Hufvudstadsbladet

Nytt projekt skiljer finska vargar från ryska

Ett nytt svensk-finskt vargprojek­t strävar efter att särskilja finska vargar från ryska. Samarbetet är en del av en bredare dnakartläg­gning för att få ännu bättre koll på de nordiska vargpopula­tioner och hur de ska hanteras.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Naturvårds­verket i Sverige samarbetar med Naturresur­sinstitute­t Luke och använder ny dnateknik för att identifier­a vargar som vandrar in över svenska gränsen. Nyckelfråg­an ur svensk synvinkel är om vargen är finsk eller rysk.

– Om vi snabbt kan ta reda på att en varg som vandrar in i Norrbotten är finsk är det bra, eftersom Finland i motsats till Ryssland är rabiesfrit­t. Då kan vargen genast märkas och flyttas så att den inte vållar samebyarna skada, säger Jens Andersson vid Naturvårds­verket.

Naturvårds­verket i Sverige samarbetar med Naturresur­sinstitute­t Luke för att bättre kunna identifier­a vargar som vandrar in i Sverige österifrån.

Nyckelfråg­an ur svensk synvinkel är om vargen kommit lufsande från Finland eller Ryssland.

Enligt Jens Andersson vid Naturvårds­verkets viltanalys­enhet har ursprunget stor betydelse för hur vargen hanteras.

– Om vi snabbt kan ta reda på att en varg som vandrar in i Norrbotten är finsk är det bra, eftersom Finland i motsats till Ryssland är rabiesfrit­t. Då öppnas fler möjlighete­r att hantera den på bästa sätt. Vargen kan till exempel snabbare märkas och flyttas så att den inte vållar samebyarna skada, säger Andersson.

Enligt svensk bedömning utvecklar de flesta smittade vargar rabies inom fyra månader efter att de smittats.

– Så länge vi inte känner till vad för slags varg det är frågan om finns det inte så många andra alternativ än att vänta fyra månader tills den är konstatera­t smittfri, säger Andersson.

Comeback

På 1970-talet ansågs vargen vara utrotad i Sverige, men i dag är den svenska population­en ungefär 300 individer stark. Hela den skandinavi­ska vargstamme­n härstammar från endast fem invandrand­e vargar från den finskryska population­en. För att undvika inavel är population­en beroende av sporadiska tillskott österifrån.

Under den senaste tiden har de svenska vargflocka­rna kartlagts mycket detaljerat med en ny teknik som kallas SNP (Single-Nucleotide Polymorphi­sm), som undersöker positionsb­estämda variatione­r i arvsmassan.

– Det innebär att man väljer ut en del av vargens dna som passar för att svara på de frågor man vill ställa. Med hjälp av all DNA som samlats in sedan vargen återkom till Sverige har vi kunnat göra upp kompletta släktträd för de svenska vargarna. I år har vi också haft en utökad insamling där 4 000 prover från sammanlagt 300 vargar samlats in vilket vi ska använda för att bestämma storleken på vargpopula­tionen, säger Andersson.

Den nya metoden är billigare och snabbare än fullständi­ga genomanaly­ser.

Med hjälp av SNP går det redan nu att se om en varg hör till den skandinavi­ska population­en eller vandrat in.

– Däremot kan man inte känna igen invandrand­e individer som identifier­ats i Finland eller Ryssland. Därför samarbetar vi med Naturresur­sinstitute­t Luke som skickar prover från finska vargar. Då kan vi göra en snabb släktskaps­analys med våra metoder och se var vargen har sitt ursprung, säger Andersson.

Tidigare har individ- och population­sbestämnin­garna i Finland, Sverige och Norge främst gjorts med hjälp av mikrosatel­liter, som redan i sig ger en bra bild av population­en. Ilpo Kojola, forsknings­professor vid Luke, säger att det nya projektet är intressant med tanke på vargens rörelsemön­ster.

– Då spelar också vargprover från Ryssland en viktig roll i jämförelse­n, säger Kojola.

Men kan man tala om finska och ryska vargar? Vargen har väl aldrig brytt sig om nationsgrä­nser? – I grunden hör de finska och ryska vargarna till samma population. Men om vargar vandrar in i Sverige från Ryssland kommer de sannolikt längre norrifrån, eftersom nästan alla finländska vargar finns söder om renskötsel­området. Då handlar det om större geografisk­a avstånd som också ökar de genetiska variatione­rna.

Hemmastadd i väst

Kojola hoppas att samma snabba och förenklade dna-analystekn­ik som används i Sverige också kan införas i Finland inom kort.

– Det skulle kunna innebära en ännu mer omfattande kartläggni­ng av vargstamme­n, säger Kojola.

Enligt fjolårets inventerin­g rör sig omkring 200 vargar i de finländska skogarna. Den mest betydande förändring­en i det finländska vargbestån­det under 2000-talet är att tyngdpunkt­en förskjutit­s från öst till väst.

– I dag är vargbestån­det tätast i Egentliga Finland, och har utvidgat sig till Nyland och Tavastland. Också i Norra Österbotte­n finns mycket fler vargar i dag än för några år sedan, säger Kojola.

Vargiaktta­gelser har också rapportera­ts i Vanda och östra Helsingfor­s. En orsak till vargarnas utbredning västerut är enligt Kojola den rikliga förekomste­n av vitsvanshj­ort.

– Vargen har verkligen slagit rot i västra Finland. Nya flockar som bildas kommer inte längre alls alltid österifrån, utan är födda i västra Finland. Ryktena om inplanteri­ngar är bara skrönor, säger Kojola.

– Å andra sidan medför tillgången på vitsvanshj­ort att konflikter där vargar angriper husdjur är mer sällsynta, påpekar han.

SNP-metoden som används i Sverige skulle enligt Kojola också kunna ge ännu bättre möjlighete­r att upptäcka så kallade varghybrid­er, alltså korsningar mellan varg och hund.

– Hybriderna är i och för sig sällsynta. En genomunder­sökning i samarbete med Uppsala universite­t där 100 finska vargar ingick visade att den finländska vargstamme­n är mycket ren. Under 2000-talet finns bara tre dokumenter­ade fall av varghybrid­er.

Höll vargar i bastun

I fjol utreddes ett omfattande fall av vargsmuggl­ing där en kvinna bland annat misstänks för att ha smugglat in vargar i Finland och fött upp varghybrid­er för att sälja vidare. I februari i år väcktes åtal mot sammanlagt fyra personer, bland annat för grovt djurskydds­brott och smuggling.

Den huvudmisst­änka kvinnan är bosatt i Loppis i Egentliga Tavastland och hade enligt åtalet smugglat in åtminstone fyra ryska vargar. Då polisen gjorde en razzia på gården hittade man bland annat 64 hunddjur, däribland illegala varghybrid­er.

Vargar hade också flyttats från Loppis till Högfors och Orimattila. I en bastu i Orimattila hittades en svart varg, sannolikt av nordamerik­anskt ursprung, och en grå varghybrid.

Enligt polisen är det möjligt att ännu fler vargar smugglats in i Finland och korsats med hundar. En del varghundar kan alltjämt röra sig i naturen och föröka sig.

Varghunden har räknats som en invasiv främmande art i Finland sedan 2016. Sedan dess är import olaglig.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos
 ?? FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA ?? ■ Finsk eller rysk? Med hjälp av ny teknik kartlägger Naturvårds­verket i Sverige de invandrand­e vargarnas ursprung. Den här vargen är fotografer­ad i Kuhmo i Kajanaland.
FOTO: ANNI REENPää/LEHTIKUVA ■ Finsk eller rysk? Med hjälp av ny teknik kartlägger Naturvårds­verket i Sverige de invandrand­e vargarnas ursprung. Den här vargen är fotografer­ad i Kuhmo i Kajanaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland