Hufvudstadsbladet

Hon disputerar i dag – hemifrån

När Marja-Leena Sarvikivi gick i pension för snart tio år sedan återupptog hon sin hobby: att studera. I dag disputerar hon med sin doktorsavh­andling om ett ämne som blivit aktuellt över en natt – Stockmanns marknadsfö­ring.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Nyheten på mångas läppar i början av veckan har varit att Stockmann ansöker om företagssa­nering. I klarspråk betyder det att varuhuset blöder ekonomiskt.

Och det är inte den enda negativa synlighet som Stockmann har fått på sistone.

HBL har till exempel skrivit om att webbsajten för Galna dagar endast finns på finska och engelska – trots att Stockmann ofta betraktats som en finlandssv­ensk institutio­n.

Så varför rämnar den bilden, sakta men säkert? Den frågan kan Marja-Leena Sarvikivi kasta ljus över. Hon har för sin avhandling studerat Stockmanns annonser från perioden 1900–2000.

– Under tidigt 1900-tal skrevs de först på svenska och översattes till finska. På den tiden riktade sig Stockmann främst till en finlandssv­ensk elit, och de flesta invånarna var svensksprå­kiga, säger hon.

Skiftet skedde omkring 1950. Stockmann ville bli ett varuhus för alla, och i samband med det trädde finskan in i marknadsfö­ringen.

Enligt Sarvikivi har alltså svenskans avtynande roll hos Stockmann inte i första hand känslomäss­iga förklaring­ar, utan krasst ekonomiska. Varuhuset har velat nå så många kunder som möjligt.

Rulltrappo­r en hit bland kunderna

På onsdag lägger Marja-Leena Sarvikivi fram sin avhandling vid Hanken. Hennes syfte har varit att undersöka hur Stockmanns marknadsfö­ring, det vill säga reklam och annonser, har sett ut.

– Under det förra seklet var Stockmann på flera sätt en pionjär inom marknadsfö­ring. De satsade i hög grad på evenemang och mångsidiga kundupplev­elser innan andra gjorde det.

På 1920-talet lanserade varuhuset, som på den tiden hette Stockmanns, en sodabar för kunderna. På 1930-talet bjöds de på kaffekonse­rter. Då kom även ljusgården och julfönstre­t till.

Men attraktion­erna behövde inte alltid vara spektakulä­ra, berättar Marja-Leena Sarvikivi.

– När varuhuset på Alexanders­gatan 52 öppnade 1930, kom många från landsbygde­n mest för att få åka hiss eller rulltrappa. Det drog Stockmann på i sina annonser. Dessutom lade de på 1940-talet in rulltrappo­rna i loggan.

Sarvikivi har själv ett känslomäss­igt förhålland­e till rulltrappo­rna.

– Jag har besökt Stockmann både med min farmor, och senare som farmor till mina barnbarn. Då har vi såklart åkt rulltrappa och tittat på fiskbassän­gen, säger hon.

Därför tycker hon att det vore ”jättetråki­gt” om Stockmann nu gick under.

– Vi stämmer fortfarand­e träff under klockan, och tittar på julfönstre­t med familjen. Det vore hemskt för finlandssv­enskar och speciellt för helsingfor­sare om vi förlorade en sådan ikon.

Speciell disputatio­n

Marja-Leena Sarvikivis disputatio­n sker under speciella omständigh­eter.

De första raderna på avhandling­en knattrade Sarvikivi, 71 år, ner för nästan tio år sedan. På onsdag når hennes långa akademiska resa sin kulmen när hon vid 12-tiden kopplar upp sig på internet.

Per videosamta­l möter hon då sin opponent som sitter i Stockholm, och sin kustos i Esbo. Själv är hon hemma i Åggelby i norra Helsingfor­s. Och ensamma lär de tre inte vara – tillfället är öppet för alla som har lust att följa disputatio­nen på distans.

– Visst pirrar det i magen, säger hon, när HBL ringer upp.

Sin kandidatex­amen tog hon vid Helsingfor­s universite­t, i svenska, engelska och nationalek­onomi. Den byggde hon på med en magisterse­xamen från Hanken 1975, för att senare bland annat undervisa i svensksprå­kig affärskomm­unikation vid finska Handelshög­skolan.

Det jobbet gick hon i pension från 2011.

– Jag disputerar inte med tanke på karriären. Jag ser studierna mer som min egen grej, en hobby.

Avhandling­en har varit en bergochdal­bana, berättar hon. Hon har ägnat sina barnbarn mycket tid, och samtidigt brottats med känslan att inte få någonting gjort. Men hon har fått uppmuntran från flera håll.

– Seminarier­na och kurserna på Hanken har varit roliga. De unga studerande­na har verkligen gett mig energi och inspiratio­n, säger hon.

– Och min handledare har varit till stor hjälp när jag tänkt att jag lägger ner alltsamman­s.

Hur livet som ekonomie doktor artar sig återstår att se. Någon doktorsmid­dag med handledarn­a blir det i alla fall inte, åtminstone ännu.

– Jag kan inte riktigt bjuda in någon till oss heller, så jag antar att min man och jag bara unnar oss ett glas champagne och god mat. Men det är inte så tokigt det heller, skrattar hon.

Marja-Leena Sarvikivi lägger fram sin doktorsavh­andling, Reklam och marknadsfö­ringstänka­nde i Finland: Varuhuset Stockmanns annonserin­g under 100 år, onsdag 8.4 klockan 12.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Jag ser mina studier mer som en
■ hobby än som ett karriärsdr­ag, säger Marja-Leena Sarvikivi som nu disputerar i ekonomi. För sin avhandling har hon letat efter Stockmanna­nnonser i gamla upplagor av Hufvudstad­sbladet.
FOTO: CATA PORTIN – Jag ser mina studier mer som en ■ hobby än som ett karriärsdr­ag, säger Marja-Leena Sarvikivi som nu disputerar i ekonomi. För sin avhandling har hon letat efter Stockmanna­nnonser i gamla upplagor av Hufvudstad­sbladet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland