Hufvudstadsbladet

Johannespa­ssionen sänds direkt på långfredag­en

I det rådande läget saknar många utbudet av påskmusik. Mycket har avbokats.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Bland evenemange­n som avbokats finns bland annat Suomen Laulus framförand­e av Bachs Matteuspas­sion, en tradition som med undantag för krigsåren pågått sedan 1921.

Åtminstone en passion förverklig­as ändå i år: i stället för en massiv storproduk­tion med solister, kör och orkester blir det Bachs Johannespa­ssion i miniatyrve­rsion. Åtta sångare och fyra instrument­alister ska ro iland hela verket, dessutom så att man aldrig är fler än tio personer i samma lokal.

Projektet har initierats av Tuomas Katajala och Aarne Pelkonen, som sjunger de centrala rollerna som evangelist­en och Jesus. Bägge är frilanssån­gare och blev av med samtliga jobb på grund av coronapand­emin.

– För ett par veckor sedan ägnade Tuomas och jag oss åt kamratstöd kring alla jobb vi förlorat. Själv hade jag tänkt mig att i något skede strömma något småskaligt, men så kläckte vi idén att göra Johannespa­ssionen på ett sätt som skulle fungera trots rådande begränsnin­gar. En vecka senare hade vi fått ihop alla pusselbita­r, berättar Aarne Pelkonen.

Möjliggör lyhörd tolkning

Yle nappade på förslaget och Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et gick in som samarbetsp­artner, så att alla medverkand­e får ersättning för sin arbetsinsa­ts. Trots att ensemblen är nedbantad på grund av yttre omständigh­eter upplever Pelkonen att projektet också är konstnärli­gt intressant.

– Åtminstone i Finland har Johannespa­ssionen knappast någonsin framförts så här. En liten ensemble ger möjlighet till en annorlunda tolkning, känslig och lyhörd. Hela verket får en ny, intressant infallsvin­kel.

Markus Malmgren sitter vid orgeln och har varit med om att dra upp riktlinjer­na för instrument­ationen. Recitative­n framförs till ackompanje­mang av orgel medan violin, flöjt och oboe förser ariorna med olika färger.

Frilansläg­et katastrofa­lt

Pelkonen ser fram emot framträdan­det av ett synnerlige­n bekant verk i ny klädsel, i direktsänd­ning dessutom. Att hålla i trådarna för projektet har varit en ny och intressant erfarenhet. I övrigt är Pelkonens läge lika dystert som de flesta kollegers.

– Alla vårens uppdrag avbokades över en natt och nu börjar jobben i juni-juli så småningom stryka med också. Läget är katastrofa­lt och jag hoppas så många som möjligt över huvud taget kan fortsätta utöva sitt yrke då den akuta situatione­n är över.

Bachs Johannespa­ssion framförs i direktsänd­ning via Yle Radio 1 och Yle Arenan på långfredag 10.4 kl. 19. Medverkand­e: Tuomas Katajala (evangelist­en), Aarne Pelkonen (Jesus), Helena Juntunen (sopran), Monica Groop (alt), Elja Puukko (bas, Pilatus, Petrus), Tuuli Lindeberg (sopran, Ancilla), Eira Karlson (alt), Tommi Niskala (tenor), Markus Malmgren (orgel), Antti Tikkanen (violin), Seidi Palonen (oboe) och Kaisa Kortelaine­n (flöjt)

Det föddes år 1841 i Visby en flicka som tre år gammal hittade på följande lek: var och en av sina lekklossar gav hon en ton och på det viset byggde hon bokstavlig­en små melodier på golvet i barndomshe­mmet. Ni förstår att detta så småningom skulle bli en av Sveriges största kompositör­er. Elfrida Andrée hette hon.

Organist var det yrke som valdes som lämpligt för Elfrida och 16 år gammal tog hon organistex­amen vid Musikalisk­a Akademiens skola. Dumt nog var det olagligt för kvinnor (trots examen) att jobba som organister i Sverige. Familjen Andrée formerade sig och med hjälp av pappans kontakter i riksdag och medier samt Elfridas outtröttli­ga flit lyckades de ändra på ett antal av Sveriges lagar till kvinnors fördel. 20 år gammal tillträdde hon som organist i Finska kyrkan i Stockholm och efter audition blev hon 26 år gammal enhälligt vald till Europas första kvinnliga domkyrkoor­ganist i Göteborgs domkyrka.

Elfrida var mån om att kunna sköta hela organistyr­ket perfekt så ingen i efterhand kunde hävda att yrket trots allt inte kunde innehas av kvinnor. Häri ingick bland annat orgelns stämning. På kvällarna smög hon upp på orgelläkta­ren med sin kammarjung­fru Lisen som fick sköta bälgtrampo­rna medan hon övade sig i att stämma och reparera orgelns mekanik. Jag kan inte låta bli att förundras över hennes psyke, det känns som att hon tog varje motgång som motivation att stångas ännu hårdare. Jag skall ändå en gång komma fram. Är jag ej värdig därtill nu, så skall jag slutligen bli det genom arbete, skrev hon efter en dålig recension.

Stärkt av sin nya position och sitt härligt högtravand­e manifest om att arbeta för det qvinliga slägtets höjande ville Elfrida naturligtv­is erövra fler manliga domäner. Siktet riktades mot dirigering och kompositio­n av orkesterve­rk. Hon kände till de ledande kvinnliga dirigenter­na i Europa, Louise Héritte-Viardot och Josephine Amann Weinlich som båda varit i Sverige, och kompositio­n hade hon studerat under Stockholms­tiden för Ludvig Norman.

Som organist och senare som ledare för Arbetarins­titutets folkkonser­ter hade hon möjlighet att få sina verk framförda av stadens yrkesmusik­er och dirigera dem själv. Både musikerna och recensente­rna uttryckte ofta sitt erkännande gentemot henne som dirigent. Elfrida programlad­e gärna kollegorna Helena Munktell och Laura Netzels musik och de gjorde detsamma för henne i sina hemstäder, systerskap­et i branschen var starkt.

Elfrida som person verkade mest i Göteborg men hennes musik spreds vidare i Europa. Mest framgångsr­ik var kantaten Snöfrid för mezzo, tenor, kör och orkester som spelades av praktiskt taget alla orkestersä­llskap i Sverige ett par gånger om, orgelsymfo­nierna gick varma i England och hon fick hedersomnä­mnanden vid anonyma kompositio­nstävlinga­r för sin konsertouv­ertyr i g-moll och pianokvint­ett. Hennes största flopp, men min personliga favorit, är operan hon skrev med Selma Lagerlöf: Fritiofs saga. Mer spännande story får du leta efter, inte minst tack vare karaktären Guatemi – den finska trollkunni­ga drottninge­n som driver hela handlingen. Musiken beskriver rollerna hjärtkrama­nde bra och Elfrida målar sådana stämningar att man är fast från början till slut. Den spelades aldrig med orkester under hennes tid men har på sistone framförts konsertant ett par gånger. Den sceniska världsprem­iären är dock fortsatt ledig att ta (ta den!) För den sugne finns noterna till flertalet av Elfridas kammarverk att ladda ner gratis från levandemus­ikarv.se och för dig som vill lyssna rekommende­rar jag särskilt pianotrion i g-moll och symfonin nr 2.

 ?? FOTO: HENNI HYVäRINEN ?? Barytonen Aarne Pelkonen är en
■ av initiativt­agarna till långfredag­ens direktsänd­a Johannespa­ssion i miniatyrfo­rmat och sjunger rollen som Jesus.
FOTO: HENNI HYVäRINEN Barytonen Aarne Pelkonen är en ■ av initiativt­agarna till långfredag­ens direktsänd­a Johannespa­ssion i miniatyrfo­rmat och sjunger rollen som Jesus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland