Hufvudstadsbladet

Detektiver löser coronafall

Pekka Barck är bosatt i Singapore, där man försöker stoppa coronaviru­set med mera odemokrati­ska metoder än resten av världen är van vid.

- PEKKA BARCK

I Singapore tar myndighete­rna hjälp av mobilappar och detektiver för att hitta coronasmit­tade. Finländare­n Pekka Barck har bott i Singapore i tio år och berättar hur den pågående krisen har förändrat hans vardag. Barck inleder den nya HBL-serien Röster från världen.

Under de senaste tio åren har jag rest omkring 130 dagar om året, i de flesta fall i Asien. Jag har haft glädjen att se olika företagsku­lturer och branscher. Mest har jag jobbat med banker och teleoperat­örer inom analys. I dag kallas det ”big data”, i morgon ”AIOps”.

Det är både en fördel och en nackdel att komma från Finland. Vi ser på världen på ett annat sätt än många andra. Vi har inga traditione­r av dominans. Vi reder ut problem. Vi är ”gatusmarta”, som hittar på snillrika utvägar på särpräglad­e dilemman. Vi går vanligtvis ganska rakt på sak.

Vi har bott tio år i Asien. Våra flickor Jennie och Julia skrev IBexamen på Overseas Family School i Singapore innan de fortsatte sina studier i England. Min fru Anne äger ett bolag som tillverkar ekologiska möbler av återanvänt virke. Singapore

är ett företagarv­änligt land där myndighete­rna fungerar osynligt och smärtfritt och infrastruk­turen löper som smort och landet har en stabil ekonomi. Därför strömmar mycket pengar till Singapore från de närliggand­e mindre förutsägba­ra ekonomiern­a. Lagliga pengar och mindre lagliga.

Vår vardag har fått sig ganska många törnar under det senaste året. Det började med affärskrig­et mellan USA och Kina. Det ledde till den första vågen av nationell protektion­ism som kommer att prägla många kommande kinesiska femårsplan­er. All väsentlig kärnteknol­ogi måste vara kinesisk i framtiden. En ny standard växer fram vid sidan om den amerikansk­a. Länder såsom Singapore måste välja: Vilkendera skall de följa? Och vad tänker Europa göra?

Orolighete­rna i Hongkong förlamade också många bolag. Vissa flyttade verksamhet och fokus till Singapore. Därtill har de kinesiska myndighete­rna tagit i med hårdhandsk­arna för att motverka korruption. Det har dragit bort en hel del pengar från casinon, lyxinveste­ringar och banker i Hongkong och Singapore.

Sedan kom covid-19. Först försvann turisterna. Hotellen och taxibilarn­a stod tomma. Men shoppingce­ntren och restaurang­erna ångade på. Folk började distansjob­ba, något jag är van vid sedan tidigare. Sakta men säkert har lockouten spridit sig över landet. I går stängdes skolorna och matserveri­ngen upphörde på

restaurang­er och kaféer. Från tidigare är också biografer och teatrar stängda. Industrins produktion­skapacitet är lägst på över 20 år.

Nu är vi i samma situation som Finland. Landet är stängt. Men en skillnad finns och det är att vi har mycket mera coronadete­ktiver. De jobbar på polisen, på sjukhusen och för staten. Varje smittofall som uppdagas utreds av en detektiv för att få reda på var personen har rört sig.

Till sin hjälp har detektiver­na en mobilappli­kation, Tracetoget­her, som registrera­r närvarande mobiltelef­oner. På så sätt får man veta om någon varit nära en smittobära­re de senaste veckorna. En sådan applikatio­n skulle kanske inte fungera i det demokratis­ka och reglerade Europa. Tiotusenta­ls invånare har försatts i hemkarantä­n av Tracetoget­her och detektiver­na. Om någon vågar bryta mot karantänen riskerar hen 10 000 dollar i böter eller 6 månaders fängelse.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ekonomin i Singapore har fått ta många smällar under det senaste året, säger Pekka Barck, företagare med Singapore och Hangö som bas.
FOTO: PRIVAT Ekonomin i Singapore har fått ta många smällar under det senaste året, säger Pekka Barck, företagare med Singapore och Hangö som bas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland