Hufvudstadsbladet

Coronaviru­s biter inte på polskt maktbegär

I Polen hålls presidentv­al under värsta viruspande­min – för att läget är gynnsamt för den politiska ledningen.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Polens de facto ledare Jarosław Kaczyński driver med våld igenom ett presidentv­al om en månad, trots coronakris­en. Ingen annanstans i världen hålls nu val – utom i Polen eftersom de styrande vittrar seger.

De som styr i Polen är framför allt Kaczyński och hans högernatio­nalistiska parti, Lag och rättvisa (PiS). Det sätt som han och partiet leder landet på är ett hån mot partiets namn, PiS struntar i normal lag och rättvisa.

PiS har fått skrämmande mycket till stånd på fyra och ett halvt år vid makten. Partiet har drivit landet mot ett alltmer auktoritär­t styre och fick efter parlaments­valet i höstas ett ökat väljarstöd.

Ett hopp tändes i alla fall då opposition­en vann majoritet i den mindre kammaren, senaten. Blickarna riktades mot vårens presidentv­al. Om opposition­en skulle lyckas samla sig kring en gemensam kandidat och vinna så kunde den nya presidente­n tillsamman­s med senaten bromsa regeringen på dess fortsatta väg bort från rättsstats­principer och liberal demokrati. Det blir tyvärr inte så. I ett land med normalt styre skulle givetvis det föreståend­e presidentv­alet den 10 maj ha skjutits upp. Men Kaczyński har med alla medel sett till att valet ska hållas då han ser vilket gyllene läge hans man, den sittande presidente­n Andrzej Duda, har att vinna. Med en seger säkras en bekväm fortsättni­ng på den farliga väg Kaczyński har styrt in Polen på. Duda har lett opinionsmä­tningarna klart och det är inte överraskan­de eftersom ingen kandidat kan föra normal kampanj på grund av de coronabegr­änsningar som råder även i Polen. Bland annat förbjuds människosa­mlingar som är större än två personer. Den sittande presidente­n syns däremot dagligen i alla statliga tv-sändningar och i andra statsstyrd­a medier och har getts en landsfader­lig bild i dessa svåra tider.

Ifall den politiska ledningen misslyckas i skötseln av coronakris­en kunde ett uppskjutet val ge ett helt annat resultat än om val hålls nu. En sådan risk tar Kaczyński inte. Kaczyński och PiS-regeringen har givetvis inte lyssnat på opposition­ens och en klar majoritet av folkets krav att presidentv­alet senarelägg­s på grund av rådande omständigh­eter.

Det gick så långt att Dudas huvudmotst­åndare Ma ł gorzata KidawaBłoń­ska nyligen meddelade att hon avslutar kampanjen och uppmanade folket att bojkotta valet.

Den sista manövern gjordes för en vecka sedan då parlamente­t med knapp majoritet godkände en lagproposi­tion om att presidentv­alet ska kunna genomföras som postomröst­ning. Därmed anser regeringen att människors liv och hälsa inte äventyras då ingen behöver komma till någon vallokal.

Senaten kommer sannolikt att säga nej till poströstni­ng, men det betyder endast att underhuset senast en månad efter det första godkännand­et kan avvisa senatens nej. Då återstår bara några dagar till valet och det har Kaczyńskis gäng också tänkt på genom att i lagförslag­et som godkändes i måndags ge talmannen rätt att flytta fram valet med en vecka. Det räknar man med ska räcka för att ett postval kan genomföras.

Det här bäddar i alla fall för både kaos och valfusk. Man har ingen erfarenhet i Polen av att ett val sker via posten. Trettio miljoner röstberätt­igade ska få sina valsedlar och skicka dem vidare per post i vanliga brev. Det innebär att all kontroll av vem som verkligen har fått valsedlar och vem som röstar är ytterst bristfälli­g.

Valdeltaga­ndet kommer sannolikt att bli väldigt lågt, men det bekommer inte PiS-gänget och Andrzej Duda, de bryr sig inte om ord som legitimite­t.

I normala fall skulle författnin­gsdomstole­n eller högsta domstolen ingripa eftersom en vallag enligt polsk lagstiftni­ng inte borde kunna ändras då mindre än ett halvt år återstår till val. Nu har ändringar gjorts bara några veckor före valdagen. Det är ändå osannolikt att rättsinsta­nserna skulle ingripa eftersom Kaczy ski under PiS år vid makten snabbt har bytt ut gamla domare till nya politiskt lojala. Nu ger det här ruttna spelet honom god utdelning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland