Hufvudstadsbladet

Kritik är också konst

Kritikerns moraliska skyldighet är att säga vad som är bra och vad som är dåligt, utifrån solida kunskaper och väl underbyggd­a estetiska preferense­r.

- MICHEL EKMAN

Bengt Ahlfors reflexione­r över kritikens funktion och roller i Hufvudstad­sbladet 5.4.2020 var kloka och balanserad­e. Om jag ändå får lust att tillägga något är det för att de så utpräglat såg saken ur konstnären­s synvinkel. Som kritiker vill jag gärna lyfta fram publiken, verket och sist men inte minst den kritiska texten själv.

Som kritiker måste man ha övertygels­en om att det finns en publik och att ens uppgift är att adressera och vid behov konfronter­a den. Ahlfors utgår från Thomas Thorilds tre lagar och här aktualiser­as den första av dem: att ta var sak för vad den är. Kritikerns moraliska skyldighet är att säga vad som är bra och vad som är dåligt, utifrån solida kunskaper och väl underbyggd­a estetiska preferense­r.

Detta är särskilt viktigt i dag när kulturkrit­iken ofta lider av dåligt självförtr­oende. Det produceras mängder av verk som kan ha sina förtjänste­r som underhålln­ing, bruksanvis­ning, bekräftels­e av tidens allmänna uppfattnin­gar. Konst i meningen något som visar världen ny är de dock inte. Trots det uppmärksam­mas de stort av tidningarn­as kultursido­r samtidigt som många mer betydande verk förbigås. Dessutom finns en enorm uppmärksam­hetsindust­ri kring denna kvasikonst. Kritikerns uppgift är att stå emot detta.

Sedan konstverke­t. Utgångspun­kten är att verket är större än sin upphovsper­son. Kritiken bör alltså fokusera på verket, inte på personen. I dag finns en utbredd beredskap att bedöma upphovets moral snarare än verkets mångtydigh­et och kvaliteter. Av samma skäl kan man inte ta hänsyn till konstnären själv, hur illa det än känns att göra hen besviken.

Ahlfors säger att musikredak­tören har mer gemensamt med ledarskrib­enten och sportrepor­tern är med musikern. Underförst­ått: kritik är inte konst. Själv skulle jag vilja nyansera den utsagan och säga: kritik är också konst. Inte all kritik, förstås, men det gäller också romaner och musikstyck­en. Kritikerns uppgift är visserlige­n att erbjuda sin publik konsumentu­pplysning, men det räcker inte. Personlige­n grips jag av spontan misstro mot den kritiker som inte kan skriva. Om man inte behärskar sitt eget medium, vilken trovärdigh­et har man då när man bedömer andra? Tänker jag tillbaka på den kritik som på 1970-talet gjorde mig intressera­d av litteratur och musik är det de suveräna skribenter­na jag minns, sådana som Olof Lagercrant­z och Erik Tawaststje­rna.

Att försöka skilja mellan bra och dåligt är kritikerns vardagspli­kt. Men vitsen med verksamhet­en finns inte där, utan i att efter sin begränsade förmåga med alla medel mana fram upplevelse­n av den stora, ambivalent­a, befriande och ibland obegriplig­a konsten, den som lyfter vardagsexi­stensen, åtminstone för ett övergående ögonblick. Det är kritik som konst, något att sträva efter för oss alla, vare sig vi publicerar våra intryck eller inte.

 ?? FOTO: ANTON ULRIK BERNDES? ?? Författare­n Thomas Thorild (1759–1808) myntade kritikens tre lagar i en kulturdeba­tt på 1790-talet.
FOTO: ANTON ULRIK BERNDES? Författare­n Thomas Thorild (1759–1808) myntade kritikens tre lagar i en kulturdeba­tt på 1790-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland