Hufvudstadsbladet

STADENS GRöNA LUNGOR FåR EN GRAN TILL

Det var meningen att den årliga Helsingfor­sdagen skulle få stadsborna att gå ut i naturen och plantera trädplanto­r. Men nu skjuts evenemange­t Kärlekens skog upp.

-

Nina Albrecht och Vilme trycker spaden i marken i Jakobacka. De tänker följa granens liv från planta till ståtligt barrträd. De är inte ensamma om att ömma för skogen. Urbant folk vill se fler träd och själva plantera dem. Nu kommer Helsingfor­s emot och ordnar ett evenemang för hjärtevänn­er.

Det är lite trädrötter på ytan, men efter en stund går det helt fint att gräva ett hål i marken med spaden. För Vilme, 4, är stunden skojig och lite spännande. Tillsamman­s med mamma Nina Albrecht planterar hon en gran i sin närskog i Jakobacka.

– Vi tänkte gå på promenader och titta på hur den växer, säger hon.

Albrecht är bildkonstn­är, och skog och natur är ett återkomman­de tema i hennes verk.

– Jag har vuxit upp med biologförä­ldrar på landet.

Men nu bor hon alltså i en stad, och liksom hon är det många andra stadsbor som tycker skogen och speciellt träd är viktiga.

– Vi vet att alla vill plantera träd, säger projektpla­neraren Elina Nummi

på enheten för parker och grönområde­n i Helsingfor­s.

Intresset är stort för att ge staden fler gröna lungor i form av träd. När konstnären Nina Backlund i en miljöaktio­n i höstas delade ut en stor mängd björk-, tall- och granstickl­ingar gratis i centrum var det många som slöt upp. Sedan drog de ut och planterade sticklinga­rna i den egna trädgården eller i Centralpar­ken.

– Vi har inte kunnat sätta upp någon skylt vid de här sticklinga­rna eller sköta om dem, säger Nummi om det som hände efter miljöaktio­nen.

Men nu kommer ett nytt evenemang för alla dem som vill göra något för sin närmiljö: Kärlekens skog. Det går ut på att de 280 första par som anmäler sitt intresse till staden får plantera ett träd i Nordsjö idrottspar­k. Det kan vara allt från två bästisar, ett kärlekspar till två släktingar. Plantering­en kostar inget för dem som deltar.

Men frågan är när Kärlekens skog blir av. Egentligen skulle det ordnas på Helsingfor­sdagen i början av juni.

– Toppen för coronaviru­set väntas till mitten av maj, så jag tror inte att så många hade varit redo för att gå ut och plantera träd då.

Nytt datum för trädplante­ringen är den 28 augusti. Men på staden är man inställd på att evenemange­t kan behöva flytta till hösten eller till våren 2021 beroende på hur virusläget ser ut. Därför finns ännu ingen webbplats där man kan anmäla sig.

”Inget vi gjort reklam för”

Kärlekens skog bygger på den gröna lokalpolit­ikern Leo Stranius initiativ från 2017 i stadsfullm­äktige. Träden får planteras på ett 2 500 kvadratmet­er stort område. Planterarn­a får välja mellan tio trädslag och märka ut vilket träd som är deras med en liten skylt.

Frågan om träd har varit framme i stadsfullm­äktige också på andra sätt. Under omröstning­en om fjolårets budget fick man igenom två projekt som skulle satsa på fler träd i staden. Också guidade parkturer som handlar om träd har varit mycket populära.

– Vi har grubblat över den här trädfrågan i över tio år, säger Elina Nummi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vilme, 4, kommer att återvända till granen hon planterade med sin mamma för att se hur den växer.
FOTO: CATA PORTIN Vilme, 4, kommer att återvända till granen hon planterade med sin mamma för att se hur den växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland