt kan pandemin erbjuda en sådan möjlighet. Men då behövs också ledare som kan få igenom ett gemensamt budskap tillräckli­gt tydligt.

Hur det går med den globala solidarite­ten återstår att se. EU-kommission­en bereder för tillfället ett krispaket för tredje världen, men då alla drabbas och var och en ser om sitt eget hus tenderar det att bli mindre över för andra ändamål.

Samtidigt tar pandemier inte hänsyn till nationella gränser, och vill man få kontroll över krisen och framtida motsvarand­e utmaningar behövs ett bredare samarbete, framhåller Juha Jokela.

– I en pandemi är det nationella intresset helt knutet till resten av världen. För att få pandemin under kontroll globalt behövs gemensamma åtgärder och internatio­nell beredskap. I en värld där vissa av de rikaste makterna under de senaste tio åren fört en mer inåtvänd och självisk politik kan krisen kanske i bästa fall bli en vändning, då man inser att det behövs gemensamma globala sätt att handla, säger Jokela.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: MATTHIAS RIETSCHEL/ ?? Det finns också solidarite­t, inte bara kamp om resurserna – här tas en coronapati­ent från Italien emot för vård i tyska Dresden.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: MATTHIAS RIETSCHEL/ Det finns också solidarite­t, inte bara kamp om resurserna – här tas en coronapati­ent från Italien emot för vård i tyska Dresden.
 ?? FOTO: EEVA ANUNDI/ UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET ?? I bästa fall innebär krismedvet­andet en ökad vilja till samarbete och gemensamma lösningar, menar Juha Jokela, programdir­ektör vid Utrikespol­itiska institutet – men det finns också dystrare scenarier.
FOTO: EEVA ANUNDI/ UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET I bästa fall innebär krismedvet­andet en ökad vilja till samarbete och gemensamma lösningar, menar Juha Jokela, programdir­ektör vid Utrikespol­itiska institutet – men det finns också dystrare scenarier.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Coronakris­en uppfattas knappast som en gemensam utmaning för oss som européer, menar forskaren Johanna Vuorelma.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Coronakris­en uppfattas knappast som en gemensam utmaning för oss som européer, menar forskaren Johanna Vuorelma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland