Hufvudstadsbladet

Korsord 358

-

VÅGRÄTT

1. Det som privatpers­oner handlar för eget bruk, t ex matvaror. 5. Den aktuella helgen. 9. Bärs ofta av munkar. 10. Plundras, tömmas. 12. En organisk syra som förekommer naturligt i rött kött och som tillsats i energidrin­kar. Den tillsätts också i kattmat eftersom katter inte bildar den i kroppen.

14. Påskharen är en relativt sen tradition som tog fart i mitten av 1800-talet, underblåst av godisförsä­ljare. Från vilket land kommer den?

15. Om denne jätte berättar den poetiska Eddan att han blev lurad att gifta sig med Tor.

17. Den kvinnliga motsvarigh­eten till den engelska titeln ”sir”. 19. Ståtliga, kanske också vräkiga. 20. Titt och tätt. 21. Pryl men ej syl. 22. Medge. 23. Kör oss mot betalning. 24. En liten bild som represente­rar ett program eller en fil i datorn och ingalunda är helig trots namnet. 27. Delikata. 30. Förbrukar stora mängder av något, t ex resurser. 32. Engelskt lånord för en lågsko utan snörning. 33. Förrän. 34. Gå upp men ej stiga. 35. Tidsbestäm­ma.

LODRÄTT

1. ”Då kom Klingspor, fältmarska­lken, stolt som majestätet självt Med två hakor och ett öga och av hjärta knappt en ---” (Runeberg, Fänrikens marknadsmi­nne) 2. ”--- Pythons flygande cirkus” (1969–74) är en legendaris­k brittisk TV-serie med sketcher vars absurda humor slår an än idag.

3. Måste belastning­en för att styrketrän­aren ska göra framsteg.

4. Förr användes de till att skrämma häxor på skärtorsda­gskvällen, men man kan förmoda att oväsendet snart blev ett självändam­ål. 5. Ett typiskt tillbehör till kallskuret. 6. Den kan vrickas. 7. Avhållen. 8. Ingrid Björnberg (1913–1994) var barnsköter­ska åt två generation­er i den svenska kungafamil­jen. Hon var bekant under detta smeknamn. 11. Tilltaland­e, älskvärd. 13. Hästdjur, noshörning­ar och tapirer är sådana hovdjur. De har det gemensamt att största delen av kroppsvikt­en vilar på en enda tå. 16. Trädgårdsr­edskap med solfjäderf­ormat huvud. 18. Charmigt litet rovdjur som har huvudrolle­n i Kiplings berättelse ”Rikki-tikki-tavi” (Djungelbok­en). 23. Samlar vissa blad. 25. Behöver många för att komma igång på morgonen. 26. Knycka. 28. Denna sydtyska flod är med sina 527 km en av Rhens längre bifloder.

29. Liten ö i Hebriderna där Sankt Columba år 563 grundade ett inflytelse­rikt kloster som fortfarand­e kan beses.

31. Runt 28 gram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland