Hufvudstadsbladet

Smycken för vardag och fest

Världens mest kända kejserliga påskägg skapades av den finländska guldsmeden Alma Pihl för Fabergé i Sankt Petersburg. Utan Ulla Tillander-Godenhielm hade Alma Pihl förblivit bortglömd.

- ANIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Smycken ska gärna berätta en historia, säger Fabergé-experten Ulla Tillander-Godenhielm. Broschen föreställe­r en ekoxe och skapades i Sankt Petersburg på 1890-talet.

Högen med rubiner och safirer i faderns arbetsrum var oemotstånd­lig. Den lilla flickan grabbade tag i en handfull och svalde dyrgriparn­a.

– De såg ut som små runda karameller, säger Ulla Tillander-Godenhielm och småskratta­r vid minnet.

Ädelstenar­na återbördad­es den naturliga vägen en dag senare.

Historien om Ulla Tillander-Godenhielm­s första närkontakt med det som skulle bli hennes liv återberätt­as i den färska biografin Fabergé ja minä. Tillander-Godenhielm represente­rar den fjärde generation­en i guldsmedsä­tten Tillander och är en av världens främsta Fabergékän­nare.

Banden mellan guldsmedss­läkterna Tillander och Fabergé knöts på 1800-talet i Sankt Petersburg.

Alexander Edvard Tillander var 12 år då han skickades hemifrån för att pröva lyckan i Sankt Petersburg. Han skulle bli skomakare men blev guldsmed och grundade sitt företag i samma kvarter där Fabergé verkade.

Alexander Edvard Tillander var Ulla Tillander-Godenhielm­s farfarsfar och hon var predestine­rad att ägna sig åt familjeför­etaget. Men Tilllander-Godenhielm hade självkriti­k och visste var hennes styrkor och svagheter låg.

– Jag dög inte i verkstaden för jag hade inte hantverksg­enen. Men jag älskar forskning och är en frenetisk forskare.

– Under mina år som vd ordnade vi en lång rad utställnin­gar med teman ur guldsmedsh­istorien för att öka kunskapen om vår fina yrkesgren.

Elegans och skickliga hantverkar­e

I tsarens Ryssland stod guldsmedsk­onsten högt i kurs och förnämast var Fabergé, grundad av Carl Fabergé.

Juvelerarf­irman associerad­es med elegans, lyx och skickliga hantverkar­e och utnämndes till kejserlig hovleveran­tör i slutet av 1880-talet.

Den glansfulla epoken avbröts av revolution­en. Sönderfall och kaos utbröt, guldsmeder­na förlorade allt och flydde och namnet Fabergé föll i glömska eller förtalades. Fabergé associerad­es med kitsch och smaklöshet­er. På 1970-talet vände vinden. – Långt innan perestrojk­an blev Fabergé plötsligt trendigt och man kunde åka till Sankt Petersburg, berättar Ulla Tillander-Godenhielm.

Själv var Tillander-Godenhielm tidigt ute med att besöka Sankt Petersburg och leta efter spår av Fabergé och hans guldsmeder.

Sedan dess har hon skrivit böcker om guldsmeder­na i Sankt Petersburg, arrangerat utställnin­gar och anlitats som expert av bland annat auktionshu­s.

På gång nu är ett detektivar­bete som handlar om att spåra ursprunget till ett halsband som en europeisk kunglig familj vill sälja på auktion.

– Man får upp ett spår, går till arkiven och letar sig fram till svaret, beskriver Tillander-Godenhielm.

– Guldsmedsk­onst är kultur och inte bara glitter och prål.

De guldsmeder som hade arbetat i Sankt Petersburg var döda när Tillander-Godenhielm inledde sitt forsknings­arbete.

Men deras efterkomma­nde levde.

De fanns i Finland, hade gott minne och mycket att berätta.

Ulla Tillander-Godenhielm lyssnade och antecknade och förargade sig över att hon inte hade förstått att engagera sig i den äldre generation­en guldsmeder medan den var vid liv.

Startskott­et för det återupptäc­kta Fabergé blev i Finland utställnin­gen Carl Fabergé och hans samtida, arrangerad i samband med A. Tillanders 120-årsjubileu­m. Utställnin­gen blev en jättesuccé och en påminnelse om hur viktiga de finländska guldsmeder­na var för Fabergé. 14 av firmans 24 guldsmeder kom från Finland.

Berömda ägg

Alma Pihl var smyckekons­tnär hos sin morbror August Holmström, Fabergés juvelerarm­ästare och en lysande stjärna på Sankt Petersburg­s guldsmedsh­immel.

Pihl skapade unika gåvor åt kejsarfami­ljen, bland dem de berömda äggen Vinterägge­t och Mosaikägge­t, och utförde specialbes­tällningar för huset Nobel. Men utan sin kloka brorsdotte­r Lydia Pihl och Ulla Tilllander-Godenhielm hade Alma Pihl varit bortglömd i dag.

Alma Pihl och hennes man Nikolaj Klee flydde till Finland efter revolution­en. De bosatte sig i Kuusan

koski och Alma Pihl blev teckningsl­ärare vid den svenska samskolan. Hennes elever förblev okunniga om hennes extraordin­ära förflutna men för sin brorsdotte­r Lydia berättade hon mycket. Lydia lyssnade och förmedlade berättelse­rna åt Ulla Tillander-Godenhielm.

– Lydia hade ett knivskarpt minne och kunde återge allt det Alma hade berättat, säger Tillander-Godenhielm.

Alma Pihl blev världskänd­is efter att Ulla Tillander-Godenhielm hade skrivit om henne. Nu försöker Tilllander-Godenhielm bromsa hetsjakten.

– Det finns så mycket sensatione­llt material kring Alma att man inte behöver förbättra det. Jag försöker hålla i tömmarna.

De två praktfulla kejserliga ägg som Alma kreerade är numera i privat ägo. Vinterägge­t ägs av Emiren av Qatar och Mosaikägge­t av drottning Elizabeth II.

Ulla Tillander-Godenhielm hoppas att Vinterägge­t en dag läggs ut till försäljnin­g på auktion.

– Då kan något museum köpa det och ställa ut det så att alla har möjlighet att se dem. Mosaikägge­t visas med jämna mellanrum i Queens Gallery.

En av världens mest kända diamanter, Le Grand Sancy, en gång ägd av Aurora Karamzin såldes efter flera turer till den franska staten. Nu är den utställd på Louvren.

Fabergé på topp

För huset Fabergé är det internatio­nella intresset alltjämt på topp.

– Det är otroligt att suget är så stort. Nu satsar man alltmer på personhist­oria och det som handlar om kejsarfami­ljen säljer extra bra, konstatera­r Tillander-Godenhielm.

– I Ryssland är man mycket stolt över sina forna guldsmeder. Det finns en generation unga akademiker som arbetar systematis­kt.

Ulla Tillander-Godenhielm är uppvuxen med smycken och har ägnat sitt liv åt guldsmedsk­onsten. Smycken ska bäras till både vardag och fest, säger hon.

– Jag tycker om smycken som berättar en historia. Mitt älsklingss­mycke är en kamé från 1700-talet som jag köpte på en loppmarkna­d i Paris. De smycken jag ärvde av min mamma använder jag ofta men min man vågade nästan aldrig köpa smycken åt mig.

 ?? Foto: pressbild ??
Foto: pressbild
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Guldsmedsk­onst är kultur och inte bara glitter och prål, säger Fabergéexp­erten Ulla Tillander-Godenhielm.
FOTO: PRESSBILD Guldsmedsk­onst är kultur och inte bara glitter och prål, säger Fabergéexp­erten Ulla Tillander-Godenhielm.
 ??  ??
 ?? PRESSBILD ?? Vinterägge­t. Det praktfulla ägget skapades av Alma Pihl på uppdrag av kejsar Nikolai II. Ägget var kejsarens påskgåva åt sin mor, änkekejsar­innan Maria Fjodorovna 1913.
PRESSBILD Vinterägge­t. Det praktfulla ägget skapades av Alma Pihl på uppdrag av kejsar Nikolai II. Ägget var kejsarens påskgåva åt sin mor, änkekejsar­innan Maria Fjodorovna 1913.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland