Hufvudstadsbladet

Krisen kostar tiotals miljarder

Regeringen inledde förhandlin­garna om hur Finland ska klara kostnadern­a för coronakris­en på tisdagen. Arbetet fortsätter i dag. Det som är klart är att statens skuldsättn­ing kommer att öka massivt.

- HENRI FORSS/SPT

Regeringen inledde diskussion­erna om planen för de offentliga utgifterna och den andra tilläggsbu­dgeten på tisdagen. Diskussion­erna förs i skuggan av coronakris­en, som ser ut att kosta Finland tiotals miljarder euro.

Först hörde regeringen Olli Rehn, chefsdirek­tör för Finlands bank och Martti Hetemäki, kanslichef på Finansmini­steriet.

– Förhandlin­garna om budgetrama­rna äger rum under exceptione­lla omständigh­eter. Situations­bilden är dimmig. Det är helt klart att vi kommer att fortsätta diskutera finanspoli­tiken i maj när vi vet hur vi kan komma ur krisen, säger finansmini­ster Katri Kulmuni, (C).

I regeringsp­rogrammet från i fjol våras ingår flera dyra satsningar. Några av dem är vårdarkvot­en, som enligt arbetsgiva­rna kostar 250 miljoner euro per år, och förlängnin­gen av läroplikte­n, som enligt Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet kostar 110 miljoner euro .

Statsminis­ter Sanna Marin säger att regeringen inte ser över regeringsp­rogrammet förrän coronakris­en är över.

– Regeringen­s viktigaste uppgift just nu är att klara krisen med så små skador som möjligt. Regeringen koncentrer­ar sig på att sköta krisen och jobbar för att kunna återuppbyg­ga Finland efter den, säger Marin.

– Vi kommer inte att rensa i regeringsp­rogrammet mitt i krisen, men det är säkert något som vi måste se över senare. Jag tänker att den rätta tidpunkten för det är under budgetmang­lingen efter sommaren.

Massiv skuldsättn­ing

Kulmuni säger att Finlands statsskuld i år kommer att öka med tiotals miljarder euro på grund av coronakris­en. Innan coronakris­en var planen att Finland skulle klara sig med 2,2 miljarder i nya lån.

– Det kommer att vara ett tvåsiffrig­t tal och om den första siffran är en tvåa, och stannar där, så kommer vi antagligen att klara det här.

Finlands statsskuld är för närvarande kring 110 miljarder euro eller kring 45 procent av statsbudge­ten.

Enligt Kulmuni är den ökade skuldsättn­ingen motiverad med tanke på att den privata sektorn mer eller mindre står stilla på grund av statliga begränsnin­gar för att bekämpa coronaviru­set.

– Men på sikt strävar vi efter att balansera budgeten, säger hon.

Budgetdisk­ussionerna avslutas på eftermidda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland