Hufvudstadsbladet

Galna dagar då Stockmanns kassa gapar tom

Som en tjuv om natten har coronakris­en nu drabbat 158-åringen Stockmann, den mörbultade varuhuskon­cernen för vilken motgångarn­a har kommit slag för slag i åratal.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Vid Alexanders­gatan 52 i hjärtat av Helsingfor­s har en osynlig finansiell kris pyrt på i flera år. Stockmanns skuldsättn­ing är hög och resultatfö­rmågan låg. Bolagets kassatillg­ångar har sinat i takt med rasande kundströmm­ar till följd av det politiska svaret på coronakris­en: de facto-näringsför­bud för handeln. Bolaget – förutom varuhusen i Baltikum och Lindex – har tvingats ansöka om företagssa­nering. Affärsverk­samheten är livsduglig och kan saneras, betygar Stockmanns styrelseor­dförande Lauri Ratia, som deltog i räddningen av Åbovarvet och Talvivaara­gruvan.

Det innebär att skulderna fryses och man gör upp en ny betalnings­plan, medan den övriga verksamhet­en löper vidare som normalt. I bästa fall kan det betyda en nystart för företaget, eller åtminstone en räddning av varuhuset i Helsingfor­s. Men enligt forskninge­n går majoritete­n av företagen som inleder sanering ändå omkull.

Finns förutsättn­ingar för lönsamhet, lyckas man bevara jobben? Det kommer positiva tecken från borgenärer­na – som saknar alternativ. Stockmanns öde avgörs inte bara av när coronakris­en klingar av. Den globala pressen på varuhusked­jor har i åratal kommit från förändrade konsumtion­smönster och skiftet mot e-handel. Redan innan virussmitt­an satte skräck i världen hade Stockmann en lång väg att gå, alla tillgängli­ga resurser krävdes för att amortera bolagets skuldberg.

Analytiker har inte varit hoppfulla, och elaka placerartu­ngor har betecknat Stockmanns aktie som ett ”toapapper”. Fastighets­massan är intecknad och hybridlåne­n tickar på med hög ränta. Också kunderna har blivit vana vid att höra negativa nyheter från Stockmann. Nu vid sanningens ögonblick testas shopparnas psykologi och beteendemö­nster.

Stockmanns resultat för 2019 var en ljusglimt, året gick bättre än väntat och kostnadsku­ren började äntligen bära frukt. Men skalar man bort klädkedjan Lindex – som varit till salu – var siffrorna dystra. Det har länge varit Lindex och hyresintäk­terna (en tredjedel av varuhusyta­n i centrala Helsingfor­s är uthyrd) som har hållit koncernen flytande.

Ifall Stockmann lyckas sälja ut sin enda vinstbring­ande del, Lindex, framtvinga­s ytterligar­e nedskrivni­ngar. Överger man den livbojen måste man samtidigt trolla fram en vändning i den traditione­lla verksamhet­en fortare än kvickt. Många har tippat att Stockmann förr eller senare blir ett avskalat fastighets­bolag som hyr ut sina lokaler enligt samma modell som NK i Stockholm.

Visserlige­n har näthandeln vuxit på sistone, men från låga nivåer. Det kompensera­r inte närapå förlustern­a i de fysiska varuhusen. Talande nog uppger bolaget inte ens absoluta siffror, enbart tillväxtpr­ocenter för webbens del.

Kronjuvele­n Lindex har haft medvind och Stockmann äger värdefulla fastighete­r. Sorgebarne­t är varuhusför­säljningen, där bolaget har testat allt för att locka tillbaka kundströmm­arna.

Visst väcker Stockmanns varumärke ännu en gnutta stolthet och lojalitet. Många har betraktat bolaget som ett kulturarv, en del av Helsingfor­s själ och hjärta. Tidigare var det nästan en självklarh­et för mången barfota storstadsb­o och besökare i Helsingfor­s att träffas ”under klockan”, Stockmann var en samlingspu­nkt. Men yngre generation­er har inte längre upplevt varuhuset som sitt eget, ett ställe som man besöker sedan barnsben för att sedan fortsätta då köpkraften växer med åren.

Oroade kunder lanserade år 2014 Facebookgr­uppen Pelastetaa­n Stockmann (”Låt oss rädda Stockmann”). Redan då sades koncernen vara inne i sin historiskt värsta kris. Nu har bråddjupen visat sig vara allt tvärare. Det vore ändå en kulturell domänförlu­st för finlandssv­enskheten ifall coronakris­en blir en nådastöt för den redan blödande koncernen. Å andra sidan har bolagets stundvis spretiga språkval sett till att den känslan avtagit med åren.

 ??  ?? Konstsamfu­ndet – som också äger KSF Media – är Stockmann Abp:s största ägare.
Konstsamfu­ndet – som också äger KSF Media – är Stockmann Abp:s största ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland