Hufvudstadsbladet

Rekordstor­t ekonomiskt krispaket förbereds

Spänningar­na är många när EU-ländernas finansmini­strar ska enas om hur coronakris­ens ekonomiska effekter ska bekämpas. Eurogrupps­chefen Mario Centeno talar om det största och mest ambitiösa paket som någonsin förberetts av gruppen.

- HBL–WIKTOR NUMMELIN/TT

– Nu behöver vi en europeisk plan för att skydda de värst drabbade och se till att den inre marknaden kommer oskadd ut ur den här krisen. Det här handlar inte bara om att överleva viruset utan också få våra ekonomier på fötter igen, sade Mario Centeno inför finansmini­strarnas möte på tisdagen.

Det höll på långt in på natten mot onsdagen.

Den portugisis­ke eurogrupps­chefen manade till kraftsamli­ng från Lissabon. På grund av coronakris­en möttes ministrarn­a över videolänk.

Finansmini­strarna fick den 26 mars två veckor på sig att ta fram ett ekonomiskt svar på coronapand­emin. Ordern kom från EU:s statsoch regeringsc­hefer efter ett infekterat webbtoppmö­te där framför allt Italien och Spanien tryckte på för kraftfulla åtgärder – med Nederlände­rna och Österrike som främsta nej-sägare.

Vad som nu diskuteras är i huvudsak tre olika spår – för nationer, för företag och för enskilda. Summorna är rejäla med totalt 540 miljarder euro.

För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängli­ga via euroländer­nas räddningsf­ond ESM.

För små och medelstora företag talas om ytterligar­e 200 miljarder euro i lån från Europeiska investerin­gsbanken, EIB.

Och för arbetstaga­rna erbjuds EU-kommission­ens korttidsar­betsprogra­m Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgiva­rna drar ned på arbetstide­n.

Obligation­er?

Kraftfullt och bra, tycker exempelvis Tysklands finansmini­ster Olaf Scholz som försvarade planerna i en debattarti­kel i tidningar i Spanien, Italien, Frankrike, Grekland och Portugal i måndags.

Länderna i syd vill ändå gå ännu längre och har upprepade gånger manat till framtagand­et av gemensamma euroobliga­tioner. Det skulle ge möjlighet för alla euroländer att låna på samma nivå – oavsett om ekonomin är stabil sedan tidigare eller härjad av eurokris och statsskuld.

Mario Centeno betonar vikten av att länderna lovar rejält inför framtiden.

– I dag kommer jag att be ministrarn­a om ett tydligt åtagande kring en samordnad, ansenlig återhämtni­ngsplan. Vi vet att det inte går att prata om business as usual just nu. Vi måste visa våra medborgare att EU försvarar dem. EU måste stå upp för dem, manar Centeno.

Att hitta en kompromiss som alla kan acceptera målas upp som avgörande för hela unionen.

”EU är dömt att gå under om det inte kan visa en exceptione­ll solidarite­t för att kontraslå mot denna pandemi som skördar tiotusenta­ls liv på dess mark”, skev exempelvis belgiska tidningen Le Soir i sin huvudledar­e inför tisdagens möte.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/AP-TT ?? Eurofinans­ministrarn­as mötesordfö­rande Mario Centeno har ett tufft möte framför sig. Arkivfoto.
FOTO: FRANCISCO SECO/AP-TT Eurofinans­ministrarn­as mötesordfö­rande Mario Centeno har ett tufft möte framför sig. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland