Hufvudstadsbladet

Läkare från fastlandet till Åland

Trafiken över gränserna i norr och väst begränsas i ytterligar­e en månad och skärps – passagerar­färjor stannar till påsk. Åland kommer att behöva fler läkare från fastlandet då resa från Sverige kräver karantän.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Skärpninga­rna vid Finlands yttre gränser förlängs med en månad och är i kraft åtminstone till 13 maj. Regeringen sade på tisdagsmor­gonen att man rekommende­rar passagerar­färjorna att inte sälja personbilj­etter över gränsen från Finland efter påsk och fram till 13 maj.

Begränsnin­gar gäller inte godstrafik. Det gäller alla färjor till Estland, Tyskland och Sverige.

Trafik mellan Åland och fastlandet är alltjämt möjlig, och det går flyg för de mest nödvändiga resorna mellan Åland, Sverige och Finland.

Finländare har alltid en möjlighet att återvända till hemlandet.

För Ålands del innebär de nya skärpninga­rna vid Finlands västliga gräns att vårdperson­al och läkare som kommer in från Sverige bör vara i karantän i två veckor.

– Ålänningar har samma rätt till liv och hälsa som andra. Men vi har ålagt Social- och hälsovårds­ministerie­t att se till att vården på Åland tryggas med personal från fastlandet, säger justitiemi­nister och Ålandsmini­ster Anna-Maja Henriksson (SFP).

Ska kunna svenska

Personalen som kommer från fastlandet ska kunna arbeta på svenska. Det är fråga om ett tiotal läkare som rest mellan Sverige och Åland, samt ett trettiotal vårdare.

Till Ålands förfogande finns också sjukvårdsh­elikoptern FinnHEMS i Åbo.

Gränstrafi­ken i norr har varit svår att begränsa på grund av arbetspend­lingen, men nu skärps villkoren ändå med vissa förutsättn­ingar för att den allra nödvändiga­ste pendlingen ska tryggas.

I fortsättni­ngen får de mest nödvändiga arbetsreso­rna över gränsen fortsätta, ifall personalen håller sig i karantänli­knande förhålland­en. Det innebär att man endast rör sig mellan hemmet och arbetsplat­sen, och inte någon annanstans.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att arbetsgiva­rna i norr behövs för att organisera också den mest nödvändiga gränstrafi­ken så, att pendlare inte ska behöva åka över gränsen dagligen. Det kan exempelvis ske så att man ordnar inkvarteri­ng, säger Ohisalo.

Henriksson säger att man haft en bra diskussion med de nordiska grannarna, och att det hade varit mycket svårt att upprätthål­la vården på andra sidan gränsen utan personal. Nu kan vårdperson­al korsa gränsen förutsatt att de bara rör sig mellan hemmet och arbetsplat­sen.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) bedömer att det alltjämt finns omkring 2 000 finländare på resa utomlands och som är på väg hem. UM har under de gångna veckorna arrangerat platser på evakuering­sflyg på resenärens bekostnad, och det har i vissa fall också varit möjligt att återvända till Finland på andra länders flyg.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/
LEHTIKUVA ?? Passagerar­trafiken till Åland begränsas ytterligar­e.
■
FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA Passagerar­trafiken till Åland begränsas ytterligar­e. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland