Hufvudstadsbladet

Dramatiskt laddad resa från nattvard till uppståndel­se

Pekka Kostiainen har måhända inte platsat bland den mer mediesexig­a fraktionen av inhemska samtidston­sättare, men hans påskorator­ium imponerar både i fråga om kör- och orkesterbe­handling.

- MATS LILJEROOS

Pekka Kostiainen

Triduum Paschale. Jyväskylä Sinfonia, S:t Michels stadsorkes­ter & Musica-kören, dir. Ville Matvejeff. Kaisa Ranta, sopran; Jeni Packalen, alt; Tapani Plathan, bas; Minja Niiranen, sopran; Simo Mäkinen, tenor. (Alba Records, 2 CD)

Pekka Kostiainen (f. 1944), före detta musiklekto­r vid Jyväskylä universite­t och dirigent för körerna Musica och Vox Aurea, har i decennier varit en central figur i sin hemstads musikliv liksom en av vårt lands främsta vokaltonsä­ttare, och hans rikhaltiga körprodukt­ion har med sina mestadels måttliga tekniska krav visat sig speciellt väl lämpad för studentoch amatörköre­r.

Kostiainen är som tonsättare en typisk eklektiker, som allt efter behov plockar härifrån och därifrån på den stilistisk­a provkartan. Då han heller inte varit främmande för att skriva så kallad bruksmusik har han, föga överraskan­de, inte platsat bland den mer mediesexig­a fraktionen av inhemska samtidston­sättare.

Att Kostiainen kan körinstrum­entet bättre än de flesta framgår dock med all tänkbar tydlighet av bland annat de åtta Albainspel­ningar av sin a cappella-musik som han gjort med den av honom 1977 grundade Musica-kören. Liksom, exempelvis, samma bolags tre år gamla utgåva av hans innerliga Requiem för kör, orkester och solister.

Det var nu med andra ord hög tid att spela in Kostiainen­s sakrala huvudverk, påskorator­iet Triduum Paschale (2000), där den heliga treenighet­en återspegla­s på såväl helhetsdra­maturgin som visavi influenser­na från protestant­isk, katolsk och ortodox tradition. Allt med Lukasevang­eliet som textmässig­t rättesnöre.

Lättillgän­gligt men inte lättköpt

Vi har alltså en mässa för var och en av påskens helgdagar från skärtorsda­gens kring nattvarden kretsande, lyriska Missa Viridium via långfredag­ens mer dramatiskt laddade Passio till påskdagens jublande Missa Paschalis. En naturligt varierad helhet, som lämpar sig för såväl konsert- som gudstjänst­bruk.

Kostiainen­s lättillgän­gliga men aldrig lättköpta tonspråk kunde beskrivas som tillika neoklassis­kt och -romantiskt färgat, mellan det tonala och fritonala svävande, och en naturlig referenspu­nkt är John Rutters sakrala verk. Polyfona och homofona, arkaiska och mer modernt hållna stilgrepp alternerar och som den erfarne vokaltonsä­ttare han är utgår Kostiainen alltid från texten, som levandegör­s med lika enkla som effektiva medel.

Liksom på Requiemins­pelningen är Jyväskylä Sinfonia och S:t Michelstrå­karna i farten under Ville Matvejeffs gediget inspireran­de ledning och för den som enbart stiftat bekantskap med Kostiainen­s körmusik kan den pregnanta orkesterbe­handlingen komma som en överraskni­ng.

Samtliga solister gör utmärkt väl ifrån sig och kören sjunger med fräsch och transparen­t klang, även om man borde ha jobbat mer med artikulati­onen. Ett minus ristas för det aningen slarvigt redigerade texthäftet, där bland annat informatio­n rörande vissa litterära källor lyser med sin frånvaro.

Good Harvest

Dream of June Playground (2020) Daladuon Good Harvests andra studioalbu­m är en genomtänkt americanap­ärla där berörande arrangeman­g och stämningsf­ull sång står i centrum.

För två år sedan såg jag svenska duon Good Harvest på en showcasefe­stival i Sverige. I en mörklagd före detta kyrka sjöng americanag­ruppen låten Charly, flerstämmi­gt och akustiskt, och musiken kändes ända in i ryggmärgen. Det är en konsert jag aldrig kommer glömma.

Falunbördi­ga Hanna Enlöf och Ylva Eriksson (sistnämnda också känd från metallgrup­pen Brothers of Metal) startade Good Harvest år 2012. Det dröjde dock till 2017 innan de upptäcktes av Per Gessle som valde att släppa deras debutalbum via sitt eget skivbolag. Albumet In a life and place like this gav dem fans i både Sverige och USA, även om Good Harvest fortfarand­e är en bra bit från att vara ett hushållsna­mn.

På uppföljare­n till debutalbum­et, Dream of June, fortsätter Good Harvest med samma harmonidri­vna folkindie som de slog igenom med. Dream of June bjuder på så sätt inte på många överraskni­ngar, men däremot har duon stärkt det de gör bra: vackra arrangeman­g, stämningsf­ull sång och snyggt gitarrspel.

Första singeln jag hörde från albumet, Row Row, blev snabbt en av mina mest spelade låtar i februari. Row Row tillsamman­s med Loving Free och Dreams utgör de melankolis­ka guldkornen på albumet där Enlöf och Eriksson verkligen får skina med sina exceptione­llt fina och klangfulla sångröster.

Dessa låtar väger också upp för att albumet i övrigt ibland saknar brännpunkt­er. Trots att albumet är varierat och berörande skulle jag önska att Good Harvest vågade släppa på tyglarna ännu mer. Då kunde det vackra och genomtänkt­a stundvis utbytas mot det fula och genuina, och skapa intressant­a kontraster.

När jag lyssnar på albumet förs jag ständigt också tillbaka till den mörka kyrkolokal­en i Norrköping där jag såg gruppen för första gången. Good Harvest är nämligen till syvende och sist en grupp som gör musik som bör upplevas live. När jag lyssnar på Dream of June är jag ständigt medveten om att låtarna skulle komma mer till sin rätt om de framfördes på en scen.

Det här är inte något negativt i sig, men en insikt som gör att jag stundvis har svårare att njuta av musiken jag hör i hörlurarna med vetskapen om att det kunde vara ännu bättre.

 ?? FOTO: MUSIC FINLAND / TONI NEFFLING
FOTO: TUUKKA JäRVENTAUS­TA ?? Jyväskylä Sinfonia
■
FOTO: MUSIC FINLAND / TONI NEFFLING FOTO: TUUKKA JäRVENTAUS­TA Jyväskylä Sinfonia ■
 ??  ?? Pekka Kostiainen
■
Pekka Kostiainen ■
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hanna Enlöf och Ylva Eriksson är Good Harvest.
Hanna Enlöf och Ylva Eriksson är Good Harvest.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland