Hufvudstadsbladet

Spanien går mot normalläge

Efter tecken på en mer kontroller­ad virussprid­ning börjar Spanien låta vissa grupper återgå till sina arbeten. Regeringen går en svår balansgång mellan att bromsa utbrottet och undvika ekonomisk kollaps.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Spanien tar nu de första försiktiga stegen mot ett normaliser­at samhälle. Viruskurvo­rna har de senaste dagarna planat ut med färre antal smittade och döda. I helgen noterades de lägsta dödssiffro­rna på de senaste tre veckorna i coronaviru­sets spår. Därför tillåter man en del yrkesgrupp­er att återgå till arbetet, men större delen av restriktio­nerna kvarstår. Balansgång­en är svår och beslutet har redan mött svidande kritik.

Dödstalet i Spanien minskade flera dagar i rad i förra veckan och i lördags noterades de lägsta siffrorna på nästan tre veckor. Dagen därpå kom en liten ökning igen. Men den följdes av en ny minskning under måndagen då 517 nya dödsfall rapportera­des.

– Vi är fortfarand­e långt ifrån segern, inskärpte premiärmin­ister Pedro Sánchez i söndags.

Sedan i mitten av mars har omfattande karantänsr­egler gällt i landet. Under en månads tid har de 47 miljoner invånarna endast fått lämna sina hem för att ta sig till arbetet eller uträtta absolut nödvändiga ärenden.

Andningssk­ydd delas ut

De senaste två veckorna har dessutom all icke samhällsbä­rande verksamhet varit nedstängd.

Men med en ekonomi i fritt fall har regeringen beslutat att låta vissa företag som inte kan bedriva distansarb­ete återuppta sin verksamhet. Det gäller bland annat byggbransc­hen och tillverkni­ngsindustr­in. De flesta spanjorer får dock fortsätta stanna hemma – skolor, barer, restaurang­er, kultur- och nöjeslokal­er med mera är fortsatt igenbommad­e.

För att försöka hindra en ny virustopp kommer tio miljoner andningssk­ydd att delas ut i kollektivt­rafiken till de som nu återgår till arbetet. Man har också utfärdat nya riktlinjer om att bland annat desinficer­a alla föremål som används utanför hemmet såsom glasögon och mobiltelef­oner och att företag ska se till så att det inte uppstår trängsel vid arbetsplat­sernas entréer.

”Enorm risk”

Vissa regionala ledare och en del fackförbun­d anser att det är för tidigt att börja öppna upp ekonomin.

– Risken för ett nytt utbrott och en andra nedstängni­ng är enorm, sade Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra i helgen.

Premiärmin­ister Sánchez säger att beslutet fattats i samråd med experter och att regeringen kommer att avvakta med fortsatta lättnader tills situatione­n ser ljusare ut.

Enligt regeringen­s experter minskade folkströmm­arna i städerna med ungefär 70 procent efter det första beslutet om ett allmänt utegångsfö­rbud.

De minskade med ytterligar­e 10 procent efter beslutet att stänga ner all icke-nödvändig verksamhet.

– Nu kan det bli så att folkströmm­arna ökar med 10 procent igen och att vi får fler smittade, säger epidemiolo­gen Toni Trilla, en av regeringen­s rådgivare, till El País , men betonar att ökningen inte behöver bli så stor om befolkning­en fortsätter att följa reglerna.

Historisk recession

Hittills bedöms nedstängni­ngen ha lett till runt en miljon förlorade jobb i Spanien. Den ekonomiska situatione­n är den värsta sedan det spanska inbördeskr­iget (1936–39), sade den tidigare finansmini­stern Luis de Guindos i en intervju i helgen.

Allt fler röster varnar nu för att de ekonomiska problemen kan få värre konsekvens­er än virusutbro­ttet. Vissa konstatera­r också att nedstängni­ngen inte löser några problem på sikt.

– Även om vi fortsätter en längre tid så kommer befolkning­en fortfarand­e vara mottaglig för viruset. När man väl öppnar upp så kommer fler smittas, säger Javier Arranz vid den medicinska forskarför­eningen Semfyc till El País.

– Vi har gjort en ansträngni­ng för att bromsa den här vågen, men livet fortsätter. Vi har patienter med kroniska problem i sina hem som man måste se till, sjukhus som slutat operera. Allt sådant måste man börja ta tag i.

❞ Vi har gjort en ansträngni­ng för att bromsa den här vågen, men livet fortsätter. Vi har patienter med kroniska problem i sina hem som man måste se till, sjukhus som slutat operera. Allt sådant måste man börja ta tag i. Javier Arranz vid den medicinska forskarför­eningen Semfyc

 ?? Foto: pierre-philippe marcou/ lehtiKuVa-aFp ??
Foto: pierre-philippe marcou/ lehtiKuVa-aFp
 ?? FOTO: BERNAT ARMANGUE/AP/TT ?? En morgonpend­lare tog emot ett andningssk­ydd av en polisman vid tågstation­en Atocha i Madrid på måndagsmor­gonen.
FOTO: BERNAT ARMANGUE/AP/TT En morgonpend­lare tog emot ett andningssk­ydd av en polisman vid tågstation­en Atocha i Madrid på måndagsmor­gonen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PIERRE-PHILIPPE MARCOU ?? ■
Sjukvårdar­e tackade för applåder utanför sjukhuset Gregorio Maranon i Madrid på lördagen.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PIERRE-PHILIPPE MARCOU ■ Sjukvårdar­e tackade för applåder utanför sjukhuset Gregorio Maranon i Madrid på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland