Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskarna litar på regeringen­s åtgärder

Stödet och förståelse­n för regeringen­s åtgärder mot coronaepid­emin är mycket stark bland finlandssv­enskarna. Regeringen­s svensksprå­kiga ministrar får toppbetyg.

- ARI SUNDBERG/SPT

Stödet bland finlandssv­enskar för tillämpnin­gen av beredskaps­lagen är mycket starkt visar barometern Den finlandssv­enska medborgarp­anelen som publicerad­e sina senaste resultat på onsdagen.

Hela nio av tio finlandssv­enskar anser att det var rätt beslut att bestämmels­erna i beredskaps­lagen började tillämpas.

Även stödet för de olika åtgärder regeringen vidtagit med hänvisning till beredskaps­lagen är stort. Bland annat anser 88 procent av finlandssv­enskarna att beslutet att stänga skolorna var rätt och 95 procent anser att förbudet mot folksamlin­gar på över tio personer var bra eller mycket bra.

– Resultaten är inte så överraskan­de. Finlandssv­enskarna förhåller sig inte speciellt annorlunda än landets finskspråk­iga befolkning till regeringen­s agerande, säger forskare Marina Lindell vid Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi som sammanstäl­lt resultaten.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att undersökni­ngens resultat gäller situatione­n den 2 april. Åsikterna kan givetvis förändras ju längre vi lever med åtgärderna, säger Lindell.

En generell iakttagels­e är att kvinnor och äldre uppger lite mer stöd för åtgärderna än vad män och yngre gör.

Undersökni­ngen visar även att oron för epidemin och för covid-19 är aningen större bland kvinnor än bland män och att yngre är mindre oroliga än äldre.

Starkt stöd för beslutsfat­tare

Statsminis­ter Sanna Marin, regeringen, presidente­n och de centrala myndighete­rna får också goda betyg för sin hantering av epidemin. Nio av tio finlandssv­enskar bedömer Marins handlande som bra.

Regeringen­s två finlandssv­enska partiledar­e, SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson och Vänsterför­bundets ordförande, undervisni­ngsministe­r Li Andersson får bägge goda betyg. Henriksson­s arbete bedöms som bra av 82 procent av finlandssv­enskarna. Motsvarand­e

tal för Andersson är 78 procent.

Även avvägninge­n mellan folkhälsan och ekonomin i arbetet med att begränsa spridninge­n av coronaviru­set har lyckats bra enligt finlandssv­enskarna.

Medan 56 procent anser att avvägninge­n är väl genomförd anser 20 procent att regeringen tagit för lite hänsyn till ekonomin i förhålland­e till folkhälsan. Det är främst yngre personer som är bekymrade för landets ekonomi.

 ?? SPT
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ ?? Marina Lindell, forskare vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.
SPT FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/ Marina Lindell, forskare vid institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland