Hufvudstadsbladet

Sjukhuset är en språkfråga

- ROBERT KARLMAN Karis

RASEBORGS SJUKHUS HUS har alltid varit avogt inställt till Raseborgs sjukhus, och dess föregångar­e. Sjukhuset har klarat sig exemplaris­kt i många internatio­nella mätningar, särskilt när det gällde förlossnin­gsavdelnin­gen, som naturligtv­is måste läggas ned, för att resten av HUS’ enheter hamnade i dålig dager och för att avdelninge­n låg i ett område med svensksprå­kig majoritet. Därefter har man med alla medel gjort sjukhusets existens så svår som möjligt, och de ständiga nedläggnin­gshoten har gjort att personalen inte vågar ta anställnin­g. Detta i sin tur har gjort att man varit tvungen att hyra in dyr personal, och nu hänvisar man till att personalko­stnaderna är för höga, och ingen vill ta anställnin­g. Detta var väl styrelsens avsikt från första början för att ha en orsak att trappa ned verksamhet­en. Man kan väl inte tro att styrelsen för HUS skulle vara så enfaldig att man inte skulle ha förstått detta. Alltså måste man se efter orsaken någon annanstans, och den enda logiska orsaken är att sjukhuset ligger på fel område, sett från HUS-styrelsens sida. Så tänk om man i HUS’ styrelse för en gångs skull kunde frånse språkpolit­iken?

Nu senast borde väl alla förstå hur viktigt det är att ha sjukhus utspridda, särskilt i det forna nyländska länet. Detta är ju en fråga som berör den nationella säkerheten! Om vi frånser den aktuella viruskampe­n och tänker på sjukhusbak­terier är det ansvarslös­t att stänga sjukhus, för om något sjukhus i huvudstads­regionen skulle smittas räcker kapacitete­n ju inte till, utan att äventyra patientsäk­erheten.

Nu är det inte fråga om att få tilläggsti­d åt Raseborgs sjukhus, vi måste få ett beslut om att det skall finnas kvar! På så vis får man också personal till normala kostnader då de vet att de har en stadigvara­nde arbetsplat­s.

Således skulle också problemet om man fått bra vård eller inte lösa sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland