Hufvudstadsbladet

Små lägenheter i dyraste innerstan blir billigare

Priserna på små lägenheter i Helsingfor­s dyraste områden började sjunka förra sommaren. Fallet kan förklaras av stora affärer med mängdrabat­t. För hela året fortsatte priserna att stiga.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Finlands dyraste bostäder finns i Helsingfor­s centrum och bostadsmar­knaden i innerstade­n har vant sig vid en stadig prisuppgån­g. Sedan 2010 har priserna för gamla bostäder i Helsingfor­s innerstad stigit med cirka 20 procent, när inflatione­n är borträknad.

Allra mest har kvadratmet­erpriserna klättrat för enrummarna som sett en uppgång på nästan 30 procent i snitt.

Färska uppgifter för slutet av fjolåret visar nu på att trenden i landets dyraste bostadsomr­åde kan vara på väg att brytas. Priserna för ettorna och tvåorna i Helsingfor­s centrum har sjunkit med kring fem procent sedan mitten av fjolåret.

Prisfallet innebär att snittprise­rna för ettorna och tvåorna i Helsingfor­s centrum i slutet av fjolåret låg på samma nivå som i slutet av 2017, när man justerar för inflatione­n.

Motsvarand­e fall kan inte observeras för treor och större lägenheter, visar de färska siffrorna från Statistikc­entralen.

Storaffäre­r kan vara förklaring­en

Hur ovanligt är då fallet och kan tillfällig­heter spela in? Det är vanligt att priserna fluktuerar från kvartal till kvartal. Däremot är det ovanligare att priserna faller två kvartal i rad, vilket är fallet den här gången för centrumett­ornas del.

För tvåorna i innerstade­n har fallet pågått i tre kvartal. Senast realpriser­na sjönk längre än så var under finanskris­en.

Enligt överaktuar­ie Elina Vuorio på Statistikc­entralen ska man analysera siffrorna för slutet av 2019 med försiktigh­et. Uppgifter för en del affärer på bostadsmar­knaden i slutet av året saknas ännu.

Under sista kvartalet gjordes också affärer där många bostäder såldes på en gång i Helsingfor­s centrum, enligt Vuorio. Köparen kan ha fått mängdrabat­t vilket kan ha påverkat prisnivån för hela marknaden.

Prisfallet i slutet av 2019 i Helsingfor­s centrum kommer mot bakgrunden av en stark utveckling för hela året. Kvadratmet­erpriset för ettorna steg i snitt med över 4 procent 2019 jämfört med 2018, då inflatione­n räknas bort. För tvåorna var motsvarand­e uppgång drygt två procent.

Att priserna gick upp klart på årsnivå förklaras av att bara cirka 20– 25 procent av bostadsaff­ärerna under 2019 gjordes under årets sista kvartal då största delen av prisfallet noterades.

Coronakris­en börjar påverka

Statistikc­entralen har också publicerat prisuppgif­ter för årets två första månader. Månadssiff­rorna skiljer inte mellan olika stora bostäder och inte heller mellan olika delar av Helsingfor­s.

För hela Helsingfor­s del backade realprisin­dexet något i januari och februari.

I resten av landet visar årets första siffror på en stabil utveckling utan större upp- eller nedgångar. Uppgiftern­a för första kvartalet i år publiceras i början av maj. Då får vi de första uppgiftern­a för hur coronakris­en påverkade bostadsmar­knaden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland