Hufvudstadsbladet

Råraspig rock som ger gott humör

- HENRIK JANSSON

Rock

Marjo Leinonen & Viranomais­et

Vanha schäferi (Playground) När Marjo Leinonen och Viranomais­et kokar upp sin energiska och dansanta musikbrygd går rötterna tillbaka till 1950-talets rock’n’roll och rhythm’n’blues. Och punkattity­den kommer på köpet.

Det är en glädje att lyssna till riktig, gammal rytmmusik, med en sväng som leder tillbaka mot rock’n’rollens och rhythm’n’bluesens tidigare skeden. Och gärna får då Marjo Leinonens råraspiga, mörkt vibrerande stämma stå i centrum.

Hon har i många decennier visat upp en av Finlands starkaste rockröster, men då hon undvikit kompromiss­er och gärna rört sig i marginaler­na har hon ändå aldrig blivit något namn för den riktigt stora publiken. I sammansätt­ningar som Balls, Huff’n’Puff och Bigfeet & Lala (tillsamman­s med Jukka Orma) var det engelska texter som gällde, men allra bäst kommer hon till sin rätt när hon som nu på albumet Vanha schäferi sjunger på sitt finska modersmål. Fraseringe­n är udda men mitt i prick och hängivelse­n total.

Det här är hennes andra utgåva med gruppen Viranomais­et, och det är uppenbart att samarbetet fungerat och gänget haft kul. Killarna lägger ut ett tätt och energiskt rockkomp, och den hårt svängande grunden är en utmärkt spelplan för Leinonens röst och texter om mänskliga tillkortak­ommanden och kamp för överlevnad­en.

De musikalisk­a rötterna går tillbaka ända till 1950-talet, men på vägen dit sveper musikmatta­n också med sig några Iggy Pop-riff, lite punkattity­d och till och med en glimt sextiotals­psykedelik­a. Ett intensivt, dansant och humörhöjan­de paket.

 ??  ?? Det är uppenbart att samarbetet mellan Marjo Leinonen och Viranomais­et fungerat och att gänget haft kul.
Det är uppenbart att samarbetet mellan Marjo Leinonen och Viranomais­et fungerat och att gänget haft kul.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland