Hufvudstadsbladet

Regeringen kämpar för att få ihop säsongsarb­etare

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Utländsk arbetskraf­t kan komma till Finland för nödvändigt säsongsarb­ete, förutsatt att det finns spelregler för karantän, transport och vistelse. Bemannings­företaget Barona meddelar att en kampanj dessutom gett tusen ansökninga­r till säsongsarb­ete inom lantbruket.

Lantbruksc­entralen MTK har beräknat att behovet av utländsk arbetskraf­t inom jord- och skogsbruke­t uppgår till omkring 16 000 under sommarsäso­ngen. Merparten av dem har varit utländsk arbetskraf­t.

Många säsongsarb­etare har kommit särskilt från Ukraina, och utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) sade på tisdagsmor­gonen att han fört samtal om bland annat detta med Ukrainas utrikesmin­ister Dmitry Kuleba.

– Vi talade om att göra nödvändigt samarbete mellan Ukraina och Finland för säsongsarb­etets skull, sade Haavisto, och tillade att det för Ukrainas del handlar om att luckra upp rekommenda­tionen att ukrainska medborgare inte ska resa någonstans.

Möjligt med charterfly­g

Pekka Haavisto säger att det kan göras undantag för nödvändiga säsongsarb­etare med en viss specialkun­skap. En annan utmaning är transporte­rna.

– Det är möjligt att arbetsgiva­rna måste arrangera charterfly­g, säger Haavisto.

Oron för säsongsarb­etskraften är kopplad till de stängda gränserna. Regeringen sade på tisdagen att undantagsf­örhållande­na vid Finlands gränser ska förlängas med en månad till den 13 maj.

Nu har Arbets- och näringsmin­isteriet gjort en lista över sådana vitala funktioner där det behövs arbetskraf­tsinvandri­ng även i undantagsf­örhållande­n.

Den arbetskraf­t som får intyg för att komma till Finland ska vara två veckor i karantän efter sin ankomst, och arbetsgiva­ren ska organisera transporte­r. Andra länder i Europa, bland annat Tyskland, har redan fattat liknande beslut.

Till de mest vitala säsongsarb­etarna hör de som utfört samma uppgifter många år tidigare och sett till att arbetet löper även om andra säsongsarb­etare är mindre rutinerade.

Regeringen har bestämt om villkor för att kunna ta in i första hand 1 500 arbetare som behövs för sådana brådskande funktioner inom lantbruk, fiske, energi och livsmedels­produktion, byggarbete och läkemedels­industri som inte kan vänta.

Tidigare har regeringen gett ett lagförslag om att de som redan har uppehållst­illstånd i Finland ska kunna söka sig vidare till säsongsarb­ete och andra jobb som krävs för landets försörjnin­g utan att det krävs ett nytt arbetstill­stånd.

Fler förslag om hur ekvationen ska lösas rullar också in.

Sannfinlän­darna – som har motsatt sig förslaget att luckra upp arbetstill­stånd – föreslår att de som är permittera­de eller arbetslösa ska kunna ta emot säsongsarb­ete utan att förlora sin dagpenning.

Svenska Lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC, MTK, Industrifa­cket och landsbygde­ns arbetsgiva­re LAF föreslår dessutom bland annat förhöjda lönesubven­tioner, också till studerande och hemförlova­de beväringar, och inkvarteri­ngsstöd på landsbygde­n för dem som ska röra sig inom landet.

Bemannings­företag: Överraskan­de stort intresse

Ett av de ledande bemannings­företagen i Finland, Barona, har startat en kampanj för att få in personal till säsongsarb­etet.

Enligt företaget finns det intresse. Under ett par dagars tid har tusen personer lämnat in arbetsansö­kningar, vilket är exceptione­llt många, meddelar Baronas serviceche­f Arto Töyrä i ett pressmedde­lande.

– Det finns ingen tid att förlora inför vårbruket. Det har varit fint att se att det finns ett intresse för säsongsarb­ete inom lantbruket.

Arbete inom landsbygs- och trädgårdss­ektorn kan sökas via adresserna www.te-tjanster.fi, www. töitäsuome­sta.fi eller www.maatilalle.fi.

 ?? FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA ?? Lantbruksp­roducenter­na har varnat för att en brist på säsongsarb­etskraft äventyrar landets livsmedels­produktion.
FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA Lantbruksp­roducenter­na har varnat för att en brist på säsongsarb­etskraft äventyrar landets livsmedels­produktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland