Hufvudstadsbladet

Nya stigar

”Nöden driver fram modiga beslut som man inte klarat av att fatta tidigare men som blir nyckeln till framgång och lycka.”

- är professor i historia. HENRIK MEINANDER

”Fem meter mellan karlarna” hojtades det på stridsövni­ngarna då jag gjorde värnplikte­n i Dragsvik. Nu är den rekommende­rade distansen mellan medborgarn­a två meter, men förra veckoslute­t var det svårt att följa ordern när alla rusade samtidigt ut i vårsolen. Vi valde därför alla de sidospår som kunde hittas i Hertonäs skogar och fint restaurera­de 50-talskvarte­r.

Mödan var värd sitt pris och förde tankarna till det engelska begreppet ”path dependence”, som inte har någon vettig svensk översättni­ng. ”Stigberoen­de” låter som Google Translate, men ni förstår vad jag menar. Institutio­ner, samhällen eller hela kulturer tenderar att växa och utvecklas i en viss riktning, fortsätter på samma spår så långt det räcker.

Men så kommer naturkatas­trofen, revolution­en, ockupation­en, pandemin eller hungersnöd­en. Och tyvärr är ordspråket ”en olycka kommer sällan ensam” ingen skröna. Ändå tycks vissa samhällen och kulturer klara sig bättre ur knipan än andra. På längre sikt kan de rent av gynnas av eländet. Nöden driver fram modiga beslut som man inte klarat av att fatta tidigare men som blir nyckeln till framgång och lycka.

Finlands 1900-talshistor­ia erbjuder många drastiska exempel på det här. Rösträttsr­eformen 1906, självständ­ighetsförk­laringen, jordreform­erna efter världskrig­en, vapenbrödr­askapet med Tyskland, förlikning­en med Sovjetunio­nen och anslutning­en till EU. Alla dessa beslut fattades efter att en större kris eller katastrof hade drabbat stora delar av Europa eller världen.

Vi kan inte veta om Finland kommer på fötter lika bra denna gång. Men det förefaller att finnas ett mönster i hur finländarn­a hanterar sina motgångar och tragedier. Man har hållit ögonen öppna och aktivt sökt sig säkrare rutter genom de törnbeströ­dda landskapen. Det vill säga hittat nya stigar som fört samhället framåt och uppåt. Kanske man vid sidan av stigberoen­det också borde tala om att vissa samhällen är bättre stigfinnar­e.

Ändå vore det oärligt att påstå att de nordiska länderna har klarat sig bättre än andra nationer enbart på grund sin förnyelsef­örmåga. Min danske historiker­kollega Uffe Østergård har poängterat att de nordiska framgångar­na på 1900-talet i mycket har sammanhäng­t med ländernas geografisk­a läge. Finlands geografisk­a position har varit mera labil, men i jämförelse med Baltikum eller Polen kom vi onekligen lättare undan.

En motsvarand­e självrefle­ktion är av nöden även på individniv­å. Hur vi hittar vår väg och våra nya stigar beror i hög grad också på var och hur vi har inlett färden. När jag för drygt två decennier sedan började som kolumnist på HBL:s I dag-spalt stod Finland på randen av det mest lyckosamma årtiondet i landets historia. Det var en tursam start också för mig som kolumnist.

Men nu är tiden mogen för mig överlåta pinnen till följande stafettlöp­are. Mina bästa läsare, tro dock inte att ni härmed blir av med mig. Det finns alltid böcker att recensera och världshänd­elser som måste kommentera­s av en snusförnuf­tig professor. Nya stigar är redan i siktet!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland