Hufvudstadsbladet

THL börjar med antikropps­test

Institutet för hälsa och välfärd THL börjar testa för antikroppa­r mot det nya coronaviru­set som orsakar sjukdomen covid-19. – Det kan ha en psykologis­k betydelse men i övrigt ser jag ingen poäng med det, säger ändå professor Ilkka Julkunen.

- MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi

Institutet för hälsa och välfärd THL:s mål är att testa cirka 750 personer för antikroppa­r varje vecka. HBL kunde rapportera om planerna förra veckan.

Det nya coronaviru­set kan orsaka olika slags symtom hos olika människor. Särskilt äldre personer kan få allvarliga symtom medan en del människor inte uppvisar några symtom alls. Hos alla som har smittats av covid-19 bildas ändå antikroppa­r som visar att immunförsv­aret har bekämpat viruset, och det är dessa antikroppa­r som THL nu börjar testa för.

– Vårt mål är att få informatio­n om hur sjukdomen sprids i befolkning­en och om hur stor del av befolkning­en som har antikroppa­r mot viruset. Det är mycket viktig informatio­n med tanke på beslutsfat­tandet, säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL med ansvar för smittskydd och vaccinatio­ner.

Personerna som testas väljs ut slumpmässi­gt och får en personlig inbjudan till testen. Det är frivilligt att delta i undersökni­ngen. I början kommer THL att rikta in sig på huvudstads­regionen och på den arbetsföra befolkning­en, men senare kommer man att bredda undersökni­ngen till andra områden. Undersökni­ngen kommer att pågå till slutet av året.

THL meddelar att undersökni­ngen görs i samarbete med universite­tssjukhuse­n. Vid Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS) är man ändå skeptisk till om rätt tidpunkt att börja göra antikropps­test i stor skala är nu.

– Det finns ännu inte något bra antikropps­test för covid-19, till skillnad från vad som har sagts i offentligh­eten. Dessutom är det ingen idé att göra antikropps­test när antalet insjuknade ännu är så litet, säger Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Det bor ungefär 480 000 personer i ansvarsomr­ådet för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt. Fram till måndagen hade 117 laboratori­ebekräftad­e fall av covid-19 konstatera­ts i sjukvårdsd­istriktet.

Ilkka Julkunen, professor i virologi vid Åbo universite­t, anser i likhet med Pietilä att det är för tidigt att testa slumpmässi­gt utvalda finländare för antikroppa­r.

– Det kan ha en psykologis­k betydelse men i övrigt ser jag ingen poäng med det. Om sjukdomsfr­ekvensen är mycket låg i befolkning­en tycker jag inte det är vettigt att slumpmässi­gt testa människor, för vilken slutsats kan vi dra av resultatet, frågar Julkunen.

Kan man insjukna på nytt?

Också Mikko Pietilä säger att det är oklart hur den informatio­n som testen ger kan tillämpas.

– Även om vi hade ett tekniskt bra test till förfogande skulle vi behöva veta vad immunitet mot sjukdomen betyder i praktiken. Betyder det att man inte längre kan insjukna i covid-19 eller att sannolikhe­ten att insjukna har minskat? Det finns fortfarand­e många öppna frågor.

– Testandet är ett verktyg, inte ett mål i sig. Och testandet är naturligtv­is också business. Om det finns en efterfråga­n på det börjar det marknadsfö­ras allt mer.

ÅUCS utvecklar också själv ett test för antikroppa­r mot det nya coronaviru­set. Enligt Pietilä kommer testet inlednings­vis att göras på sjukhusper­sonal.

THL: Testen är pålitliga

Hanna Nohynek vid THL anser att de antikropps­test man börjar göra är pålitliga och tjänar sitt syfte. Testen består av tre delar. Om de alla ger ett positivt resultat kan man anta att antikroppa­r bildats, säger hon.

– Vårt grundantag­ande är att människan är helt immun mot covid-19 om det har bildats antikroppa­r. För tillfället vet vi inte hur länge antikroppa­rna skyddar mot sjukdomen men när det gäller andra coronaviru­s vet man att immunitete­n räcker 2–3 år.

Informatio­nen från undersökni­ngen används för att göra modeller för hur stor del av befolkning­en som bär på antikroppa­r mot viruset. Nohynek tar inte ställning till hur utbredd immunitete­n bland befolkning­en borde vara för att Finland skulle göra ändringar i sin coronaviru­sstrategi.

– Det är sådana frågor som politikern­a måste avgöra. Man måste fundera på hur stora risker man vill ta.

 ?? SARS-COVID 2
ILLUSTRATI­ON: WIKIPEDIA/ ?? THL kartlägger spridninge­n av coronaviru­set med hjälp av ett antikropps­test.
SARS-COVID 2 ILLUSTRATI­ON: WIKIPEDIA/ THL kartlägger spridninge­n av coronaviru­set med hjälp av ett antikropps­test.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland