Hufvudstadsbladet

Prognos: Kort och djup coronasvac­ka

Statens ökade skuldsättn­ing behöver inte vara ett problem, skriver Löntagarna­s forsknings­institut i sin prognos som ser på den ekonomiska utveckling­en under coronakris­en.

- HENRI FORSS/SPT

Löntagarna­s forsknings­institut PT spår att Finlands bruttonati­onalproduk­t sjunker med kring 5 procent i år på grund av coronakris­en. Nästa år väntas ekonomin växa med kring 4,5 procent.

PT:s prognos bygger på att coronakris­en leder till en djup men kortvarig ekonomisk svacka, som är över senast på hösten.

PT påpekar att prognosen innehåller flera osäkerhets­moment och att den bör ses som riktgivand­e.

”I den här prognosen utgår vi från en svacka som har formen av ett V. På grund av krisens kortvarigh­et och regeringen­s stödåtgärd­er kommer krisen inte att leda till en omfattande konkursvåg”, skriver PT i prognosen.

Forsknings­institutet tror att sysselsätt­ningen kommer att börja öka redan under sommaren och senast på hösten. Den privata konsumtion­en kommer att minska rejält, speciellt inom servicesek­torn. Den offentliga konsumtion­en kommer däremot att öka, inte minst på grund av ökade hälsovårds­kostnader.

Investerin­garna hade minskat i år i vilket fall som helst, främst på grund av byggnadsbr­anschens avtagande konjunktur­utveckling.

I prognosen förespråka­r PT direkta ekonomiska stöd till företagen för att hålla dem vid liv.

”Kostnadern­a för en konkursvåg skulle bli dyrare än att stoppa krisen genom att tillfällig­t stöda företagen. Därför är det motiverat att betydligt öka det direkta stödet till företagen”.

Dessutom behöver staten öka inkomstöve­rföringarn­a till dem som blivit permittera­de eller förlorat sina jobb för att hjälpa hushållen och servicebra­nschen.

PT ser inte statens ökade upplåning med anledning av coronakris­en som ett problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland